servei de mediaciķ ... en parlem?

 

La mediació escolar té per objectiu educar en la convivència. Es basa en el diàleg, la cooperació i la responsabilitat de cada persona en el manteniment d'un clima pacífic. Accepta les diferències, no intenta canviar a les persones, ni les seves idees. Tan sols contribueix a evitar enfrontaments inútils i a crear consens. Parteix del fet que quan es produeix un conflicte no es tracta de "jo" o "tu", sinó de "jo" i "tu", és a dir, "nosaltres". Quan en un conflicte, la decisió final comporta que una persona "guanyi" i l'altra "perdi" no es pot dir mai que s'ha "solucionat" el conflicte.


Es dirigeix al conjunt de la comunitat educativa: alumnat, professorat, famílies i personal de serveis i d'administració.
Tothom que s'hagi format pot fer de mediador/a. Després que el curs 2005-06 s'impartís formació per a tothom qui ho va voler de tots els estaments, la cantera dels nous mediadors es va forjant en una optativa de 2ESO. Potenciem la mediació entre iguals, entre alumnes, però en els casos més greus intervé també el professorat (de pares i Pas formats en el primer moment ja no en queden al centre). A més, per contribuir al reciclatge dels alumnes ja formats, participem a la trobada anual de formació al maig que organitza el Seminari de Mediació del Vallès, juntament amb 200 alumnes d'altres centres.

 

TIPUS DE CONFLICTE EN EL QUE INTERVENIM

Tots hem de ser sensibles a aquests tipus de conflictes i confiar en el servei de mediació, derivar les situacions de conflicte quotidianes, encara que ens semblin de poca importància. El que compta és donar l'oportunitat d'aprendre a relacionar-se d'una nova manera. No oblidar que la mediació és voluntària i totalment confidencial.

 

HORARIS

Les mediacions tenen lloc a l'hora del pati, dilluns, dimecres i divendres, en la saleta del 2on pis habilitada expressament.

El grup de mediadors el setembre del 2011 grups de mediadors. Setembre 2011

Trobada de mediadors 2013

El 8 de maig del 2013 els nostres alumnes mediadors han participat a la trobada del Vallès Sud.

trobada mediadors

(+ informació)


Trobada de l'alumnat mediador 2010

El 28 d'abril de 2010, més de 300 nois i noies mediadors de 13 instituts de tota la comarca entre els quals els de l'Arnau Cadell, vàrem participar en aquesta jornada organitzada Seminari de Mediació Escolar al Centre Cultural Ripollet.

Les activitats van començar a les 10 del matí amb la benvinguda de tots els assistents i a partir de 2/4 d'onze es va iniciar un grup de 18 tallers simultanis. Així els joves van tractar temàtiques com quin és el paper del mediador, la cooperació entre ells i l'anàlisi dels sentiments i el seu autocontrol a l'hora de viure i intervenir en situacions de conflicte.

trobada 2010


1 La motivació: per què la mediació?

una bona part del mediadors asseguts a l'escala

L’alternativa a la manera tradicional, que veu el conflicte com un fet negatiu, és la que l’entén com a part intrínseca de les relacions humanes, ni positiu ni negatiu. L’adolescència, plena de relacions humanes, també és plena de conflictes, que expressen inquietuds, interessos... però que convenientment tractats canalitzen la maduració i l’aprenentatge de les persones. En una educació en el diàleg, el conflicte es veu com allò que permet créixer emocionalment i que dóna pas a la mediació, factor clau de tota la cultura de la pau.
El centre, que gaudeix d’un context convivencial amb conflictes però sense violència, vol aprofitar aquest avantatge i treballar en l’Educació en la Convivència per prevenir conflictes i en un Servei de Mediació per intervenir-hi pacificadorament .
Si bé la funció de l’institut és ensenyar a l’alumnat, també ho és educar-lo, i concretament, creiem, en el diàleg. Només així formarem persones, el criteri i el punt de vista de les quals tinguin com a pedra de toc l’autoafirmació emocional equilibrada, el respecte per la diferència i el diàleg com a pont de relació social.


 

2 Els integrants

una part de l'equip de mediació a la sala.

Hi ha la implicació dels 4 sectors de la comunitat educativa en la Xarxa de mediadors/es, que es reparteix així del total de 21 voluntaris:

  • 55% pertanyen al professorat
  • 23% a l’alumnat
  • 17% a les famílies
  • 5% al PAS

 

Tenim una sala específica per a mediació, on parlem dos alumnes mediadors i dos mediats amb el recolzament d’un adult per solucionar conflictes. Va començar a funcionar el 17 de març de 2006.


 

3 Els objectius


Relacionats amb les persones:

Relacionats amb el context escolar:

Finals:

El Servei de Mediació està format per 39 mediadors i mediadores -dels quals 3 s’encarreguen de la coordinació- i d’una sala específica per a mediació, on parlem dos mediadors i dos mediats per solucionar conflictes. Va començar a funcionar el 17 de març de 2006.

La Mediació s’inclou en un pla trianual de Convivència que preveu implementar un curs de formació en mediació i un programa tutorial per a la convivència, entre altres projectes.


 

4 Les actuacions que estem fent en tres anys (2006-2009)

Directrius bàsiques
Eixos
Conceptes
Concrecions al centre
PREVENCIÓ de conflictes
Educació en la convivència
Intel·ligència emocional
Activitats Pla de Formació de Zona
Programa tutorial unitari
Els valors
La cultura de la pau
Cultura de la Mediació
Formació de mediadors/es

Curs de 30 h.

Crèdit Variable "Temps de Mediació "

Immersió
INTERVENCIÓ en els conflictes
Primer nivell
La Mediació
Servei de Mediació
Tutories
Activitats puntuals
Segon nivell
Comissió de convivència
Combinació i adequacióde la norma
Reglament de Règim Intern
AVALUACIÓ i PLANIFICACIÓ
Indicadors
Quantitatius
Informe de seguiment i valoració
Qualitatius
Informació
Necessitats i comunicacions
Claustre i Consell Escolar
Alumnat i Famílies

 


 

5 Material de divulgació

L'Enric aguantant el  poster

Aquí podeu veure i agafar el poster amb alta resolució (1.037 KB)

veure el poster gran

Per imprimir-lo hem utilitzat un fantàstic programa anomenat RASTERBATOR que us recomanem.

 

També hem realitzat un triptic de divulgació

I per fí uns diplomes pels qui han realitzat el curs.

Estarem encantats que us sigui d'utilitat.

 

 

6 Galeria de fotografies

 

La Mercč, el Jaume i la Teresa La Mercè, en Jaume i la Teresa, preparant les primeres mediacions.

Entregant els diplomes del curs Repartint els diplomes a la darrera sessió del curs de mediació.

Professors i alumnes treballant juntsscar Professors i alumnes treballant junts al curs de mediació.


 

 

7 Més informació

 

A la web del Centre de Recursos Pedagògics de Sant Cugat i trobareu més informació i enllaços a altres webs.

 


[On estem?]   [Àlbum de fotos històriques]   [Arnau Cadell, escultor del monestir]   [Jornada de portes obertes]   [Distribuciķ de les aules] [Secretaria, preincripcions, matricula]  [Organigrama i directori ] [Reglament ] [Calendari ] [Llibres de text ] [Mediaciķ] [Escola verda i solar ] [Sortides] [Eclipsi 2005 ] [Carnestoltes ] [Moodle] [Francès ] [Anglès ] [Alemany ] [Matemàtiques ] [Informàtica ] [Treballs de recerca] [AMPA ]

Aquesta web segueix els estāndars del W3C : XHTML + CSS

XHTML 1.0 Validated  CSS Validated  Designed with Web Standards

  
El webmaster us agrairà que li comuniqueu envieu un mail a Enric Brasó;qualsevol suggeriment

Actualitzada el juliol 2013