25è aniversari
Entrevista al Dire
Cros escolar
Classes de repàs
Batuka
Aula d'acollida
Textos literaris
Llibre de la profe Isabel Segarra
O camiño do sol
La soledad de Soledad
Qüestionari
Música
Antics alumnes
Notícies pròximes
Més notícies
Sortides
O camiño do sol
L’acte de benvinguda a l’Institut gallec va comptar, d’esquerra a dreta, amb Charo Teijeiro, Joaquín Roldán i Sabela Labraña
 
         O les relacions entre el Mediterrani i l’Atlàntic
  El nostre Institut ‘Margarida Xirgu’ i l’IES de Galícia ‘O pedregal de Irimia’ han celebrat aquesta darrera setmana de classes una trobada aquí, a l’Hospitalet.
I és que amb aquest nom de ‘O camiño do sol’ es coneix tot un seguit d’actuacions d’intercanvi cultural i també lingüístic dins del projecte Galauda.
  La professora de la Universitat de Barcelona Sabela Labraña n’es la directora, i ha fet les tasques de coordinar els respectius departaments d’educació i innovació educativa de la Conselleria d’Educacióamb la Conselleria -gallega- de Política Lingüística i Xuventude. A més, ha comptat amb la col.laboració desinteressada de professors gallecs a Barcelona com són els casos de Lito Caramés, professor d’Història de l’Art a l’IES d’Alella i autor de la versió teatral representada en l’acte de rebuda,i Charo Teijeiro, professora de filosofia del nostre Institut que també fa un crèdit variable de gallec amb els alumnes de 3r d’ESO.
  Hi ha cada curs dos viatges -en ambdues direccions- subvencionats per ambdues autonomies, la Xunta i la Generalitat.
  I va ser aquest dilluns 26 de març quan el nostre Institut va rebre els joves gallecs; es va realitzar un acte de benvinguda i l’actuació teatral per part del nostres als 20 alumnes i 2 professors de l’IES de Meira-Lugo.
  A Galícia s’hi fan classes de català i a Catalunya s’hi fan classes de català gràcies al conveni establert entre totes dues administracions autonòmiques que dura ja fa 7 anys, des del 2000. A Barcelona són 7 els instituts que participen d’aquest programa.
Per a la producció de l’obra O Canteiro, s’ha comptat amb la impliocació voluntariosa d’altres seminaris del Centre, entre d’altres, s’ha comptat amb el treball cooperatiu d’Educació Visual i Plàstica (professora Isabel Balastegui) per a la confecció de màscares, de Tecnologia (Francisco González) efectes sonors, la coreografia (professores de Música, Sílvia Ríos i de Gimnàstica, Pilar Salinas) i del Departament de Català. I dels alumnes de 2n i 3r d’ESO i 1r de batxillerat (bacharelato en gallec!).
   Acabada la representació -que es repetirà per al 25è aniversari- els alumnes van ballar una sardana i una muñeira sense baixar de l’escenari, i van llegir-se poemes en gallec i en catalàde Ferreiro i d’Estellés que versaven sobre la confraternitat dels pobles.
   En acabar la representació hi va haver un intercanvi de presentsi un aperitiu.
  
70 nois de Barcelona viajaran a Galícia entre el 13 i el 19 de maig, 13 dels quals seran del Xirgu.

Un treball interdisciplinar, que implica professors i alumnes en un projecte comú i amb un resultat visible, càlid.