Tipus d'organització: Pòlip


El cos presenta normalment una forma cilíndrica, amb la boca a l'extrem superior envoltada de tentacles, fortament armats de cnidòcits.

 

 

 

 

 

 

 

Figura 7.- Esquema del tall longitudinal d'un pòlip. Dibuix de Livingstone © Biodidac

Poden presentar-se en formes solitàries o bé colonials. Si són solitaris, la base (extrem aboral) adopta la forma d'un disc adherent que es fixa al substrat. Si es tracta de formes colonials la base del pòlip és contínua i forma un tub que comunica amb els altres membres de la colònia.
 
Forma solitària
Forma colonial

Figura 8.- Imatge d'un pòlip solitari (Urticina sp.) (esquerra) i de zoides d'una colonia (Pennatula) (dreta). Fotografia d'Erling Svensen

La cavitat gastrovascular pot ser una cambra senzilla o bé pot estar proveïda d'envans, en nombre variable. La compartimentació d'aquesta cambra incrementa notablement la superfície d'intercanvi sense que augmentin les dimensions de l'animal.

Poden presentar esquelet:

 
  • Extern, en forma de funda que recobreix tot l'animal i que deixa només a l'exterior les corones de tentacles.

    En aquests casos, el pòlip pot amagar-se dins de l'esquelet. Normalment és construït a base de quitina i és transparent.

 

 

 

Fotografia de Houseman © Biodidac

  • Intern, situat entre l'epidermis i la gastrodermis. Pot ser de naturalesa quitinosa o calcària. En el cas de tractar-se d'una colònia, l'esquelet constitueix l'eix sobre el qual van creixent els pòlips. Si la cavitat digestiva està compartimentada, l'esquelet també presenta envans que donen suport a les divisions.

Fotografia d'Erling Svensen

 

Es poden reproduir tant sexualment com asexualment.