Enrera
Mòdul 3
Estadística amb el full de càlcul: usos didàctics 
  Pràctica 1 2
3
4
5
6
 
 
 
Exercicis
Exercicis
  L'estadística bivariant Documentació    
 
   
Glossari
Glossari
 
 
 
Taules creuades
   

L'objectiu d'aquesta pràctica és analitzar la relació entre variables alfanumèriques mitjançant l'elaboració de taules creuades presentades de formes diverses. També s'analitzarà la relació entre una variable qualitativa i una variable quantitativa, tema que ja es va començar a treballar en una pràctica del mòdul anterior.

Els procediments d'Excel que es treballaran són:

  • Ús de les taules dinàmiques per a l'elaboració de taules creuades.
  • Opció de treball Resumir por... en el context de les taules dinàmiques.


Taula creuada amb les distrubucions marginals

En aquesta pràctica treballareu amb el fitxer de l'Excel BAT2.XLS, que ja coneixeu; considerarem que l'obriu tal com ha quedat en acabar la pràctica 5 del mòdul 2.

   
Pràctica
Taules creuades de freqüències absolutes i relatives respecte al total
   
 

Fareu una taula creuada per estudiar la relació que hi ha entre la variable SEXE i la variable OPCIÓ.

  • Recupereu el fitxer BAT2.XLS.
  • Creeu un full nou en aquest llibre i anomeneu-lo Taules creuades. Aquest full us servirà per desenvolupar aquesta pràctica.
  • Situeu el cursor a l'interior del rang A1:E218 del full Bat2, on teniu totes les dades dels alumnes. A continuació, cal que procediu d'una manera molt similar a la pràctica 5 del mòdul 2.
  • Accediu al menú Datos i trieu l'opció per tractar les taules dinàmiques. Premeu Siguiente.
  • Entreu a Rango el rang A1:E218. Premeu Siguiente.
  • A continuació us apareix una pantalla amb l'estructura que tindrà la taula creuada (versió 97), o bé heu de prémer el botó Diseño per accedir-hi. Arrossegueu el rètol de la variable SEXE fins a l'apartat FILA, el de la variable OPCIÓ fins a l'apartat COLUMNA i el de la mateixa variable (o qualsevol altra) a l'apartat DATOS. Assegureu-vos que surt Contar de... Si no és així, feu un doble clic sobre el rètol que ha sortit i podeu accedir a un menú que us permet seleccionar l'opció de comptar, l'adequada per fer una taula de freqüències. Premeu Siguiente (o Aceptar).
  • Trieu l'opció Hoja de cálculo existente i premeu el botó que apareix a la dreta de la casella en blanc. A continuació, seleccioneu la cel·la A1 del full Taules creuades i premeu Retorn. Premeu Terminar o el botó equivalent si treballeu amb la versió 2000 de l'Excel; en aquest darrer cas podeu tancar el quadre de diàleg amb opcions complementàries de treball per a les taules dinàmiques, que no fareu servir.

Potser és millor canviar els rètols D i H per Noies i Nois, respectivament:

  • Seleccioneu la cel·la A3 i escriviu, directament, Noies.
  • Feu el mateix amb la cel·la A4 i el rètol Nois.
  • Deseu el llibre i, en aquesta ocasió, conservareu la taula com una taula dinàmica.

Ja teniu, en aquest full, una taula creuada que relaciona les variables SEXE i OPCIÓ. Observeu les diferents freqüències absolutes que apareixen en cada cel·la. Aquesta és una taula dinàmica. Això significa que es poden fer alguns canvis d'una manera més o menys automàtica. Si voleu, per exemple, canviar de lloc les variables:

  • Seleccioneu el rètol de la variable OPCIÓ i arrossegueu-lo fins a la columna A justament a la cel·la A2 on hi ha el rètol SEXE.
  • Tot seguit seleccioneu el rètol de la variable SEXE a la nova cel·la on ha quedat situat i arrossegueu-lo fins a la cel·la B1.
  • Observeu com s'han canviat les files per les columnes.

Podeu fer més proves pel vostre compte i veureu les possibilitats d'aquest tipus de taules.

   
 

La taula feta anteriorment mostra les freqüències absolutes de cada possible associació de valors. La mateixa informació es pot presentar amb freqüències realtives mitjançant una taula de percentatges respecte al total que tot seguit dissenyareu.

Inicialment, mantindreu la taula creada anteriorment, amb el format que podeu observar a la figura del principi de la pràctica. Realment, per obtenir una taula de percentatges respecte al total, podríeu modificar la que heu construït en l'apartat anterior. A continuació, us comentarem com es fa per crear una nova taula de percentatges, a partir de les mateixes dades. D'aquesta manera, mantindreu visibles les dues taules.

  • Situeu el cursor a l'interior del rang A1:E218 del full Bat2.
  • Accediu a l'opció de disseny de taules dinàmiques del menú Datos i trieu l'opció Otra tabla dinámica. Premeu Siguiente.
  • Fixeu-vos que està seleccionada l'opció Tabla dinámica 1. Es refereix a la que ja heu construït a l'apartat anterior. Premeu Siguiente (i a continuació Diseño si treballeu amb la versió 2000).
  • Repetiu el procediment d'arrossegar els rètols de les variables, com ho heu fet a l'apartat anterior.
  • Feu un doble clic sobre el botó anomenat Contar de...
  • Premeu el botó Opciones i, del desplegable Mostrar datos como, trieu l'opció
    % del total
    . Premeu Aceptar i Siguiente (o les accions equivalents amb l'Excel 2000).
  • Trieu l'opció Hoja de cálculo existente i entreu la cel·la A7 del full Taules creuades com a extrem superior esquerre de la taula. Premeu Terminar.
  • Deseu el llibre.

En aquest cas, en cada cel·la surt el percentatge respecte al total.


Taula de percentatges respecte al total

 
Pràctica Taules de percentatges per files o per columnes (perfils-fila i perfils-columna)
   
 

D'una manera similar, podeu construir taules de percentatges per files o columnes. Només cal que al desplegable Mostrar datos como trieu l'opció convenient.


Taula de percentatges per files


Taula de percentatges per columnes

Deseu el llibre amb totes les taules construïdes.

Ara bé, és interessant que reflexioneu que en aquestes noves taules la informació es presenta de manera essencialment diferent a la que hem vist en l'apartat anterior. De les dues maneres per a enfocar la possible relació existent entre dues variables (independència o homogeneïtat en la resposta) comentades al document de fonaments, les taules de freqüències absolutes o relatives respecte al total donen una visió més global (independència o no) i, en canvi, les taules que mostren els perfils-fila o els perfils-columna analitzen més el problema des del punt de vista de buscar si hi ha o no homogeneïtat en la resposta. En aquest cas tendeixen a contestar les preguntes següents:

  • Hi ha una influència significativa del sexe sobre l'opció o modalitat del batxillerat que tria l'alumnat?
  • En cada opció del batxillerat, és uniforme el repartiment de l'alumnat per sexes?

Ara us queda veure quina de les dues taules que heu fet contesta cada pregunta!

   
Pràctica Relació entre una variable qualitativa i una variable quantitativa
   
 

En aquest apartat continuareu l'estudi que vau començar a la pràctica 5 del mòdul 2. En aquest cas, fareu una taula que relacioni la variable TORN amb la variable CONVOC. Concretament, podreu comprovar si hi ha alguna relació entre els estudis de diürn i nocturn i el nombre de convocatòries emprades pels estudiants. Per estudiar aquesta relació, fareu servir la mitjana de convocatòries com a paràmetre representatiu d'aquestes.

  • Repetiu el procediment que heu fet per a les taules anteriors fins que arrossegueu els rètols de les variables.
  • Arrossegueu el rètol de la variable TORN fins a l'apartat FILA.
  • Arrossegueu el rètol de la variable CONVOC fins a l'apartat DATOS.
  • Feu un doble clic sobre el botó anomenat Suma de CONVOC.
  • Trieu del desplegable Resumir por l'opció Promedio. Premeu Aceptar dos cops (o els equivalents per a la vostra versió de l'Excel).
  • Trieu l'opció Hoja de cálculo existente i entreu la cel·la A25 del full Taules creuades com a extrem superior esquerre de la taula. Premeu Terminar o equivalent.

Ha sortit una taula com aquesta:

Fixeu-vos com la mitjana de convocatòries en l'alumnat de nocturn és superior que en el de diürn i arrodoniu amb un nombre més petit de decimals si us sembla convenient.

Si encara volem tenir més informació, podem incloure la variable SEXE en aquest estudi. Per aconseguir-ho, només cal arrossegar el rètol d'aquesta variable fins a l'apartat COLUMNA, en el moment de triar les variables. Aquesta acció també es pot fer en l'Excel-2000 amb el quadre d'opcions auxiliar que apareix quan es crea una taula dinàmica.

Us surt una taula semblant a aquesta:

  • Deseu el llibre.
 
Amunt