25è aniversari
Entrevista al Dire
Cros escolar
Classes de repàs
Batuka
Aula d'acollida
Textos literaris
Llibre de la profe Isabel Segarra
O camiño do sol
La soledad de Soledad
Qüestionari
Música
Antics alumnes
Notícies pròximes
Més notícies
Sortides

Els alumnes redactors volen donar l'oportunitat de conèixer el nou director de l'IES a la comunitat escolar a la qual pertanyem tots; alumnes, pares d'alumnes i professors del Centre.

1.- Molt bon dia, abans de tot li volem agrair la seva col·laboració amb nosaltres i amb la revista de l'Institut. Per què va decidir que es presentaria a la direcció?
   Bon dia. Vaig decidir presentar-me perquè vaig pensar que podia aportar la meva experiència per a dinamitzar el Xirgu. Va ser una decisió ràpida perquè, si es pensa massa, es corre el risc de fer-se enrere a la vista d’un treball complex i difícil.
2.- Tenim entès que el sistema d’elecció de director no és el mateix d’abans, ens podria explicar les diferències?    Tradicionalment era el Consell Escolar qui escollia el director. Als països de la Unió Europea és l’administració educativa qui designa els directors. Des de fa dos anys Espanya, aproximant-se al sistema d’aquests països europeus, s’ha imposat un model de selecció del director mitjançant un concurs de mèrits. Aquest consisteix en la va-loració dels mèrits contrets al llarg de la carrera docent d’un professor per una comissió mixta en la qual participen representants de l’administració educativa, dels professors del centre i dels pares.
3.- En què consisteix dirigir un institut?
   Dirigir un institut, como us deia, és un treball complex. Bàsicament es tracta de dur a bon port una nau en una travessa plena de dificultats. El bon port són les metes que aparei-xen al projecte de direcció i al Pla Estratègic aprovat pel claustre de professors i el Consell Escolar.
4.-Quina diferència hi ha entre Director i Cap d’estudis?
   Formem l’equip directiu quatre persones a més del director: la Cap d’Estudis, Milagros Banegas, que és la responsable de la convivència, horaris, distribució d’alumnes, etc; el coordinador pedagògic, José Luis Tejedor, que és responsable del currículum (el currículum és la paraula que defineix les trajectòries possibles d’escollir entre diferents assignatures perquè un alumne, tant del’ESO com del Batxillerat, cursi aquelles legalment establertes i ofertades per aquest Institut]la secretària, Cari Ramos, que és la responsable de l’administració i de la gestió econòmica; i el director, que coordina totes aquestes tasques. Funcionem col·legiadament, el que significa que prenem les decisions entre tots quatre.
5.-Està content, es troba a gust amb la feina que fa?
   “Iuxta modum”, que és una expressió llatina que ve a significar “més o menys”.En un càrrec d’aquest tipus, si es perd la il·lusió, no es pot seguir. Estic content perquè compto amb un equip extraordinari, amb una capacitat i dedicació encomiables; compto també amb una col·laboració extremadament positiva d’altres responsables en tasques de coordinació, com els coordinadors d’ESO, Carlos Domínguez i Pepa Vidal, de TIC [Tecnologies de la Informació i de la Comunicació; ordinadors i informàtica], Riscos laborals, etc., professorat i personal d’administració i serveis.
  Puc dir amb sinceritat que el nivell de col·laboració que he trobat és major del que esperava en el moment de fer-me càrrec de la direcció del Xirgu.
   El que no em satisfà és la lentitud amb què avancem. Els esdeveniments del dia a dia consumeixen la major part del temps i dificulten la posada en marxa dels objectius que ens hem proposat.

6.-Quina relació té i li agradaria tenir amb els alumnes?
   Crec haver mantingut sempre una relació cordial amb els alumnes,sense oblidar el principi d’autoritat. Ara m’agradaria que es profunditzés la col·laboració.
     El Xirgu ha de ser una idea col·lectiva que necessita la col·laboració de tots, alumnes, pares i professors.
7.-Que és el que creu que pot millorar en el professorat?
   Pel que fa al professorat, el treball del qual és molt sacrificat, us vull recordar que el professor no és un amic més gran dels alumnes, sinó la persona que exerceix l’autoritat amb respecte i equitat. I això és el que els puc demanar: autoritat i respecte.
8.-I en l’alumnat?
   L’alumnat és el conjunt d’“estudiants”, paraula que cada cop fem servir menys. Però és aquí on està la clau: la primera obligació d’un estudiant és estudiar i aquesta és la primera millora desitjable, estudiar més; heu de ser conscients que estudiar amb els mitjans que disposeu és un privilegi que la majoria de joves del món no té. I la segona és millorar la convivència, el respecte a l’autoritat del professor i als companys, exigir als companys el respecte per tot i per tots.
   Sí que puc demanar a tots, alumnes i professors, el que no els estra-nyarà per ser una mania personal, una puntualitat exquisida.

9.-Quines prioritats s’ha proposat?
   Són les prioritats que apareixen al projecte de direcció i al Pla Estratègic: augmentar l’èxit escolar, millorar la convivència, fer conèixer el Centre, consolidar l’oferta de batxillerat tot augmentant-ne les optatives...    Objectius que tan sols són realitzables amb la col·la- boració de tota la comunitat escolar. Per a mi és especialment desitjable aconseguir un nivell d’equipament digne de l’escola pública d’una societat opulenta com la nostra.
10.-Ha dit Pla Estratègic? Què és això?
   Es tracta de formalitzar oficialmentuna major i millor col·laboració entre la Conselleria i nosaltres i també entre nosaltres els docents i la resta de la comunitat escolar (pares, alumnes i resta de personal).Comptem amb la voluntat expressada pel Claustre a més d’un suport material i econòmic que ens ha d’ajudar a aconseguir-ho
11.-Com es commemorarà el 25è aniversari?
   El XXV aniversari ha de ser una ce-lebració festiva, amb actes acadèmics i lúdics, en els quals participin antics alumnes, antics professors i tota la comunitat escolar. Ha de ser una commemoració que posi èmfasi en tot allò que s’ha fet i en la disposició que tenim per a seguir mereixent el respecte de tots.

Moltes gràcies.