Enrera
Mòdul 2
Dibuix tècnic amb l'AutoCAD
  Pràctica
1
2
3
4
1
1
1
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és que aprengueu els diferents mètodes de selecció d'objectes, i que començeu a conèixer les propietats que afecten els objectes de l'AutoCAD 2002.

   
  Selecció d'objectes. Propietats d'objectes
   
  Seleccionar objectes amb l'AutoCAD
   
Pràctica

Descarregueu el fitxer seleccio.zip. Recordeu que heu de prémer el botó dret i l'opció Guardar destino como per desar l'arxiu al vostre ordinador.
En aquest fitxer visualitzareu un conjunt d'arcs, línies i cercles, com es pot observar a la
figura 1.

   
 
Imatge
 
Figura 1
   

Els mètodes de selecció complementen les ordres d'edició i modificació; així, doncs, cal conèixer-ne la mecànica de funcionament per millorar el rendiment del programa.

Amb l'AutoCAD podreu fer seleccions tant abans com després d'executar les ordres de modificació o edició. D'altra banda, heu de tenir presents els casos següents:

  • Durant l'execució d'una selecció, cada clic l'afegeix a la selecció, però si mentrestant premeu la lletra S i la tecla de Retorn, llavors el clic sobre un objecte el restarà de la selecció.
  • En qualsevol situació, el clic sobre un objecte l'afegeix a la selecció, però si premeu la tecla Majúscules, llavors el clic resta l'objecte de la selecció.
  • En el cas d'entitats superposades, és important saber que si premeu la tecla Ctrl i feu clic en un objecte diversos cops, veureu com varia la selecció alternativament.
   
Pràctica

En el cas de selecció d'objectes mitjançant finestres, és important l'ordre en la designació dels extrems, tal com mostren les figures 2 i 3.

En la selecció per finestra (figura 2) només queden seleccionades aquelles entitats que tenen totes les seves parts a l'interior de la finestra designada.

   
 
Imatge
 
Figura 2
   
Pràctica
En la selecció per captura (figura 3) queda seleccionada qualsevol entitat que tingui alguna part a l'interior de la finestra designada.
 
Imatge
 
Figura 3
   

Per desfer la selecció, premeu la tecla Esc dos cops.

Situeu el cursor en el punt A de la figura 4. Premeu Control i cliqueu-hi. Fixeu-vos que cada cop que feu clic amb el botó esquerre del ratolí, queda seleccionat un segment diferent dels dos que hi ha sobreposats. Quan estigui seleccionat el més petit, premeu Retorn i elimineu-lo prement la tecla Supr. Repetiu el mateix procediment amb els tres segments idèntics que hi ha al dibuix.

 
Imatge
 
Figura 4
   

Guardeu aquest arxiu amb el nom m2_pr01a.dwg. a la carpeta Practiques.

   

Ús de capes i control de les propietats de les entitats de dibuix

   

L'AutoCAD presenta per defecte un entorn neutre de capes, colors i propietats de les entitats de dibuix en el qual no és recomanable treballar.

D'altra banda, ofereix eines perquè l'usuari personalitzi aquest entorn per fer-lo més productiu, ordenat i coherent.

   
Propietats d'objectes
   

Tot objecte de l'AutoCAD consta d'una sèrie de propietats: Capa, Color, Tipo de línea i Grosor de línea.

En dibuixar un objecte en una capa, rep les propietats d'aquesta capa, però això no vol dir que tots els objectes d'una capa tinguin les mateixes propietats, perquè es poden modificar de manera independent.

   
  Administració de propietats
   
Atenció !

Per treballar amb rigor i comoditat, heu de ser capaços d'establir i definir les propietats dels objectes que dibuixeu, dins un criteri general.

Penseu que de la mateixa manera que hi han normes de dibuix tècnic, és molt normal que el dibuix tècnic amb l'AutoCAD precisi normatives pròpies coherents amb les anteriors però particulars d'aquesta aplicació amb ordinador.

Com s'administren aquestes propietats i qui ho ha de fer són els punts claus d'aquest apartat.

Cal comprendre que la intenció del programa és permetre que els diferents usuaris de l'AutoCAD puguin adaptar-lo a les seves necessitats, per la qual cosa, l'entorn de treball no satisfà d'entrada les necessitats de cap d'ells.

Per controlar millor els diferents objectes d'un dibuix, és interessant agrupar els que tinguin característiques comunes en capes independents.

Tots els objectes creats a la mateixa capa tindran les mateixes propietats. Si no les modifiqueu o utilitzeu altres capes, el resultat és un entorn neutre en el qual distingir l'enunciat, el resultat i les línies auxiliars que us han permès resoldre el problema es fa difícil.

   
Capes
   
Atenció !

Les capes són l'equivalent als fulls transparents que s'utilitzen en el dibuix sense ordinador. Serveixen per organitzar i controlar aspectes diversos dels dibuixos.

En aquesta pràctica veureu els passos que s'han de seguir per administrar les propietats com cal.

Fixeu-vos en els apartats que esteu obligats a controlar quan comenceu un dibuix amb l'AutoCAD: capes, colors, tipus de línia i gruixos de línia.

 

 

 
Imatge
 
Figura 5
   
Pràctica

Prepareu l'entorn de l'AutoCAD per fer el dibuix de la figura 6 sense les acotacions.

 
Imatge
 
Figura 6
   

L'observació del dibuix suggereix crear dues capes: una per agrupar els eixos i una altra per al contorn.

En un dibuix senzill com el de la figura 6, l'usuari/ària podria pensar en fer-lo utilitzant només la capa per defecte, la capa 0, i modificant el Color i Tipus de Línea de cadascuna de les entitats que intervenen en el dibuix.

Aquesta decisió el faria més lent, complex de realització i feixuc de modificació i actualització.

Un dibuix més complex fa l'ús de les capes indispensable.

 

Pràctica

Creeu un dibuix nou, corresponent a un A4 (210 x 297) vertical, utilitzant l'assistent Configuración rápida, i cliqueu sobre Imatge Capas; s'obrirà el quadre de diàleg de la figura 7.

   
 
Imatge
 
Figura 7
   
Atenció !

Fixeu-vos que només hi ha la Capa 0; l'usuari/ària inexpert serà el que la utilitzi per defecte, però el professional no la utilitzarà. En l'apartat Blocs ja es veurà per què.

   
  Cliqueu sobre el botó Nueva, introduïu el nom Eixos 0,25 i premeu la tecla de Retorn.

 

 
Imatge
 
Figura 8
   
Atenció !

Fixeu-vos que en el nom de la capa també s'ha inclòs el gruix. És important pensar que no sereu els únics usuaris dels dibuixos que genereu, i com a dades més importants i característiques, el fet d'afegir el gruix de línia en el nom de la capa està justificat i és una pràctica habitual, atès que quan s'escull un gruix de capa, no es mostra a la finestra de propietats.

Imatge

   

Cliqueu al paràmetre Color i trieu el color que indica la figura 9 en el quadre de diàleg Seleccionar Color. El color serveix per identificar ràpidament grups d'elements i, per tant, saber a quina capa pertanyen.

   
 
Imatge
 
Figura 9
   

Cliqueu al paràmetre Tipo línea; s'obre el quadre de diàleg Seleccionar tipo línea. Fixeu-vos que només podeu escollir-ne un tipus.

   
 
Imatge
 
Figura 10
   

Cliqueu al botó Cargar... i s'obre el quadre de diàleg Cargar o volver a cargar tipos de línea. Ara sí que podeu escollir el tipus de línia que desitgeu. Trieu Trazo_y_puntox2 i cliqueu a Aceptar.

   
 
Imatge
 
Figura 11
   

Fixeu-vos que el tipus de línia escollit apareix ara a la finestra de tria Seleccionar tipo línea.

   
 
Imatge
 
Figura 12
   

Cliqueu al paràmetre Grosor i trieu el de la figura 13 en el quadre de diàleg Grosor de línea.

   
 
Imatge
 
Figura 13
   

A l'Administrador de propiedades de capa tindreu les seleccions de la figura 14.

   
 
Imatge
 
Figura 14
   
Atenció !

Hi ha altres apartats personalitzables des de l'Administrador de propiedades de capa:

  • ActivaImatge/ Inactiva Imatge desactiva la visualització.
  • UtilitzarImatge/ Inutilitzar Imatge desactiva la visualització i la regeneració.
  • BloquearImatge/ DesbloquearImatgeno deixa modificar la capa amb bloqueig.
  • ImprimirImatge / No imprimirImatgeno deixa imprimir la capa.

Les capes Imatge i Imatgetampoc no s'imprimeixen.

   
  Creació d'una segona capa: Contorn 0,5
   
Atenció !

Seguint el mateix procés anterior, creeu la capa Contorn 0,5 amb les propietats de la figura 15.

   
 
Imatge
 
Figura 15
   

Cliqueu a Aceptar per donar per acabada la definició de l'entorn de treball. Ja esteu a punt per treballar amb un criteri clar del tipus de línia que fareu servir, el color i el gruix que tindrà quan imprimiu

 
Atenció !

En qualsevol moment podeu afegir, modificar o eliminar les capes; per tant, és un procés dinàmic que s'enriquirà de la vostra experiència.

   

Fixeu-vos que tot i tenir creades dues capes noves, continueu tenint com a capa activa la
capa 0
. Per seleccionar la capa en la qual voleu treballar, podeu fer alguna de les accions següents:

  1. Seleccionar una entitat de dibuix i clicar a Imatge Fijar como capa actual la capa del objeto (mètode més ràpid si tenim objectes en el dibuix).
  2. Clicar al triangle Imatge de la figura 16 i escollir-ne una clicant al quadre desplegable (mètode ràpid).
   
 
Imatge
 
Figura 16
   

3. Clicar a Imatge, seleccionar una capa i fer-la Capa actual com s'aprecia a la figura 17 clicant a Actual.

   
 
Imatge
 
Figura 17
   
Deseu aquest arxiu amb el nom m2_pr01b.dwg a la carpeta Practiques.
   

En les pràctiques següents aprofitareu les capes creades per fer un plànol tècnic de la petxina de la figura 6.

   
 
Amunt