4. Exoesquelet (2)


La cutícula dels artròpodes està formada per tres capes:

  • L'epicutícula és la capa més externa i constitueix només el 5% de tota la cutícula. És una capa que no té quitina però la seva estructura és extremadament complexa i depèn de l'ambient on viu l'animal. Destaquen en la seva composició les ceres, proteïnes i una capa externa de "ciment" (fet de lípids i proteïnes) que actúa com un vernís extern protector.
  • L'exocutícula és situa per sota l'endocutícula i és rígida ja que està feta de quitina i una proteïna (esclerotina) que li dóna aquesta consistència esclerotitzada.
  • L'endocutícula és la més interna i de consistència flexible. En la seva composició està present la quitina, proteïnes (artropodina) i altres compostos flexibles (mucopolisacàrids)

L'epicuticula sempre està present. De les altres dues, exocutícula i endocutícula, quan estan presents les dues la cutícula presenta una consistència rígida (esclerites) mentre que si l'exocutícula falta la consistencia és més aviat membranosa.


J. SOUCIE © BIDIDAC

Figura 13.- Esquema de la cutícula dels artròpodes on es mostren també les glàndules dèrmiques i sedes sensorials.

 

La cutícula està secretada per l'epidermis inferior la qual també és capaç de fabricar un líquid encarregat de dissoldre una part de la cutícula vella en el moment de la muda.

 
Si la teva puntuació és inferior al 50%
  Si la teva puntuació és superior al 50%