Enrera
Mòdul 2
Aprofitament didàctic de la imatge fixa digital
  Pràctica
1
2
3
4
4
4
4
   
Exercici
Exercicis
 
 
L'objectiu d'aquesta pràctica és veure el procés de digitalització d'una imatge amb l'escàner.
   

El procés de digitalitzar amb escàner

  L’escàner que probablement teniu a casa o al centre sol ser un dispositiu compost per una carcassa, amb l’interruptor per posar-lo en funcionament i opcionalment altres botons; una tapa articulada; un vidre porta objectes; una barra horitzontal mòbil amb una làmpada fluorescent, una lent i el sensor de digitalització; i un buffer de memòria on s’emmagatzemen les dades amb què es tradueix la imatge que s’està digitalitzant abans de ser enviada a l’ordinador. 
 
  Tipus
  La qualitat de la imatge que esteu digitalitzant, així com la rapidesa del procés, la capacitat de digitalització d’àrees més o menys grans... vindran condicionades per molts factors. Així, es pot parlar d’un escàner:
 
  Depenent del procediment d'escaneig: escàner pla, de trajectòria aèria, de tambor...
  Depenent de la seva resolució òptica: de 300 x 300, 600 x 300, 1200 x 1200...
  Depenent del port de l'ordinador on es connecta: escàner SCSI, USB...
  Depenent del dispositiu que converteix el senyal lluminós en senyal elèctric: escàner de CCD (bona qualitat i rapidesa) o de CIS (més econòmic).
  Depenent del tipus de làmpada: de càtode fred (duren més de 5.000 hores, el procés de digitalització és més lent i amb menys qualitat de color), de càtode calent (duren unes 1.000 hores però són ràpids i de bona qualitat) o de descàrrega de Xenon (professionals).
  Depenent de l'àrea que es pot digitalitzar en una sola passada: escàner A4, A3...
  Depenent de les seves capacitats de digitalització: escàner de diapositives, de negatius...
  Depenent del global de les seves prestacions: escàner professional, semiprofessional, domèstic.
   
  Funcionament
  Una de les claus d’una bona digitalització està en la identificació dels colors. Un escàner divideix l’espectre cromàtic en els seus components bàsics RGB extraient la quantitat de vermell, verd i blau que hi ha a cada punt de la imatge a partir d’una escala d’intensitat o profunditat de color, expressada en bits.
   
  Instal·lació d’un escàner
  Cal seguir les instruccions del fabricant i connectar l’escàner a l’ordinador pel port que correspongui, amb el cablatge adient. Opcionalment, depenent del sistema operatiu i l'escàner, caldrà instal·lar, també, un determinat programari perquè l’ordinador reconegui l’escàner com un dispositiu propi, i que, a més, s'acompanya sovint d'un o més programes auxiliars de retoc d'imatges o d'OCR (reconeixement òptic de caràcters). Un cop instal·lat l’escàner, podreu començar a digitalitzar imatges amb el seu propi programari, o bé amb el vostre programa de tractament d’imatges. En aquest cas, el GIMP.
   
Pràctica Desenvolupament de la pràctica
  A continuació, es mostra el procés de digitalització d'imatges prenent com a model la interfície de digitalització de l'escàner HP Scanjet 4100, que trobareu com a dotació d'equipament informàtic en molts centres. Trobareu referències a altres interfícies en les notes explicatives.
  Reviseu si l'equip està a punt (connectat físicament a l'ordinador amb el cable corresponent i endollat) Si té un botó d'encesa, premeu-lo.
  Aixequeu la tapa de l'escàner i poseu-hi una fotografia. En alguns aparells, haureu de posar la fotografia invertida. Tanmateix, sempre prodreu girar la imatge amb el GIMP.
  Obriu el GIMP i assegureu-vos que teniu seleccionat el dispositiu que pertoca. Per fer-ho, aneu al menú Fitxer / Adquireix / Twain.
   
 
   
  Seleccioneu el que correspongui al vostre escàner d'entre la llista de dispositius TWAIN disponibles, i feu clic damunt el botó Seleccionar.
   
 
   
  Torneu al menú Archivo / Importar / TWAIN i seleccioneu l'opció Adquirir.
   
 
   
  En aquest model d'escàner, haureu d'esperar que la làmpada arribi a la temperatura de treball adequada. Cada escàner (depenent si és de làmpada de càtode fred o calent) triga un temps diferent: des d'uns segons fins a alguns minuts.
 
   
Si tot funciona correctament, l'escàner s'iniciarà i us apareixerà la seva interfície de digitalització [1].
   
 
   
  La interfície de digitalitació variarà tant en funció del escàner com en funció de la versió TWAIN de l'aparell que tingueu instal·lada al vostre ordinador. Amb una versió posterior, la finestra d'inici del mateix aparell és diferent: [2].
   
 
   
  En altres escàners, les interfícies seran, també, diferents:
   
 
   
Aquest escàner us presenta ja només l'àrea de la fotografia, les quatre passes lògiques i ordenades d'1 a 4 que cal seguir per digitalitzar una imatge i la informació sobre la imatge: color, dimensions, escalat i pes [3]. Si la imatge us apareix invertida, podeu corregir la seva posició a l'escàner i reiniciar-lo prement el botó del pas 1:
   
 
   
  Al pas 3 haureu de prendre decisions sobre les característiques de la imatge, la profunditat de color, l'àrea per digitalitzar i les dimensions de la imatge. 
  Al menú Cambiar tipo de salida, cal informar de quin tipus d'imatge s'està digitalitzant: una fotografia (Fotografia con el mejor color) o un gràfic senzill, tipus icona, dibuix, còmic (Dibujo en color), així com la profunditat de color (des de monocrom fins a milions de colors). Si trieu l'opció Texto, podeu digitalitzar textos de llibres o revistes per enviar-los a un document Word i rectificar-ne el contingut, aplicar-hi estils... Trieu diferents opcions i observeu els canvis en el càlcul del pes que va experimentant el fitxer la imatge (Tamaño aproximado). Trieu, finalment, l'opció senyalada al gràfic de sota, ja que s'està digitalitzant una fotografia. Els diferents escàners i TWAIN solen sol·licitar aquestes informacions d'una manera o altra, amb l'objectiu d'aconseguir una digitalització de qualitat.
   
 
   
  Si no voleu digitalitzar tota la fotografia, amb l'eina de selecció podeu enquadrar l'àrea desitjada:
   
 
   
  Al menú Cambiar tamaño de salida, podeu decidir si la imatge digitalitzada tindrà les mateixes dimensions (Utilizar el tamaño original) que la fotografia original o serà diferent. Si no ha de tenir les mateixes dimensions, podeu canviar-lo en temes relatius (Porcentaje de ajuste del tamaño de escala) o absoluts (Especificar tamaño personalizado) segons la unitat (polzades, centímetres o píxels) que decidiu a Unidades. Proveu les diferents possibilitats i fixeu-vos en els canvis de càlcul del pes de la imatge.
   
 
   
  També teniu l'oportunitat d'augmentar una part de la imatge amb l'eina zoom per obtenir plans de detall.
 
   
  Al menú Ajustes / Resolución, podeu canviar la resolució (Establecer una resolución personalizada) de la imatge que voleu digitalitzar, o deixar que el programa ho decideixi per vosaltres (Permita que PrecisionScan LT seleccione automáticamente...). Augmentar la resolució repercuteix en la qualitat de la imatge, que es fa més evident si el que voleu és imprimir-la. Si simplement voleu treballar-hi per pantalla (posar-la en un document electrònic, en una pàgina web, en una presentació multimèdia...), amb una resolució de 72 ppi en tindreu prou, ja que no notareu la qualitat per sobre d'aquest valor amb un monitor estàndard. Si voleu una imatge de qualitat per imprimir-la, podeu arribar fins a la resolució que us doni la impressora. En tot cas, l'augment de resolució implica un augment del pes del fitxer d'imatge. Trieu una resolució de 72 ppi.
   
 
   
Un cop hàgiu seleccionat totes les característiques de la imatge que voleu digitalitzar, només caldrà fer clic amb el ratolí damunt el botó  [4]. Es crearà una imatge digital a partir de la fotografia que heu introduït a l'escàner, que us presentarà el GIMP. Deseu la imatge a la carpeta de treball amb el nom escaner1, amb format *.jpg i amb una qualitat del 100%. Compareu el pes final de la imatge amb la primera previsió que us havia donat el programa de digitalització.
   
  Aclariments
1
Si rebéssiu un missatge de l'estil «no es pot trobar l'escàner», pot ser degut a moltes causes: Un cable mal connectat, l'escàner desendollat, o apagat... Si teniu un escàner SCSI possiblement resoldreu aquest problema engegant sempre l'escàner abans que l'ordinador. Si no trobeu cap raó aparent després d'haver fet aquestes comprovacions, proveu a tornar a instal·lar el programari original de l'escàner.
   
2
Si feu la digitalització des del propi escàner prement el botó dret situat al frontal de l'aparell teniu moltes més opcions actives: 
 
  Així, podeu decidir enviar la imatge a qualsevol de les aplicacions que hi ha disponibles, o desar-la com un fitxer. Enviar-la a una aplicació significa que quan hàgiu acabat el procés de digitalització la imatge digitalitzada se us obrirà des de l'aplicació. 
  Si voleu conservar la imatge digitalitzada, el millor camí és desar-la com un fitxer per utilitzar-la després amb qualsevol aplicació. Si voleu aplicar-hi algun efecte (enfocar, canviar tonalitat, filtres...) acostumeu-vos a digitalitzar directament des del GIMP.
   
3
Cada escàner té una interfície diferent i unes prestacions concretes. Així, us podeu trobar amb què:
 
  d'entrada l'escàner no faci cap moviment, i no us presenti la fotografia o us presenti una imatge diferent a la fotografia que voleu escanejar. En aquest cas caldrà que busqueu un botó amb un text semblant a previsualitzar, escanejar, iniciar... (en la llengua que sigui), o una icona alusiva. 
  us presenti tota l'àrea de l'escàner amb la fotografia, en lloc de només la fotografia. En aquest cas podeu seleccionar només l'àrea de la fotografia amb l'eina de selecció, que pot ser un botó amb un text semblant a seleccionar, àrea... o una icona com ara 
  sigui en aquest moment que us doni un missatge de l'estil de la nota explicativa número 1
   
4
A la majoria d'interfícies de digitalització el botó de digitalització sol portar el text digitalitzar, o bé una icona que representa una imatge entrant a l'ordinador.
   
 
Amunt