Mòdul 4
La calculadora Wiris com a recurs didàctic
Enrera Pràctica
1
2
3
4
5
6
 
 
   
Exercicis
Exercicis
Annex: La Wiris al Web123
 
El tauler gràfic de la Wiris. Gràfics 2D
   
 

En aquesta pràctica (que podríem dir que és més "de recull d'informació", per tenir-ho a mà quan ho necessitem, que no pas d'exercitació) es descriu amb detall tot el que fa referència a la gestió del tauler gràfic de la Wiris. La pràctica acaba amb un exemple d'ús interactiu de dos taulers alhora.


 

En el mòdul 1, a manera de tast presentàvem les dues imatges següents i us dèiem que experimentéssiu per veure millor les imatges. Ara tornem sobre el tema i n'aprofundim alguns aspectes.

Clicant sobre cada imatge s'obrirà una finestra de la Wiris guardada com .HTML que ja té dibuixat l'element que s'hi presenta. Com ja es suggeria en el mòdul 1, investigueu què podeu fer perquè "el gràfic es vegi millor". Més avall, en aquesta pàgina, teniu comentaris detallats sobre el tema.

 
     
Gràfics 2D. El tauler gràfic
   
 

Tot seguit teniu una imatge que mostra unes possibles manipulacions del primer dels gràfics anteriors per tal de canviar-ne alguns aspectes.

És clar que la idea principal ha estat "que es vegi tot el quadrat" i, a més, centrat en la pantalla. No ens sorprèn gens que un gràfic pla no aparegui tot sencer en la finestra de representació i hem treballat per solventar el problema. També estem acostumats al fet que els eixos es mostrin sempre un d'ells "horitzontal" i l'altre "vertical"; aquesta característica no es pot canviar en la Wiris.

Podem observar, doncs, que si fem algunes modificacions del gràfic "manualment" aprofitant els recursos de les icones que tenim a la nostra disposició i d'altres propis del sistema operatiu, tenim una manera fàcil d'emmagatzemar-los, clicant sobre la icona i guardant els canvis. Així la propera vegada que executem els càlculs el dibuix ja apareixerà modificat tal com l'hem deixat. És bo recordar aquí la utilitat de les icones del tauler gràfic.

Podeu observar com ha anotat el programa els canvis, amb una comanda atributs que s'aplica al tauler1 (l'únic que teníem obert) on hi consten les actualitzacions que s'han fet en el tauler.

Tanmateix és interessant comentar que també podem controlar a priori l'aspecte que volem per al tauler mitjançant comandes i això ho podem fer de tres maneres diferents.

  • Amb una comanda atributs com la que ja hem vist

  • Amb una comanda tauler que potser és la més interessant per tal d'establir un conjunt d'atributs per al tauler i que admet alguna de les sintaxis següents (la tercera inclou les dues primeres)



    on el centre ha de ser un punt (aquell on volem que quedi situat el centre del tauler gràfic referit a les noves coordenades), amplada i altura han de ser arguments numèrics (que corresponen al nombre d'unitats que volem que mostrin, respectivament, els eixos horizontal i vertical i les opcions s'hauran d'escriure com una llista d'assignacions (com poden ser mostrar_malla = fals o amplada_finestra= 600.)

    L'exemple que hem vist amb la comanda atributs podria quedar, (més o menys, segur que si ho fem a priori no posarem tants decimals com ho fa el propi programa!) així:
    tauler (punt(2,6), 19, 14, {amplada_finestra=500, altura_finestra=365})

  • Amb comandes centre, amplada, ... passant-los com a argument el valor que ens interessi, podem fer modificacions d'una en una al tauler. Per exemple:
    centre ( punt(5,5) )
    amplada (40)
    mostrar_eixos (fals)
    Noteu que si ho fem així hem d'escriure les paraules centre, amplada o altura que, en canvi, NO s'han d'escriure en la comanda tauler.

Teniu la descripció detallada de les opcions de què disposeu a l'índex alfabètic de la Wiris, entrada tauler opcions, i també en una finestra adjunta d'ampliació d'aquests materials de treball . Vegeu alguns exemples en una finestra activa Ampliació.

 
 

Convé comentar que totes les opcions de canvis en el tauler gràfic mitjançant comandes NO tenen efecte en la Wiris Desktop, que té una gestió pròpia de la presentació de taulers gràfics.
Si alguna vegada, treballant amb la Wiris Desktop "desenganxem" un tauler gràfic del seu marc habitual,
                                       
aleshores hi podem fem modificacions a mà però si ens interessa conservar-les, haurem de desar l'activitat amb els taulers "desenganxats" o bé exportar l'activitat cap al format HTML.

 
   
Ús de dos o més taulers gràfics
   
 

En la Wiris, si no diem res en contra, totes les comandes de dibuix d'un mateix bloc de comandes s'executen en un mateix tauler gràfic.

  • Com ja hem comentat a bastament en aquesta pràctica, podem prefixar les característiques del tauler gràfic mitjançant una comanda tauler(..., { }) o bé directament amb comandes del tipus mostrar_eixos(fals) o amplada(12) que s'han d'incloure abans de cap sentència de dibuix. També podem modificar el tauler "a mà" i incorporar les variacions a la pàgina de codi, a posteriori de les comandes de dibuix, mitjançant una comanda del tipus
    atributs(tauler, { ..........} ).

Tanmateix en algunes ocasions pot tenir utilitats didàctiques tenir alhora visibles aspectes diversos del mateix gràfic, o dos gràfics que es complementin,... i poder-los verure comparativament, en taulers gràfics diferents. Per fer això heu de saber que:

  • Cada comanda tauler(..., { }) (o també les comandes "individuals" de modificació de característiques del tauler) creen un tauler gràfic nou on s'hi executaran les sentències gràfiques que es trobin entre aquella comanda tauler(..., { }) i una altra.
  • En la versió en línia els taulers gràfics es presenten en finestres diferents, independents l'una de l'altra, inicialment superposades amb el darrer tauler al davant, però que podem disposar com ens interessi.
  • Recordeu, per altra banda, allò que ja hem comentat anteriorment: la Wiris Desktop té una gestió pròpia de taulers que fa que no s'hi apliquin els atributs fixats per les comandes tauler o d'altres de modificacions "individuals" de les característiques del tauler. En principi tots els taulers gràfics s'encabeixen "com poden" en la finestra de treball de la Wiris Desktop, tant si són del mateix bloc de comandes com si són de diferent bloc de comandes i ha de ser la persona que realitza l'activitat la que situï els taulers com més li convingui.

Vegeu un primer exemple aplicat a la representació de funcions, tema que reprendrem en el mòdul 6 d'aquest curs.

  • La icona obre una pantalla activa on es poden comparar les gràfiques de les funcions f(x)=x3 – 4x, f(x)=x5 – 4x3, i f(x)=x7 – 4x5 en tres taulers anàlegs per tal de fer avinent la importància de la multiplicitat del punt de tall amb l'eix de les <i>X</i> (i punt d'inflexió o punt d'inflexió amb tangent horitzontal) que hi ha per <I>x</i> = 0 (respectivament 1, 3 o 5). Analitzeu-ho i modifiqueu el que us sembli convenient!
   
 

És molt important saber que un mateix objecte es pot dibuixar en diversos taulers i que, com a novetat de la versió 2008 de la Wiris, les accions interactives que es puguin fer movent un punt en un tauler també queden reflectides als altres taulers.

Tot seguit veurem un exemple concret d'ús d'aquesta possibilitat i acabarem amb un darrer exemple més elaborat.

  • Veureu en dos taulers diferents, però "connectats", un triangle amb les bisectrius i la circumferència inscrita, i el mateix triangle amb les mediatrius i la circumferència circumscrita. Podreu moure el triangle en un qualsevol dels dos taulers i podreu observar que alhora es mou en l'altre.

  • Teniu un exemple que pot servir per una presentació didàctica del Teorema de Bolzano. En un tauler apareix dibuixada una funció i un requadre on s'intenta assenyalar el punt de talla (aproximat) de la funció amb l'eix de les x. Aquest requadre e sveu ampliat en un altre tauler. Podem modificar com ens interessi el requadre indicat i automàticament la zona ampliada en l'altre tauler passa a ser la que hem marcat.

Esperem que aquesta possibilitat "dels dos taulers simultanis" pugui suggerir idees didàctiques a les persones que participeu en el curs.

   
 
Amunt