MESCLAT |
Si tens un déu que és jueu
i gastes gas algerià
Ja em diràs com goses dir
estranger al teu veí.
Si menges pasta italiana
i et fumes un havà
Ja em diràs com goses dir
estranger al teu veí.
Si agafes una turca
bevent whisky escocès
Ja em diràs com goses dir
estranger al teu veí.
i te'n vas a fer l'indi
amb el teu cotxe japonès
Ja em diràs com goses direstranger al teu veí
Si plantes la canadenca
tot fumant costo afganès
Ja em diràs com goses dir
estranger al teu veí
Si menges cols de Brusel·les
mentre et fan un francès
Ja em diràs com goses dir
estranger al teu veí
Si a casa tens un canari,
i el teu rellotge és suís
Ja em diràs com goses dir
estranger al teu veí
Si utilitzes la i grega
per escriure el teu país
Ja em diràs com goses dir
estranger al teu veí.
Tant si duus americana
com mocador palestí
Ja em diràs com goses dir
estranger al teu veí
Si beus aigua de Colònia
quan se t'ha acabat el vi
Ja em diràs com goses dir
estranger al teu veí
Si t'enganyen com un xino
i has d'acabar fent-te el suec
Ja em diràs com goses dir
estranger al teu veí
Si fas moros al teu pare
i és primavera al corte inglés
Ja em diràs com goses dir
estranger al teu veí
|
 |
El president Montilla fa classes de català. |
Com fan altres 78.000 persones adultes de tot Catalunya, el president de la Generalitat Catalana, natural de la província de Jaén, a Andalucía, assisteix regularment a classes -en aquest cas particulars- de català. Segons fonts ben informades, el que més li costa són els pronoms febles. |
Escoger una escuela. |
Para los padres és vital elegir libremente el centro donde quieren que sus hijos estudien. El problema es que en España hay libertad de elección... si se tiene dinero. Sólo así se puede acceder a qualquir colegio. ¿Es esto libertad... d’enseñanza? lo que pensamos la mayoría es que la educación no debería depender de las respectivas economías familiares, sino en todo caso, de la capacidad intelectual y disposición que muestren tener nuestros hijos. |
LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE, EXPLICADA
A LES TUTORIES I A LES CLASSES DE LLENGUA |
El passat25 de novembre hem commemorat el "Dia Internacional de la violència de gènere". El nostre Institut s' ha fet ressò d' aquest greu problema social, i des de les TUTORIEShem treballat el tema. Els alumnes de 3ESO i 4 ESO "D" han participat activament en els tallersorganitzats per la "Plataforma unitària contra la violència de gènere" que van tenir lloc a l'espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. Aquests tallers es van dur a terme amb la col·laboració de L'Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona.
Prèviament, els nostres alumnes havien vist la pel.lícula d' Iciar BollarínTe doy mis ojos que aborda el tema de la violència de gènere.
Al mateix temps, durant aquest primer trimestre de curs, elDepartament de Llengua Catalana ha treballat amb tots els alumnes de 4 ESO la novel·la de Pasqual Alapont titulada L'infern de Marta que tracta el mateix tema.
Paral·lelament, tots els alumnes de 4 ESO han llegit a classe, per a la matèria de Llengua castellana, l' obra de teatre de Jardiel Poncela, Eloísa está debajo de un almendro. Els alumnes de 4 Dhan escrit, en grups, una petita obra de teatre per treballar les tècniques teatrals que havien après amb la lectura de l'obra.. Un dels grups ha creat una obra en un acte que té com a tema principal la violència de gènere .És ben segur que tot plegat - la pel·lícula, la lectura de la novel·lai la participació en els tallers - els ha despertat la consciència i els ha sensibilitzat sobre el tema.
L' obra que podeu llegir a continuació ha estat pensada i escrita per Marqui Alcántara, Andrea López, Sixta Manga, Iván Rivera i Touraya Serrouk, i revisada i corregida per la seva professora de Llengua castellana C. Bauret.
"La soledad de Soledad"
|
La Millor nota del Metges Interins Residents(MIR) |
Jaume Francisco va néixer a Caldes de Montbui el 1982. Va estudiar Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona
La nota del MIR no depén només de l'examen sinó també el expedient de la carrera.
Jaume Francisco va encertar 207 de les 250 preguntes de l’examen i va ser el tercer millor. Però pel bon expedient de la carrera va acabar primer, ja que l'examen és el 75% i l'altre 25% és de la qualificació global.
Ara el jove estudiant català traballa al CAP de Caldes com a metge general però ell diu que vol fer Cardiologia a la Vall d'Hebron.A Jaume li agrada molt el seu treball perquè per ell és molt gratificant poder ajudar la gent amb el teu esforç.
|
Els joves miren la qualitat i el preu quan compren roba. |
Aquest és el primer criteri que tenen els joves quan compren roba per a ells. Tanmateix, i segons l’Agència Catalana de Consum (ACC), els nois i noies entre 12 i 18 anys, trien més allò que els agrada que allò que necessiten. A mesura que augmenta l’edat, els joves consultats es fixen més en la qualitat i en el preu que no pas en la moda.
|
La televisió no respecta l’horari de protecció dels menors. |
Les cadenes televisives continuen emetent programes clarament inapropiats per als menors en horari que suposadament hauria de ser respectat.
TV3, canal 33 /K3 i la 2a cadena de TVE -la 2- són les úniques cadenes que sí ofereixen programes tenint en compte que a les tardes la major part de l’audiència és menor d’edat. Segon els pacte no respectat han de ser espais que eduquin i formin els nens i els adolescents.
|
Els nens passen més temps davant la tele que a l’escola |
El consum anual de tele dels nens entre 4 i 12 anys és d’unes 990 hores. Xifra superior a les 960 hores que passen a l’escola. La franja de major consum dels nens correspon al prime time nocturn.
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i la Conselleria d’Educació van presentar una guia per tal que les famílies es responsabilitzin d’allò que els menors veuen a la tele.
|
Augmenta la mitjana a Barcelona en nombre de maresadolescents. |
L'Informe sobre Infància i Adolescència de la Fundació Tot Raval alerta del boom de naixements. Al Barri del Raval hi ha 2.029 nens entre 0-4 anys; el 36% de la població infantil de Bcn. L’esmentat informe ens diu que calen mesures urgents per disminuir el nombre d'embarassos de mares joves de menys de 19 anys; el doble al Raval que a la resta de la ciutat.
Cal prevenir aquests i altres problemes que potser tenen un mateix origen; com el consum de drogues, amb els trastorns de comportament i les conductes de risc que ocasionen, com que el 65% del estudiants de secundària no llegeixin i que més del 50% dels majors de 16 anys no hagin aconseguit el graduat escolar.
|
El 38% dels joves no tenen el graduat escolar. |
A algunes zones de l’àrea metropolitana el percentatge de joves sense al graduat escolar arriba al 58%. Segons Marta Truñó, la coordinadora de la Fundació Tot Raval i del llibre Diagnóstico de la infancia i la adolescencia del Raval, afirma que en general "existeix una perspectiva molt baixa d’aconseguir arribar a la universitat".
Tanmateix, el número de llicenciats en la zona de Ciutat Vella i en la resta de l’àrea metropolitana és semblant; el 10% i el 13,2%, respectivament. |
|