6a Cantata ciutat del Prat. L'ultim show. (rock català)
Inici

bateriaGUIÓ
REPERTORI
PRESENTACIÓ

L'ultim show

Guió i idea original:  Carme Puerto
. Mestra del CEIP Ramon Llull del Prat de Llobregat

NARRADOR 1: El sol lluïa amb ganes, esplèndidament, també s’ho volia passar bé, perquè la conversa que portaven els nois i les noies de sisè a la sortida de l’escola l’entusiasmava.

NEN 1:    Heu pensat que aquest curs ens toca fer la Cantata?

NEN 2:    Sí, però..., si ens demanessin la nostra opinió, podria ser molt divertida!

NEN 3:     Podríem fer un concert de rock. Us semblaria bé?

NEN 4:    Magnífic! Tot seria qüestió de fer sentir la nostra veu i parlar amb els nostres professors de música.

NARRADOR 2: Als professors de música, la idea no els va semblar malament, més aviat al contrari. Van pensar de quina manera ho podrien fer, com triar les cançons adients i, fins i tot, donar a conèixer la història del rock del nostre país i, la seva importància.

Els nois i noies continuaven la conversa que era cada vegada més animada. Els pares d' un d’ells, tenien discos de grups de música que a l'inicis dels 80 havien començat a fer rock en català. Aquells grups de joves van poder expressar-se per primer cop amb total llibertat en la seva llengua.

Abans que ells, als anys 60 i 70, tota una generació d’artistes cantautors (en Serrat, en Raimon, la M. del Mar Bonet...) van posar la llavor i van reivindicar, en ple règim dictatorial,  el dret a cantar en la seva llengua: el català. Va néixer la “nova cançó catalana”.

Anys després, la seva lluita va donar fruit i, amb l’arribada de la democràcia i la llibertat, els grups de rock que es formaven a Catalunya van esdevenir un fenomen de masses que es contagiava d’aquesta explosió de llibertat i d’afirmació de la pròpia identitat, la cultura i la llengua pròpies.

NARRADOR 1: El sol somreia de bon grat perquè comprenia el sentit de la música, de les diferents èpoques i estils, i ho entenia. La música sempre arriba al cor, transmet sentiments, ens humanitza...
              
NARRADOR 2: Ara, després de moltes hores de treball, aquesta il·lusió d’un grup d’alumnes de sisè ja s’ha acomplert. Són els protagonistes d’aquesta Cantata. Ajunten les seves veus, uneixen totes les escoles, volen transmetre el missatge que un dia ens van fer arribar aquells grups de músics que omplient les sales en els seus concerts.

NEN 1:   " L´últim show", del grup Whiskyn’s, que neix el desembre de 1991 a Reus, ens dóna la benvinguda...

Tema
Lletra Música Partitura
 1. L'últim show
Grup: Whiskyn's
Autors: J. Masdéu-J. Reig
Disc: Souvenirs
Any: 2005
Durada: 2:55
Word
WORD

MP3
Partitura
PDF

NARRADOR 2: És una benvinguda i un comiat, perquè començaran una nova etapa: l’institut de secundària, professorat nou i nous horitzons... Els nois i les noies deixen enrere una etapa que sempre perdurarà en el seu cor però alhora obriran nous camins al seu pas.


NEN 2:    Com aquell famós grup Sopa de Cabra que neix l’any 1986, a Girona.

NEN 1:    El títol d’aquesta cançó és molt significatiu!
    Camins, somnis i promeses.....

Tema
Lletra Música Partitura
 2. Camins
Grup: Sopa de Cabra
Disc: Plouifasol
Any: 2001
Durada: 3:01
Word
WORD

MP3
Partitura
PDF

NARRADOR 1: El sol s’ha emocionat i li cauen dues llàgrimes en forma de pluja suau...  Sona la música i es comença a flairar aquesta olor de terra mullada que ho omple tot d’esperança.


NEN 2:     I, ara, parlem de pau. Escoltem la cançó "Bon dia" d' els pets, aquest grup català que va néixer la nit de Nadal de l’any 1985 i que ha fet unes cançons optimistes, plenes de vida.

Tema
Lletra Música Partitura
 3. Bon dia
Grup: Els Pets
Durada: 4:41
Word
WORD

MP3
Partitura
PDF

NARRADOR 2: I en el nostre recorregut pel rock català no podem deixar d’anomenar el grup SAU que neix a Vic (Osona), l’any 1986, amb el seu estil característic de pop-rock i es converteix en un dels grups de rock en català més coneguts i escoltats.

NEN 1:    I una de les seves cançons més famoses "Boig per tu" dedicada a la lluna, l’han interpretada en tots els seus concerts.

Tema
Lletra Música Partitura
4. Boig per tu
Grup: Sau
Música: Pep Sala
Lletra: Carles Sabater i Joan Capdevi
la
Disc:
Quina nit

Any: 1990
Durada: 3:55
Word
WORD

MP3
Partitura
PDF

NARRADOR 1: El sol continua lluint amb força, està content, s’emociona amb la lletra d’alguna de les cançons. Però, sobretot, pensa en els nois i les noies: en aquell grup de joves que va tenir la pensada de fer la Cantata d’enguany, com un concert de rock català, un passeig pels grups més característics.

NARRADOR 2: I, aquesta darrera cançó  "Llença’t" és de Lax’n Busto, grup de rock  que neix el 1986 al Vendrell. La canten amb més força, pensant en ells mateixos, en la vida que estan a punt de començar. Amb ganes d’aprendre i de tirar endavant.

Tema
Lletra Música Partitura
5. Llença't
Grup: Lax'n'Busto
Lletra i música: Jesús Rovira
Disc: Llença't
Any: 2000
Durada: 3:48
Word
WORD

MP3
Partitura
PDF

NARRADOR 2: Ara, posem el punt final a la Cantata amb aquesta cançó tan coneguda, "El món seria". En realitat, el món seria més feliç si tots fóssim amics, si ens donèssim les mans i ens respectéssim l’un a l’altre. Sigueu cada un de vosaltres, vosaltres  mateixos¡

Tema
Lletra Música Partitura
6. El món seria
Lletra i Mùsica:
B. Backer, B. Davis, R. Cook i R. Greenaway
Durada: 2:40
Word
WORD

MP3
Partitura
PDF

NEN 1: Ja hem acabat? Quina llàstima! Potser l’any vinent podem muntar una altra cantata tant divertida com aquesta.

NARRADOR 1: El sol lluu amb diferents tons suaus i deixa entreveure un somriure, la seva escalfor ens reconforta.

NARRADOR 2: I... continuant amb les mans agafades amb so de Festa Major, la sardana del Prat, amb la lletra d’en Ferran Casanovas i Civit i la música d’en Jaume Ventura i Tort. La sardana resplendeix, emociona..., arriba als cors. El temps no passa, perquè la música, encara que amb estils diferents, marca el moment, les inquietuds, les lluites per la llibertat i el desig d’aconseguir la pau, tan necessària....

Tema
Lletra Música Partitura
7. La Festa Major del Prat.
Lletra Ferran Casanovas Civit
Música: Jaume Ventura Tort
Durada: 3:52
Word
WORD

MP3
Partitura
PDF


Com a material de suport a la cantata el CRP 
ha editat un dossier i un CD-àudio.

Per a més informació podeu adreçar-vos al CRP.


Servei Educatiu Baix Llobregat 4 - El Prat de Llobregat
Centre de Recursos Pedagògics