Les galàxies
Principal ] La Terra ] El Sistema solar ] Els estels ] Les constel.lacions ] Nebuloses ] [ Les galàxies ] La Via Làctia ] Forats negres ] Origen i  final  de l'Univers ] Exploració de l'Univers ] Quan saps d'astronomia? ] Enllaços ]

 

                 Les galàxies

                                         

                           Pla central de la Via Làctia i cometa creuant el firmament        


Les galàxies són enormes conjunts de centenars o de milers de milions  d'estrelles agrupades totes entorn d'un centre comú al voltant del qual giren.

 Totes les estrelles visibles a simple vista des de la Terra pertanyen a la nostra galàxia: la  Via Làctia. El Sol és una més dels milions d'estrelles que hi ha a la nostra galàxia (es calculen uns 100.000 milions). 

A més d'estrelles i planetes, les galàxies contenen gasos i altres elements, cúmuls d'estrelles (zones de la galàxia on s'acumulen més estrelles del que és normal) i raigs còsmics. Les galàxies tenen diverses formes però la més coneguda es la d'espiral,; també hi ha altres que semblen un barret, altres que ens recorden un globus i per això se'n diuen globulars i altres que tenen forma el·líptica.

                  

Fotocomposició en la que s'aprecien els diferents tipus de galàxies: el·líptiques, espirals, de barret, globulars, ...


                                  

Sextants A. Si ens fixem bé, sembla una galàxia quadrada


                                                            

            

Hidrogen i heli són els gasos més abundants en les galàxies, a la imatge en raigs X de la galàxia NGC 1569, s'aprecia amb diferents colors


           

                 

  Grup de galàxies Verge, al qual pertany el grup local de la nostra Via Làctia. Cada un dels punts més grossos i brillants és una galàxia.


Les galàxies també es troben agrupades en cúmuls. La nostra galàxia pertany al Grup Local en el que ens acompanyen 19 galàxies més. La galàxia més propera a nosaltres es diu Andròmeda. Ambdues són les més grans del nostre grup. El cúmul de galàxies més proper al nostre es diu Grup de Verge. Tots dos grups, a més d'altres formen un supercúmul on totes les seves galàxies es mouen en la mateixa direcció dins de l'univers.

                     

  Galàxia d' Andròmeda, la més propera a nosaltres, es troba a 2 milions d'anys-llum


Com són de grans?

Les galàxies són enormes en la seva grandària. Tot i això, l'espai buit que separa les unes de les altres és molt més gran. És molt difícil comprendre les distàncies astronòmiques. Els astrònoms parlen de milers o de milions d'anys-llum, però és difícil  entendre el que realment signifiquen aquestes distàncies. Per ajudar-te a imaginar com són de grans les distàncies astronòmiques farem una comparació amb distàncies i grandàries conegudes. 

Quan una nit sense núvols sortim a contemplar el firmament, què veiem? La Lluna, alguns planetes, meteors, cometes (tots aquests pertanyen al nostre sistema solar).

També podem observar estels que són fora del sistema solar. Sabent on mirar, i en llocs adients, com el mig del camp o les muntanyes (llocs foscos), també podrem observar agrupacions d'estels, com ara les Plèiades,  cúmuls globulars d'estels i, fins i tot, la nostra pròpia galàxia, la Via Làctia, i la seva companya més propera, la galàxia d'Andròmeda. Aquest és l'objecte més distant que podem veure a ull nu i hem de pensar que es troba a 2 milions d'anys-llum. Per veure més enllà, necessitem instruments  com els telescopis.

Al cel veiem entre 6.000 i 8.000 estels a simple vista. Per fer-nos una idea, si dibuixen el punt més petit possible a la pissarra amb un guix, aquest punt conté tants grans de guix com estels veiem al cel. 

            

             

La Via Làctia vista de perfil.


 Si ara dibuixem una galàxia a la pissarra com la de la imatge anterior, tot el dibuix contindrà tants grans de guix com estels hi ha a la nostra galàxia: uns 100.000 milions. 

Quan t'allunyes de la pissarra no veus els grans individuals de guix. El mateix ens passa quan observem una galàxia, la veiem com si fos un conjunt de llums molt juntes de forma que semblen formar un únic cos. Així, mentre més lluny es troba un objecte com una galàxia, major ha de ser la quantitat d'estels que conté per a poder observar-la sense ajut visual. 

Podem veure els estels individuals que estan més a prop nostre. Podem observar agrupacions que contenen centenars d'estels i que, per tant, es poden observar a major distància. Les galàxies globulars contenen centenars de milers d'estels, la qual cosa fa que es puguin observar des de distàncies encara més llunyanes.

 Finalment, les grans galàxies, com Andròmeda o la Via Làctia, són els objectes més distants que podem veure amb els nostres ulls. Però les galàxies no són els objectes més grans de l'Univers. Les galàxies s'agrupen formant  grups de galàxies. La nostra galàxia i la ja esmentada galàxia d'Andròmeda pertanyen al grup local, que conté unes 20 galàxies. Però, no acaba aquí la cosa perquè hi ha enormes agrupacions de grups de galàxies que viatgen totes cap a una mateixa zona de l'Univers anomenada el Gran Atractor, perquè sembla atreure totes les galàxies en aquella direcció. 

Les galàxies més llunyanes que es poden observar, en els límits de l'univers, es troben a una distància d'uns 12.000 milions d'anys-llum. L'any-llum és la unitat de mesura astronòmica que es pren per a mesurar les enormes distàncies que hi ha a l'Univers. Un any-llum equival a la distància que recorreria una nau que viatges a la velocitat de la llum (300.000 km per segon) durant un any.

 


                              

              

Galàxia NGC-4388


                                                 

                     Col·lisió de dues galàxies, fotografia pressa pel telescopi espacial Hubble


Quan dues galàxies xoquen ho fan d'una manera molt semblant a la que es veu a la imatge, tot perdent la seva forma original i adoptant aquesta forma de S.

                         

NGC-2207: dues galàxies en col·lisió.


A continuació podràs veure més galàxies tot ampliant-les si cliques al damunt

                                                                       ngc5139 omegacentauri.jpeg.jpg (30359 bytes)

Galàxia NGC-4676       Galàxia NGC-4697  en Raigs X      Galàxia de la Roda de Carro            Galàxia del Cigar                 Galàxia globular     

         m100_el gran diseño espiral.jpeg.jpg (36425 bytes)                                m51_the_whirlpool_galaxy.jpeg.jpg (23058 bytes)                          ngc1700_galaxia_eliptica.jpg (8608 bytes)           

         M-100,el gran diseny                     Primer pla de la galàxia del Remolí                             Galàxia el·líptica          


                                                                                         

 Elaborada per: José Luis Jiménez del Pino. Desembre de 2002    

   

    jjimen18@pie.xtec.es    

     

Actualitzada:         juliol 2004

Totes les imatges que apareixen en aquesta web han estat descarregades de diverses pàgines d'Internet (*) i són utilitzades amb  finalitats didàctiques i de divulgació i sense cap ànim de lucre. Agraïm als autors d'aquestes imatges l'ús de les mateixes en aquesta web.      

(*) Especial agraïment a  Astronomy Picture of the Day Archive