Enrera
Mòdul 2
Aprofitament didàctic de la imatge fixa digital
  Pràctica
1
2
3
4
4
4
4
   
Exercici
Exercicis
 
 
L'objectiu d'aquesta pràctica és conéixer les captures de pantalla, internet i CD Clip Arts i conèixer els procediments bàsics per incorporar imatges d'aquestes fonts als vostres documents.
   
Pràctica

La captura de pantalla i la recerca d'imatges per Internet

  Les captures de pantalla
  Deseu la imatge gat.jpg a la vostra carpeta de treball del disc dur. Obriu-la amb el GIMP. Polseu la tecla Impr Pant (impressió de pantalla). Aneu al menú Fitxer / Adquireix / Del porta-retalls. Heu creat una imatge nova que podeu manipular com qualsevol altra imatge amb el GIMP, i que correspon a la informació que teníeu a la pantalla de l'ordinador quan heu premut la tecla Impr Pant.
   
 
   
  Comproveu que la imatge que heu creat correspon exactament a la pantalla. Si s'escau, poseu l'escala de la imatge a . Podeu desar-la a la vostra carpeta de treball en format *.gif o *.png.
  Tanqueu la imatge que acabeu de crear i cliqueu damunt la imatge gat.jpg. Polseu simultàniament les tecles Alt i Impr Pant. Aneu al menú Fitxer / Crea / Del porta-retalls.
   
 
   
  Heu creat una imatge nova amb la diferència que ara no conté tota la pantalla de l'ordinador, sinó només la finestra activa en el moment de prémer les tecles Alt i Impr Pant.
  Tanqueu les imatges gat.jpg i la captura de pantalla que heu fet. Obriu la imatge silvestre.jpg que havíeu utilitzat en la pràctica anterior. Polseu simultàniament les tecles Alt i Impr Pant per capturar-la. Quan la tingueu, mireu la diferència en el valor de resolució entre les imatges silvestre.jpg i la captura de pantalla: mentre la primera té una resolució de 300 ppi, la segona té una resolució de 72 ppi. Totes les captures de pantalla tenen aquesta resolució, independentment de la imatge que captureu.
  També podeu fer les captures de pantalla a través del GIMP. Obriu el menú Fitxer / Adquireix / Captura de pantalla.
   
 
   
  Amb l'opció Captura la pantalla sencera, i assignant un temps d'espera, el GIMP us crearà una imatge de tota la pantalla de l'ordinador.
   
 
   
  Si opteu per capturar una única finestra, haureu d'arrossegar la creueta fins a la finestra que vulgueu capturar. Aquest procediment equival a Alt i Impr Pant.
   
 
   
  Les captures de pantalla es poden integrar en qualsevol aplicació que pugui utilitzar imatge. Tanqueu totes les imatges que hàgiu obert amb el GIMP. Obriu, amb el vostre navegador, el portal XTEC (http://www.xtec.net). Captureu la imatge de tot el portal amb qualsevol de les quatre maneres exposades, i creeu la imatge nova amb el GIMP.
   
 
   
  Imagineu que us interessa una part de la imatge que acabeu de capturar, no tota. Cliqueu a l'eina Selecciona regions rectangulars i seleccioneu, a la captura de pantalla que heu fet, una àrea rectangular o quadrada determinada (per seleccionar una àrea quadrada, premeu la tecla de majúscules al mateix temps que seleccioneu l'àrea). Si voleu rectificar la selecció, podeu clicar fora de l'àrea seleccionada o treure la selecció amb el menú Selecciona / Res i tornar-hi.
   
 
   
  Quan tingueu la selecció feta, copieu-la al porta-retalls amb el menú Edita / Copia, i feu-ne una imatge nova amb el menú Edita / Enganxa com a nou.
   
 
   
 
   
  Heu creat una imatge nova que correspon a una àrea concreta d'una captura de pantalla. Adoneu-vos que, amb aquest procediment, podeu obtenir fàcilment imatges de qualsevol procediment que tingueu a la pantalla de l'ordinador.
   
  Internet, font inesgotable d'imatges
  Internet és el banc d'imatges més gran en expansió contínua expansió i en evolució constant. Però per les característiques pròpies de la xarxa, les limitacions quant a rapidesa i flux de dades per les línies, i les característiques dels navegadors, a les pàgines web trobareu sobretot imatges amb unes característiques específiques: no gaire grans, amb poca resolució i comprimides en format *.gif, *. jpg, *.png o *.swf, perquè són els formats amb què treballen tots els navegadors i perquè, pel seu pes, ocupen poc espai i no triguen gaire a carregar-se. 
  Obtenir imatges a Internet és ben senzill: en el paràgraf anterior, s'ha descrit el procediment de captura de pantalla, però n'hi ha dos més: obriu el vostre navegador i connecteu-vos a http://www.edu3.cat. Feu clic amb el botó dret del ratolí damunt el logotip i obrireu un menú on haureu de seleccionar l'opció Anomena i desa la imatge (o bé qualsevol altra opció equivalent, depenent del navegador que utilitzeu) i trieu el nom (l'original per defecte) i la carpeta on la voleu desar (compte, no canvieu l'extensió original del fitxer). Deseu-la a la vostra carpeta de treball.
   
 
   
  Obriu la imatge que acabeu de descarregar amb el GIMP.
   
 
   
  Comproveu que la imatge del vostre disc i la imatge d'Internet són idèntiques. La diferència entre les captures de pantalla i les descàrregues de fitxers està en el fet que, desant les imatges d'aquesta manera, conserven totes les seves característiques originals (pes del fitxer, dimensions, resolució, profunditat de color, compressió i tipus de fitxer).
  Encara teniu una altra opció, si el vostre navegador us la permet: cliqueu damunt la imatge del logotip amb el botó dret del ratolí i cerqueu l'opció Copia (o bé qualsevol altra opció equivalent, depenent del navegador que utilitzeu).
   
 
   
  Tot seguit, al GIMP, obriu el menú Fitxer / Crea / Del porta-retalls.
   
 
   
  Si necessiteu una determinada imatge, a Internet és molt probable que la trobeu. Podeu utilitzar un cercador, o bé visitar una de les nombroses pàgines especialitzades a oferir imatges als usuaris.
  Hi ha molts cercadors amb motors de recerca d'imatges, molts dels quals es poden configurar perquè apliquin filtres: color, blanc i negre, *.gif, *.jpg, *.bmp... En tot cas, és convenient cercar en més d'un idioma (preferiblement anglès) i a tota la xarxa (sense limitar-se a una zona geogràfica concreta). A l'exemple es mostra una cerca amb els motors Google, i Live Search d''imatges de balenes.
   
 
   
 
   
  Podeu fer cerques d'altres imatges. Comproveu que els resultats oferts són, a vegades, desconcertants, i que sovint ofereixen continguts inadequats. Per minimitzar aquest risc, podeu utilitzar gestors de continguts o activar filtres de protecció al cercador mateix (si en disposa).
  En alguns casos, podeu utilitzar, també, motors de cerca de pàgines (en lloc d'imatges) per limitar la cerca o per capturar imatges d'esdeveniments, llocs... poc coneguts. El cercador Google (amb la possibilitat d'interfície en català) és una bona eina (com moltes altres).
   
 
   
  El que importa no és la quantitat d'imatges trobades, sinó la capacitat dels cercadors d'aplicar filtres per fer cerques per diferents criteris que desestimin a priori imatges que no interessen.
   
 
   
  Hi ha nombroses pàgines web que s'han especialitzat a oferir imatges als visitants: són freqüents les pàgines d'icones per categories, de GIF animats, d'imatges esportives... 
  Com a exemples, navegueu per les galeries en línia Microsoft Design Gallery o 321clipart.
  Deseu una imatge de cadascuna d'aquestes pàgines a la vostra carpeta de treball. En el primer cas, activant l'opció Galería de imágenes, trobareu imatges vectorials.
   
 
   
  A la xarxa podeu trobar també imatges especials, com ara panoràmiques que necessiten els plug-in dels programes amb què estan elaborades. Aquests solen instal·lar-se amb els navegadors.
  Per últim, podeu adquirir un dels nombrosos CD d'imatges o Clip Art (generals, d'icones, temàtics...) que hi ha al mercat, amb milers d'imatges i amb una interfície concreta per incorporar-les als vostres documents.
   
 
Amunt