HOME Technology Technology
SITE'S MAP Autòmats
   
   
   
 
ELS AUTOMATISMES.  
Per Jordi Jordan
 

Tot dispositiu físic que automatitza una màquina o procés productiu seqüencial, aconseguint l’alliberament físic i mental de l’home que la governava.

Durant molt de temps la lògica cablejada era la única manera d’automatitzar processos, tant en la seva vessant elèctrica com electrònica. Per ser fidels, encara que només sigui al temps, conmencem en el moment en que els automatismes eren tots elèctrics.

En la introducció als autòmats definíem els automatismes com:
  Automatismes elèctrics.
Tot automatisme i evidentment els elèctrics cerquen en definitiva controlar els actuadors (elements de potència). Parlem doncs del control de potència. D’aquest es solem encarregar els contactors. Per a que aquests “donin l’ordre d’accionar un receptor” necessiten informació procedent dels captadors ( adquisició de dades) i dels elements de comandament ( home-màquina)

Però com podem governar un contactor?

Manualment: al circuit de l’esquerra quan el commutador és a la posició 1 el contactor KM1 no està accionat, però si que ho estarà quan el commutador S1 resti a la posició 2.

Polsatoriament: quan pitgem el polsador S1 el contactor KM1 s’accionarà, deixant de fer-ho quan deixaren de polsar S1.

Però si el que volem és que mitjançant un polsador S1 el contactor KM1 actuí, i que deixi de fer-ho mitjançant la polsació d’altre polsador S2 muntarem el esquema de la dreta.

Aquests circuits són el primers que muntarà qualsevol persona que vulgui endinsar-se en el món de l’automàtica amb lògica cablejada però el fonamental és el darer, repassem-lo:

Quan polsaren el polsador S2 (adquisició de dades) el contactor KM1 rebrà corrent elèctrica i s’accionarà. Tot seguit tancarà els seus contactes es tancaran i l’actuador que governa quedarà alimentat. Però a l’hora també tancarà el seu contacte auxiliar KM1(13,14), de manera que quan deixarem de polsar S2 el contactor continuarà tenint corrent elèctrica d’alimentació. (Realimentació elèctrica d’un contactor)

Per aturar el circuit només caldrà pitjar el polsador S1.

Imagineu que podem arribar a controlar si canviem aquests polsador per tot tipus de captadors: sones inductives, capacitatives, fotoelèctriques, termòstats,...
  Elements de Comandament Home-Màquina.

Polsadors, interuptors, commutadors i visualitzadors: Generalment emprats per comunicacions Home – Màquina on la informació que han d’intercanviar és mínima ( Ordres de Marxa, Aturada, senyalització d’estats tot o res, etc.. Són components electromecànics de fàcil intal·lació, robustos, fiables, hergonòmics i adaptats a qualsevol condició ambiental de treball.

Pitja la imatge del costat i podràs ampliar continguts.

Amplia els Polsadors, Interruptors, Commutadors i Visualitzadors
  Elements de Comandament Captadors

Relés: Emprats com a elements auxiliars als circuits d'automatismes elèctrics, són aparells mecànics de connexió controlats mitjançant un electroimant i amb un funcionament tot – res.

Pitja la imatge del costat i podràs ampliar continguts.

Amplia els Relés

Relés Temporitzadors: Són relés especials que actuaran el seus contactes al cap d’un temps programat ( Temporitzador a la Connexió) o que els actuaran al rebré senyal elèctrica i els desconnectaran passat un temps ( temporitzadors a la desconnexió)

Pitja la imatge del costat i podràs ampliar continguts.

Amplia els Temporitzadors
  Captadors.

Interruptors de posició electromecànicos. S’empren en la detecció o el pas de l’element a automatitzar. Per exemple el pas d’un cilindre, o d’un ascensor, etc.

Pitja la imatge del costat i podràs ampliar continguts.

Amplia els Interruptors de posició

Interruptors Reed. El principi de funcionament d’un detector reed és molt simple. Es tracta de dos contactes de ferro dolç dins un petit tub de vidre al vuit. Quan aquests contactes entren dins un camp magnètic es tanquen habilitant un circuit elèctric.

Pitja la imatge del costat i podràs ampliar continguts.

Amplia els Interruptors REED

Selector de posició: S’emprem per controlar la posició d’un mòbil ( el cabestrant d’un pont grua) S’acobla al motor mitjançant una cadena i pinyons reductors i gràcies a uns contactes auxiliars que s’obriran o tancaran amb el moviments de la peça sabrem el lloc que ocupa amb total precisió.

Interruptor de control de nivell. Controlarà l’arrancada i aturada de grups de bombes elèctriques tot indicant el nivell de líquid del dipòsit. Solen estar dissenyat per controlar el punt alt de nivell ( bombes de desguàs) així com el baix ( bombes d’alimentació de líquids). L’interruptor que accionarà les bombes esta situat al flotador, dins una caixa estanca.
Control de pressió. Presostats – Vacuostats: Permetran regular o controlar la pressió en un circuit pneumàtic o hidràulic. Quan la pressió o depressió arriba al valor consignat canviarà l’estat d’un contacte normalment obert o tancat possant en marxa o aturant l’equip que controlen. Aquest aparell es solen emprar en: Posada en marxa de compressors pneumàtics tot controlant la pressió del dipòsit d’aire. Per limitar la pressió de treball de certes màquines o per assegurar-se un nivell adequat. Per assegurar-se de la pressió de circulació d’un fluid.

Detectors de proximitat inductius: La seva utilitat principal és la de detectar objectes metàl·lics sense que calgui cap mena de contacte. Així doncs podrem controlar l’absència o la presència d’un metall tot controlant la seva posició, el seu pas per un lloc determinat tot podent incrementar un conte o decrementar-lo, la retenció d’una peça metàl·lica dins un procés industrial.

Pitja la imatge del costat i podràs ampliar continguts.

Amplia els Detectors Inductius

Detectors fotoelèctrics: Detectaran objectes o persones mitjançant un feix lluminós. Es componen d’un emissor i un receptor de llum.

Pitja la imatge del costat i podràs ampliar continguts.

Amplia els Detectors Fotoelèctrics

Codificadores ópticos rotativos: No són altra cosa que captadors angulars de posició. Els seu eix resta unit mecànicament a un arbre que l’acciona, que farà girar un disc amb algunes zones transparents i altres d’opaques. El llum emès per un diode luminiscent arribarà als fotodiodes cada cop que travessi una zona transparent. Aquests fotodiodes produiran un senyal que serà amplificat i convertit en un senyal quadrat abans de transmetre’l a la unitat de procés.

Pitja la imatge del costat i podràs ampliar continguts.

Amplia els Codificadors Rotatius
  Contol de Potència.

Deia abans que tot automatisme i evidentment els elèctrics cerquen en definitiva controlar els actuadors (elements de potència). Parlem doncs del control de potència. D’aquest es solem encarregar els contactors.

Però què és un contactor? Doncs un aparell mecànic de connexió controlat mitjançant un electroimant amb un funcionament tot – res. Quan la bobina de l’electroimant resta sota tensió, el contactor es tanca, establint a traves del seus contactes (pols) un circuit entre la xarxa d’alimentació i el receptor que controla.

Pitja la imatge del costat i podràs ampliar continguts.

Amplia Contators
Recull de Simbols elèctrics. (Document PDF de TELEMECANIQUE) Simbols Elèctrics
Recull d'esquemes d'automatismes cablejats.
 
DownLoad Plug-in   JordianWeb ® © ™ Optimized Web for: IE 6.0. 1024x768 32bits.Since 19/03/2003- DownLoad Plug-in