Mòdul 4
La calculadora Wiris com a recurs didàctic
Enrera Pràctica
1
2
3
4
5
6
 
 
   
Exercicis
Exercicis
 
Annex: La Wiris al Web   123
 
Què és una pàgina web?

En aquesta pràctica s'exposen de manera succinta i molt concreta les primeres idees sobre el llenguatge HTML i s'explica com es pot elaborar una pàgina senzilla amb un títol, un text breu i l'enllaç a una pàgina HTML guardada anteriorment amb la calculadora Wiris.


Del codi HTML a la pàgina web en pantalla

Per a totes les persones que ja hagin elaborat anteriorment alguna pàgina web (molt en particular aquelles que hagin fet el curs D72 de la SGTI) aquesta pràctica no representarà cap nou contingut afegit. Poden passar a la pràctica següent.

Aquelles altres persones que tinguin el primer contacte amb l'elaboració de pàgines web han de saber que, si els pica el cuc de la curiositat, tenen l'oportunitat d'aprofundir el tema en el curs D72 de la SGTI, Dissseny i creació de pàgines web. En aquest mòdul trobareu un resum d'algunes idees del curs D72.

A l'equip que ha redactat aquest curs ens ha semblat imprescindible fer aquesta referència a l'elaboració de pàgines web, sobretot pel que veureu en les pràctiques següents, que mostren la possibilitat d'inserir finestres actives de la Wiris en l'entorn d'una pàgina web, amb totes les possibilitats de millora de presentació que això representa. Naturalment, la presentació del projecte del curs la podreu fer com un conjunt de pàgines web enllaçades (i, sens dubte, aquesta és l'opció que us recomanem!), però també podreu emprar altres recursos, com per exemple, el Word.

   
El llenguatge HTML
   
  Quan naveguem per Internet (i, en particular, quan heu obert aquesta pàgina) estem visualitzant pàgines web. En pantalla apareixen diferents tipus d'informació: text, imatges, animacions, finestres interactives, etc., i, com a element fonamental, enllaços que permeten accedir a altres pàgines (el que s'anomenen vincles hipertextuals).

Però, què hi ha al darrere de tot això?

  • Quan es fa un document amb un processador de textos com el Word:
    • El programa insereix en el document imatges, equacions, etc., que veiem en pantalla i són part del mateix document. Però hi ha més coses que no veiem: senyals no visibles que determinen el format: negreta, cursiva, mida... Aquests senyals també formen part del document i no són compatibles d'un processador de textos a un altre.
    • Necessitem el mateix processador amb què s'ha fet el document per interpretar-lo, veure'l en pantalla, imprimir-lo...

  • Una pàgina web:
    • És un document dels que s'anomenen text pla, que convé elaborar amb els processadors més senzills: la llibreta (Bloc de notas) del Windows, per exemple. Les pàgines web també s'anomenen pàgines HTML (HyperText Markup Language) perquè amb aquest llenguatge (estandarditzat perquè l'entenguin tots els navegadors) s'escriuen en el fitxer que després es veurà en pantalla com una pàgina web uns senyals (etiquetes) per definir aspectes de presentació, on s'han de buscar les imatges, les adreces dels enllaços... Tots aquests elements no s'incorporen en el document, sinó que únicament s'inclou la referència i tot plegat es guarda en un fitxer amb extensió HTM o HTML.
    • Podem veure el codi d'aquest document amb qualsevol processador de textos; és purament text.
    • Els navegadors (Explorer, Netscape, Opera...) s'encarreguen d'interpretar aquest document, buscar les imatges, etc., i presentar-ho adequadament en pantalla.

Estructura d'un document HTM. La primera pàgina web
   

 

 

 

Els senyals que s'han d'incloure en un document HTML es distingeixen perquè van entre els signes < i > i habitualment van per parelles, un per indicar que comença la referència i l'altre per tancar-la acompanyat del signe /. Quelcom semblant a:

<senyal> ... ... ... </senyal>

El document font d'una pàgina web comença i acaba amb:

<HTML> ... ... ... </HTML>

S'hi distingeixen dues parts: l'encapçalament (optatiu) on es poden incloure diverses qüestions tècniques

<HEAD> ... ... ... </HEAD>

i el cos del document, on hi tindrem tota la informació que apareixerà en pantalla

<BODY> ... ... ... </BODY>

Tot seguit, fareu una primera pàgina web: recordeu que aquesta pràctica va adreçada a les persones que no han fet pàgines web!

Després de valorar si era més convenient fer les primeres passes per aquest camí a partir d'unes indicacions fonamentals del treball amb codi o bé fent servir un programa que ens farà ell sol bona part de la feina, hem optat per aquesta segona opció.

  • El programa que recomanem és el Dreamweaver de Macromèdia, que és el que l'SGTI ha adoptat com a estàndard per a l'elaboració de pàgines web. Si no disposeu del programa, el podeu demanar al vostre centre (que segurament l'ha rebut) o bé podeu fer servir la versió que teniu al CD Materials de formació (que és <I>freeware</I> i només serveix per a un període limitat de temps).
  • Després d'instal·lar-lo, obriu el programa i, primer de tot, us comentem la possibilitat doble que ofereix el mateix programa: treballar amb el codi o treballar de manera semblant al que fa uns anys en deien WISIWIG (what I see is what I get), veient el que un navegador farà aparèixer en pantalla (però amb molts elements d'ajuda per dissenyar millor la pàgina web).
  • Si engegueu per primera vegada el Dreamweaver, veureu unes finestres auxiliars que, ara com ara, podeu tancar per centrar l'atenció en els punts que interessen.
  • En el moment d'engegar teniu disponible un document nou; ho notareu perquè segurament heu vist la pantalla en blanc. Tanmateix, podeu veure que teniu una pàgina HTML a punt si mireu el codi clicant a la icona que es mostra en la imatge següent:

  • Vegeu que hi ha els senyals fonamentals de codi HTML que s'han comentat. Val a dir que el <title>...</title> no és pas el nom del fitxer amb què s'obrirà la pàgina web, sinó el nom que l'explorador donarà a la finestra quan el mostri en pantalla. Podeu substituir, si voleu, <title>Untitled document</title> pel títol que vulgueu, per exemple <title>Primera pàgina web</title>.

  • Però, com que només ens interessarà el codi quan haguem d'enganxar una miniaplicació (applet) de la Wiris (aquesta és "l'excusa" que ens ha suggerit la inclusió d'aquestes pràctiques sobre pàgines web en aquest curs). Ara cliqueu a la icona que permet el treball visual per pantalla i escriviu directament el text que teniu tot seguit. Ja veureu que si feu Retorn llavors el Dreamweaver deixa una línia en blanc; si alguna vegada us interessa que això no passi, heu de fer Majúscules + Retorn.

  • A continuació, treballant en la Vista de diseño, modificareu alguns aspectes de presentació. També podeu investigar altres canvis a part dels que us suggerim amb el benentès que algunes d'aquestes accions també es poden fer, com veureu més avall, obrint Ventana | Propiedades o amb alguns Controls, com en els processadors de textos.

    • Seleccioneu el text "Curs D112" i feu Texto | Color, cliqueu al color que vulgueu. Encara amb el mateix fragment seleccionat, feu Texto | Cambio de tamaño | +2. Observeu els canvis.
    • Seleccioneu la línia "La Wiris al web. Exemples", i podeu fer Texto | Estilo | Negrita i de seguida veureu el canvi.
    • Seleccioneu la paraula "Wiris" i feu Texto | Estilo | Cursiva.
    • Finalment seleccioneu globalment les quatre línies que diuen "Exemple ..." i executeu Texto | Lista | Lista sin ordenar.
 
  • Ara pot ser un bon moment per guardar la feina. Per tenir la vostra primera pàgina web i després poder-la visualitzar i fer les altres activitats que indicarem en aquestes pràctiques, us recomanem que ho feu en una carpeta que anomenarem wirisweb. De fet, si heu descarregat el material del curs, ja trobareu creada una carpeta ../d112/d112m4/wirisweb on hi teniu altres fitxers auxiliars per a aquestes pràctiques.

  • Llavors, feu Archivo | Guardar i, per seguir les indicacions primeres que es donen als creadors de pàgines web, doneu al document el nom index.htm (l'extensió també pot ser HTML; el que no podeu fer si no voleu tenir problemes és posar accents o caràcters estranys als noms dels fitxers; alguns navegadors no els reconeixen).

  • La pàgina que esteu dissenyant ha de tenir un aspecte si fa o no fa així:

  • Per veure les modificacions amb el navegador, podeu anar a la carpeta on heu guardat aquest document i clicar al nom index.htm; ja veureu com s'engega el navegador i s'obre una pàgina web on apareix el mateix que teníeu ja a la vista en el Dreamweaver, amb les modificacions de presentació que hi heu fet. També podeu prèmer la tecla F12 (quan teniu el document obert amb el Dreamweaver) i s'engega automàticament el navegador amb una còpia de la pàgina que esteu treballant.

  • Si sou xafarders/xafarderes i voleu investigar una mica com s'han traduït tots aquests
    canvis al codi font de la pàgina, endavant! Ja sabeu amb quina icona ho heu de fer. Veuríeu el que mostra la imatge següent:



    Podeu notar que el Dreamweaver ha introduït molts signes propis del lleguatge HTML. Per indicar la mida i el color del títol; <P> i </P> per delimitar paràgrafs, etc. Ara bé, insistim que no us ha de preocupar gaire l'anàlisi del codi. Torneu, doncs, a la Vista de diseño i tot seguit passarem a modificar la pàgina web index.htm per fer-hi un enllaç a la mateixa calculadora Wiris i un altre a una activitat que ja heu treballat.
   
Com es posa un enllaç en una pàgina web
   
 

En aquest moment, no comentarem la inclusió d'imatges en pàgines web, perquè el que ens interessa és centrar l'atenció en la possibilitat que l'entorn web sigui el marc adequat per a la presentació d'activitat didàctiques amb la Wiris (i, en particular, el vostre treball de fi de curs: ja sabeu que no serà imprescindible, però seria bo que us despertéssim l'interès pel tema i el poguéssiu presentar així!).

Ara veureu com es fa per posar un enllaç (un hipervincle) en una pàgina. En veureu dos exemples diferents: un a una adreça URL de la xarxa Internet i l'altre serà l'enllaç a una pantalla de treball de la Wiris que ja heu vist en un dels mòduls anteriors.

  • Obriu el document index.htm amb el Dreamweaver.
  • Ara interessa que tingueu oberta la finestra auxiliar Propiedades, que és la que mostra la imatge següent. Si no ho està, heu d'activar Ventana|Propiedades. Fixeu-vos que, a més de donar la possibilitat d'incloure enllaços tal com explicarem tot seguit, permet fer modificacions d'altres aspectes del text seleccionat.

  • Seleccioneu la paraula "Wiris" que farem que sigui activa ("calenta" es diu de vegades) i servirà per engegar la calculadora. Una vegada seleccionada la paraula indicada i oberta la finestra Propiedades, teclegeu en el requadre Vínculo l'adreça completa de la calculadora Wiris, a saber, http://calculadora.edu365.com.

  • El segon exemple serà per obrir una altra pàgina que tindrem a la mateixa carpeta que la pàgina index.htm.

    • Suggerim que copieu una activitat vostra de la Wiris (per exemple, alguna de les pantalles que heu enviat com a solucions dels exercicis) a la carpeta que heu creat per a aquestes pràctiques, la que n'hem dit .../wirisweb.
      O bé, si com s'ha indicat, treballeu amb el curs descarregat mantenint l'estructura de directoris, ja teniu una activitat preparada amb aquesta finalitat a la carpeta .../d112/d112m4/wirisweb que s'anomena examen.htm; és una activitat que ja heu treballat en el mòdul 2 . Per a les explicacions que segueixen, imaginarem que heu copiat examen.htm a la carpeta indicada.
    • Després d'"Exemple 1" podeu escriure un petit comentari sobre l'activitat que enllaçareu i seleccioneu tot seguit només el text "Exemple 1". Teniu dues maneres per fer que aquesta sigui la paraula "calenta" per obrir l'activitat indicada. O bé podeu teclejar directament examen.htm (o la vostra activitat, suposant que la tingueu a la mateixa carpeta que index.htm) al requadre Vínculo o bé podeu clicar a la icona que s'indica a la imatge següent i seleccionar el fitxer que interessi:



  • Veureu que ara a la pantalla, les paraules actives han quedat subratllades i de color per fer avinent que inclouen enllaços hipertextuals:

    Però des del mateix Dreamweaver no podem veure si funcionen correctament.

  • Guardeu, doncs, el document i activeu-lo com a pàgina web prement F12.
    • Cliqueu a Wiris de la pàgina index.htm i veureu que s'obre la calculadora.
    • Cliqueu a Exemple 1 de la vostra pàgina de proves i s'obrirà l'activitat de la Wiris que havíeu triat.
    • I si no és així... repasseu les instruccions que s'han donat!

I ara que ja heu llegit i practicat com es fa una pàgina web amb enllaços, ara és qüestió de fer alguna altra prova... i ben segur que us hi aficionareu!

   
   
 
Amunt