Orientar-se amb la brúixola
La brúixola és una agulla imantada que s'orienta sempre cap al Nord magnètic i que pot girar lliurement sobre un suport vertical fixat en el centre d'un cercle dividit en 360º, tot marcant els punts cardinals. Els xinesos van descobrir-la fa més de 2000 anys i sembla ser que els àrabs van introduir-la a Occident.
Es basa en el fet que la terra es un gran imant que crea al seu voltant un potent camp magnètic, que mou l'agulla imantada de la brúixola paral·lelament a les seves línies de força.
El Nord magnètic no es el mateix que el geogràfic, ja que forma un angle anomenat declinació o variació magnètica que figura a tots els mapes. La declinació te una lleugera variació anual. Aquesta variació es més gran quan ens apropem als pols.
Orientar-se amb el rellotge

Hem d'orientar el rellotge fins que l'agulla de les hores apunta al Sol. De forma imaginària hem de dibuixar la bisectriu de l'angle format per l'agulla de les hores i la direcció de les dotze. Aquesta bisectriu ens indica la direcció Sud.
Cal tenir present que en el nostre país tenim diferències entre l'hora solar i l'hora local, que poden ser d'una o dues hores i s'ha de fer la correcció corresponent.

Amb la Lluna
Quan hi ha Lluna plena podem determinar el Sud amb el rellotge de la mateixa manera que el determinaríem amb el Sol. La bisectriu de l'angle entre les hores i les dotze ens assenyala el Sud.

En el nostre hemisferi, la cara Nord dels arbres o objectes està menys exposada a la llum del Sol que la cara Sud. Com a conseqüència, aquesta cara Nord és més freda i humida que l'altra el que fa que tingui una vegetació característica. També podem observar que per la major insolació, els arbres i plantes solen créixer més branques a la banda del Sud.
A l'hemisferi Sud, es a l'inrevés, la cara més solejada és la nord i la més humida la Sud. L'orientació per rellotge no serveix per aquest hemisferi.

Orientar-se pels arbres