HOME ICT
SITE'S MAP CURS TIC
   
   
   
 
CURS TIC (ITC) - TERCERA SESSIÓ. DOCUMENTS ELECTRÒNICS    
CURS TIC Endavant
Documents electrònics. Pràctica B
Imatges i els doduments elèctrònics.  
Mantenir un equilibri és complicat, i pràcticament impossible si no tractem adequadament el material gràfic abans d'inserir-lo a les pàgines. Si ens limitem a posar les imatges tal com les hem trobat o tal com surten de l'escàner, obtindrem pàgines lentes i no massa vistoses. Un bon domini de qualsevol programa gràfic ens permetrà retocar i tractar les imatges i obtenir excel·lents resultats, però penseu que no és l'objectiu d'aquest curs; heu d'adquirir aquest domini en un curs diferent o pel vostre compte.
El material gràfic que incloem a la web beneficia per una banda els continguts, i per l'altra repercuteix negativament en la velocitat de descàrrega.
El format GIF.
Aquesta mena d'imatges contenen àrees planes i es creen amb pocs colors. És en imatges d'aquestes característiques on el format GIF actua de manera eficient. Podem encara millorar els resultats provant de reduir la imatge a menys de 256 colors: obtindrem un fitxer més petit, sovint sense pèrdua de qualitat. També és bo saber que la compressió GIF actua en sentit horitzontal, de manera que un degradat vertical, per exemple, ocupa molt menys que un degradat horitzontal, ja que a cada línia hi ha un sol color. En general, per a cap imatge escanejada, ni tan sols per a un dibuix, és adequat el format GIF. El nombre de colors és sempre molt alt i a més, si els mireu amb el zoom del Paint Shop Pro veureu que pocs píxels contigus són iguals. Els resultat són fitxers grans i de poca qualitat, a no ser que els tracteu abans. Recordeu que al format GIF és possible definir el color de fons com a transparent, amb la qual cosa la imatge queda molt més ben integrada a la pàgina. Si us voleu estalviar el procés, poseu com a color de fons el mateix de la pàgina quan genereu la imatge. El resultat en mides del fitxer és similar.
Se sol dir que el format JPEG és adequat per a les fotografies i el format GIF per als dibuixos. Ara bé, cal entendre que "dibuixos" no vol dir dibuixos fets en paper i escanejats, sinó imatges simples generades digitalment: icones, cliparts, títols, esquemes, gràfics estadístics...
El format JPEG.  
Recordeu que el Paint Shop Pro no reflecteix els canvis després de desar en format JPEG. Cal tornar a obrir la imatge i mirar la mida del fitxer a l'Explorador del Windows. Ens pot saber greu la pèrdua de qualitat que comporta augmentar la compressió, però penseu que el visitant no pot comparar la foto de la web amb l'original que teníeu. Per això sempre ens semblen bé les fotos que veiem a la web. A més del factor de compressió, l'altre aspecte decisiu són les mides en píxels de la imatge. No hi ha cap manera de fer que la foto d'una nena disfressada de bruixa es vegi bé i ocupi poc si té 400 píxels d'ample. Per tant, les hem de posar més petites. Una tàctica que heu d'aplicar sempre és retallar el centre d'interès de la foto: en l'exemple anterior, la nena potser només ocupa 150 píxels de la imatge: la retallem a Paint Shop Pro i obtenim un fitxer molt més petit sense perdre-hi res. Considerem també que de vegades el material gràfic no és un complement del text, sinó un contingut. Pensem en l'exemple de la pinacoteca virtual, o imaginem una web sobre Dalí. Alguns voldran llegir la vida del pintor, però molts vindran només pels quadres, i estaran disposats a suportar temps de descàrrega més llargs per a veure'ls. Per a aquests casos és ideal la tècnica de les miniatures, que haureu vist moltes vegades. En una pàgina posem vuit quadres de 80 píxels d'ample, per exemple, de manera que quan fem clic en un dels quadres, s'obre una nova pàgina amb una ampliació. Però ni tan sols en casos com aquest les fotos poden ocupar molt, perquè l'usuari acabaria abandonant
Pel que fa al format JPEG, és imprescindible temptejar diferents nivells de compressió fins a obtenir una bona relació entre la qualitat i els Kb.
Què faig per inserir imatges en un document i que no ocupin gaire espai?  
Indispensable tenir un programa d'edició gràfica com ara el Paint Shop Pro (o el Microsoft PhotoDraw V.2 que vé en el paquet de l'office 2000), un programa que et permet capturar pantalles i manipular les imatges: mides, canvi de colors, disminució i increment de la configuració de colors, pintat a mà, etc.
 
Què fer?
On ho faig?
Com ho faig?

Com capturar una imatge d'un programa que estem executant?

Planificar-se
Disc Dur.
Obriu el programa Paint Shop Pro.
Premeu la tecla Imp Pant quan estigueu visualitzant la pantalla que us interessi.
Accediu al Paint Shop Pro i i enganxeu: EDITAR / PEGAR COMO NUEVA IMAGEN
Retalleu l'àrea de la pantalla que us interessi; copieu i enganxeu.
Manipuleu la grandària: IMAGEN / MODIFICAR TAMAÑO, per imatges GIF que hagin d'anar a fitxers HTM.
Manipuleu els colors: primer COLORES / AUMENTAR LA PROFUNDIDAD DE COLOR / 16 MILLONES, després COLORES / REDUCIR LA PROFUNDIDAD DE COLOR/ 256, i, per acabar, COLOR / REDUCIR LA PROFUNDIDAD DE COLOR / 16.
Deseu o copieu, torneu al document i enganxeu
 
 
 
 
 
Pràctica.
 
 
 
Captureu en una imatge la barra d'eines "Formato" del Word. Tot seguit l'enganxareu en un document word. Renombreu el fitxer ZIP creat amb la inicial del vostre nom i tot el vostre cognom (per exemple: jjordan_word2.zip). Aquest fitxer l'haure d'adjuntar en un e-mail i adreçar-lo a jjordan@pie.xtec.es
El paquet de software de Microsoft, Office instal·la una petita aplicació que és molt fàcil de fer servir. Amb ella podreu realitzar la gran malloria de petits retocs, canvis de format, etc. Es tracta de Microsoft Photo Editor.
 
Pràctica.
 
 
 
En un dels ordinadors de la xarxa es troba compartit el CD-ROM de l'Office. Cerqueu-lo i instal·leu l'aplicació abans esmentada.
 
Pràctica.
 
 
 

Dins la carpeta imatges de la sessió 3 creeu una carpeta. Anomeneula "imatges1".

Executeu l'aplicació Microsoft Photo Editor i escaleu al 25% totes les imatges emprades en el document que vau editar amb el word. Deseu-les dins la carpeta que heu creat fa una estona.

 
  by Jordi Jordan
 
DownLoad Plug-in     JordianWeb ® © ™ Since 19/03/2003- DownLoad Plug-in