Cavall de Xarxa
   CLUB D'ESCACS ESCOLAR DE LA XARXA TELEMÀTICA EDUCATIVA DE CATALUNYA
Portal Educatiu edu365.com
  Xarxa Telemātica Educativa de Catalunya edu365
[El Club] [La Llegenda] [La Història] [El Llibret] [Escacs i Educació] [Internet i Escacs] [Els Links]
INTERNET I ESCACS.
L'ús dels ordinadors en relació als escacs.
per Antonio Torrecillas , professor de l'IES Doctor Puigvert (Barcelona) i monitor d'escacs de la Federació Catalana d'Escacs .
L'ús més conegut consisteix en els programes per jugar a escacs. Avui en dia els programes d'escacs més forts tenen un nivell similar als millors jugadors del món. Al ChessBase hi ha informació sobre els millors programes: Fritz 6 i Junior 6.

Però aquests programes són comercials (valen unes 8000 pta) i n'hi ha molts de quasi gratuïts que també tenen un bon nivell. Per exemple: el mes de març la revista CNR en regalava un. 

Un complement d'aquests són els tutorials que acostumen a venir inclosos amb els programes de joc. Es tracta de programes que et diuen on t'has equivocat a una partida assenyalant els errors més greus. També tenen exercicis comentats sobre diversos temes que has d'anar resolent. 
Un altre ús són les bases de dades d'escacs. Es tracta de programes que permeten l'acumulació de milions de partides (sí, he escrit "milions") i que tenen moltes modalitats de cerca: per obertura, per tema tàctic, per jugadors, per torneig, per quantitat de peces, per formació de peons, ... Aquestes bases de dades faciliten la tasca d'emmagatzematge ja que en un ordinador es pot guardar l'informació continguda en centenars de llibres. La líder del mercat ChessBase permet baixar-se gratuïtament una versió reduïda que està molt bé. 
Hi ha un format estandar (el PGN, portable game notation) que és compatible amb totes les versions de programes de base de dades. Aquest fitxer PGN es pot veure i imprimir amb el bloc de notes del Windows i, a més, es pot seguir la partida en un tauler jugada a jugada amb aquests programes. També, cada programa té el seu format específic que només es pot visualitzar amb ell. 
Una novetat més recent són els clubs d'escacs, bé sigui en la modalitat "d'email", bé en escacs "en viu". Cada dia hi ha més clubs on es pot jugar per mitjà de la xarxa. Si en voleu conèixer algun veieu la pàgina de enllaços. El més moderns no necessiten que instal·lis cap software específic, ja que fan aparèixer un tauler amb programació java on vas fent les jugades. 

Els escacs són l'esport-joc que més ha guanyat amb l'aparició d'internet: Els torneigs es poden retransmetre en directe i, a més, acompanyats de comentaris de forts jugadors. Les partides d'un torneig es poden guardar en un arxiu PGN i al dia següent les han vist milers d'afeccionats de tot el món. Gran part del torneigs més forts es retransmeten en directe i tenen la seva pàgina actualitzada diàriament amb les partides i cròniques de cada ronda.