═ndex ArtÝstic C˛mic GeomŔtric Persp. C˛nica Manualitats Paper Nusos MS Paint

 
 

 
     
   
     
     
     
   
   - Introducciˇ:  
     
  L'objectiu d'aquest sistema de representaciˇ (projecciˇ ortogonal sobre un pla) Ús la fidelitat a l'original; que les mides i els angles no pateixin deformacions tal com passa a la perspectiva.
Aix˛ Ús molt ˙til en la descripciˇ grÓfica de cossos que s'han de reproduir a qualsevol escala: peces mecÓniques, mobles, edificis, ... etc.
Els tÝpics plÓnols de les cases sˇn projeccions ortogonals.

Per a la correcta realitzaciˇ d'aquesta modalitat de dibuix existeix una reglamentaciˇ internacional, un seguit de normes convingudes (Normes D.I.N.) que regulen el gruix de les lÝnies, les acotacions, la mida de les fletxes, els nombres i fins i tot el tipus de lletra en la retolaciˇ.

 
 

 
   
   - TŔcnica de representaciˇ:  
     
  Per a tenir una visiˇ de conjunt de l'objecte a projectar, partim d'una representaciˇ tridimensional, normalment en perspectiva caballera.
Per a poder representar les tres dimensions ens valem de tres plans imaginaris que formen angles rectes entre si (triedre trirectangle). Aquests plans s'anomenen per la seva posiciˇ: Pla Vertical, Pla Horitzontal i Pla de Perfil.

Imaginem-nos un prisma qualsevol (una caixa de llumins) en l'espai, el qual estÓ situat a una distÓncia arbitrÓria dels tres plans. Sobre ells projectem perpendicularment tres "vistes": una sobre el Pla Verical, que Ús la vista frontal o Alšat. Una altra sobre el Pla Horitzontal, que serÓ la vista des de dalt o Planta. I sobre el pla de perfil la vista des d'un costat o Perfil.

 
 

 
  DesprÚs els plans s'abaten sobre unes frontisses imaginÓries fins quedar en una sola dimensiˇ. Desapareix la figura i sols en queden les projeccions.  
 

 
  Ara tenim sobre un pla ˙nic les tres vistes del prisma en la seva forma i mida reals.  
 

 
   
   - Exemple:  
 
   
Fem la projecciˇ d'un prisma de base rectangular. Les mides sˇn a la figura en perspectiva caballera.

La vista frontal de la part mÚs ampla serÓ l'Alšat, (A) un rectangle de 4x3.

La vista des de dalt serÓ la Planta, (P) un rectangle de 3x2.

La vista frontal de la part mÚs estreta serÓ el Perfil, (F) un rectangle de 4x2.

 
     
  El resultat de la projecciˇ serÓ el segŘent:  
 

 
     
   
   - Exercicis:  
     
 
LÓmina - 1 LÓmina - 2 LÓmina - 3
LÓmina - 4 LÓmina - 5 LÓmina - 6
 
     
   
   - Solucions:  
     
 
LÓmina - 1 LÓmina - 2 LÓmina - 3
LÓmina - 4 LÓmina - 5 LÓmina - 6