Índex Artístic Còmic Geomètric Persp. Cònica Projec. Ortogonals Manualitats Paper MS Paint

 

 
 

     
Nusos per a unir dos caps  
     
   - El nus Pla:  
  Es un nus molt utilitzat. Per a realitzar-lo, s'agafen els extrems dels dos caps i s'encreuen passant  el dret per sobre l'esquerre, després l'esquerre sobre el dret i s'estrenyen.
S'usa per unir dos caps de la mateixa mena o gruix.
 
 

   

 
 

F5 per repetir animació

 
   - Variant : El Ris  
  Hi ha una variant d'aquest nus, anomenada nus de ris, que s'utilitza per lligar la part sobrant d'una vela en la maniobra d'arrissat o disminució de la superfície de la vela en cas de vent excessiu.
Consisteix en acabar el nus deixant una baga per poder-lo desfer més ràpidament.
 
 

 
  - Variant: Llaçada de sabata:
Una altra variant molt coneguda d'aquest nus és el nus de la sabata. És igual que el ris però amb una baga per cada costat.
 
     
   - La volta d'escota  
 
Anomenat també nus de teixidor, és un dels millors nusos quan es tracta d'unir dos caps de diferent mena.
Per a realitzar-lo es creuen els dos caps, amb un d'ells es fa una baga (amb el més gruixut) i l'altra cap la volta per darrera i passa per sobre de si mateix, després s'introdueix per la baga quedant com indica la imatge.

- Variant:
Volta d'escota doble. El cap que volta la baga fa dues voltes

 
     
 

 
 

F5 per repetir animació

 
   
   - El nus del Pescador  
  Excel·lent per unir dos caps fins, es forma fent dos mitjos nusos sobre cada cap que envoltin cadascun el cap contrari. En estrènyer queda unit tal com es veu en la imatge.  
 

1

2

   

3

4

 
     
  Podem reforçar aquest nus fent els mitjos nusos dobles.  
 

 
 

F5 per repetir animació

 
     
   - Nus ordinari  
  Es fa servir quan els caps que s'han d'unir tenen molta mena o gruix.
Per fer-lo cal fer un mig nus a l'extrem d'un cap i després entrellaçar l'extrem de l'altre cap al seu voltant tot formant un altre mig nus invers tal i com es veu a la figura.
 
 

 
     
  - El nus de calabrot  
  És el nus típic per unir dos caps gruixuts, com per exemple dues sirgues o dues amarres, per tal d'obtenir un cap més llarg.
Per a fer-lo s'agafa l'extrem
ch i amb ell es forma la baga s creuant-lo per sobre del cap f , després s'agafa l'extrem de l'altra cap ch' i formem una altra baga s', passant l'extrem de la forma següent: Per sota del cap f, per sobre de l'extrem ch, per sota de la baga s', per sobre del cap f' i novament per sota de la baga s.
El nus queda com a la figura.
 
 

 
   
Nusos per a fermar o trincar  
     
   - El nus de Ballestrinca  
  Encara que és un nus molt mariner, també l'utilitzaven els cowboys per lligar el cavall en aquells pals travessers disposats a tal efecte als carrers dels pobles del Far West.
És un nus fàcil de fer i desfer, es pot fer amb una sola mà. És molt resistent a la tracció i no s'escorre fàcilment. Es pot reforçar fent una doble volta al començament del nus (ballestrinca doble).
 
 

 
 

F5 per repetir animació

 
  Es pot fer de dues maneres: encapillat en un norai per amarrar una embarcació o sobre el passamà per lligar les defenses per exemple.  
 

 
     
     
   - El nus del Pardal  
  Aquest nus es sol fer amb un cap prim sobre d'un altre cap igual o més gruixut, així no llisca si estirem d'un sol dels extrems. Si fem una lligada sobre d'una barra llisa és millor la ballestrinca.
El pardal és útil si el que volem és situar una gassa sobre d'un cap que ja està tens (per exemple en escalada podem fer una escala de gasses sobre una sola corda), en aquest cas per evitar lliscaments quan la càrrega és forta podem utilitzar la
variant "Prusik", que és un pardal amb més voltes. A l'escola podem anar afegint o traient gasses a la corda de transport dels parvulets amb pardals simples.
 
 

 
 

F5 per repetir animació

 
 

- Variant "Prusik": Partim d'una gassa prèvia feta amb un nus de pescador i fem un pardal amb tres voltes, així obtenim un nus molt resistent a la tracció lateral. És fàcil d'afluixar i estrènyer. S'utilitza en escalada quan la corda no és molla o glaçada.

 
 

1

2

   

3

4

 
   
   - Volta de guardiamarina  
 
 Aguanta millor els canvis de tensió del cap que la ballestrinca i és igualment senzill de fer. També es poden combinar els dos, primer ballestrinca i amb l'extrem sobrant fem la volta. Com diu la frase feta castellana: "con un ballestrinque i un cote no se escapa ningún bote."
 
     
   - Volta de pescador  
 
És un nus que va molt bé per fer-lo per dins d'una anella. S'utilitza molt per lligar l'àncora i també per lligar la galleda o cubell a bord d'un vaixell.

Aquest nus s'anomena també volta de ruixó.

 

 
   
Gasses fixes i corredores  
     
   - L'As de Guia  
 
És la més utilitzada de les gasses fixes perquè té múltiples aplicacions.
Per fer aquest nus cal tenir a la mà l'extrem del cap. A l'alçada on quedarà el nus es fa una "coca" o volta i s'hi fa passar l'extrem del cap, primer en direcció al cap i després de voltar-lo passa en direcció a la gassa.


Per recordar el procediment s'explica una petita història:
Tenim un arbre (cap) al peu del qual hi ha un pou (coca), una serp (extrem) surt del pou, volta l'arbre i torna al pou.

 

 
     
  - L'As de Guia Doble (balso por seno)  
 
La diferència principal amb l'As de Guia normal és que aquest es pot fer enmig d'un cap, sense haver de tenir cap dels extrems a la mà. El resultat és una gassa "volant" en mig d'un cap amb diverses utilitats, com per exemple de tensor.

També serveix de nus d'arrossegament. Si el fem enmig del cap podrem estirar la doble gassa pels dos caps alhora. . Així podríem remolcar una barca avariada passant una gassa a cada banda de la proa.

 

 
     
     
   - El dogal de la Forca  
  Malgrat que s'ha fet famós per la seva tètrica utilitat en els patíbuls és una gassa corredora força útil i que es pot utilitzar en diverses situacions.
Aquest nus és una gassa corredora simple complementada amb unes quantes voltes abans de tancar el nus. Es comença fent una "S" amb el cap, cal deixar l'extrem llarg perquè ha de fer 3 o 4 voltes abans de passar per l'ull de l'altre extrem de la "S". Per estrènyer cal estirar de la part fixa de la gassa.
 
 

 
     
   
Nusos per protegir i, o escurçar un cap  
     
   - El nus de Margarita  
  Per escurçar un cap sense haver de deslligar els extrems, o per protegir un cap que està fet malbé en un punt i que no podem canviar, s'utilitza aquest nus.
Per fer-lo es forma una "S" amb el cap de la mida convenient i si és per evitar un trencament, es procura que la part danyada estigui en el tros del mig de la "S". Amb els caps de cada banda es fa una volta "mossegada" a cada baga de cada costat de la "S".
 
 

 
     
  Les variants d'aquest nus pretenen assegurar la volta del cap als extrems de la "S". Ho podem fer amb una ballestrinca o amb l'ajut d'un pal.  
 

 

 
 

F5 per repetir animació

 
     
   - Nusos de topall  
  Tant el Nus Simple o Mig Nus com el Nus del Vuit serveixen per evitar que un cap passi per ull d'una politja o d'una guia d'anella d'una mordassa.  
 

 
 

F5 per repetir animació

 
   
 

- Nus de reforç de l'extrem del cap

 
  Aquest nus té l'objectiu d'evitar que el cap s'esfilagarsi pel seus extrems. Amb un cordill fi i resistent es fa una lligada partint d'una "coca" o volta paral·lela al cap, de la suficient llargària com perquè puguem fer unes quantes voltes (deu o més) al voltant del cap. El nus s'estreny estirant del cordill de l'extrem del cap, procurant que l'altra punta del cordill de la part de dalt del cap passi per dins la baga. Una vegada ben estret, es talla el cordill sobrer.  
 

 
 

 

 
     
Nusos per la corbata  
     
  Sense comentaris. Les animacions són prou clares però només hem de fixar-nos en una. Quan haguem vist clar com es fa, ens fixem en l'altra.

Es recomana posar-se la corbata al coll i practicar mentre observem l'animació.

 
     
 

Nus Senzill

Nus Windsor

 
   

Credits i enllaços Web

 
     
  La informació d'aquesta pàgina està basada en l'experiència personal i en la informació obtinguda en els següents llocs Web:  
     
 

http://www.armada.mde.es/esp/Miscelaneas/default.asp (Armada Española)

http://www.siemprescout.org/nudos.html (Associació d'Escoltes)

http://www.tollesburysc.co.uk/Knots/Knots_gallery.htm (Club de vela de Tollesbury)

http://www.datehookup.com/content-tying-the-knot.htm (great resource page on tying knots)