RECEPTES BÀSIQUES

Subapartats:

Entrants

Primers plats

Segons Plats

Postres

Altres

Inici

     Arrebossats

- Es pot arrebossar amb: farina blanca, farina de galeta, petits bocins de fruits secs o de crispetes, pipes de girasol, sèsam...

- La forma més comú de fer els arrebossats és batre un ou amb una mica de sal, mullar-hi la peça de carn, peix, verdura o fruita i passar les dues cares per l'arrebossat desitjat.

- Tot seguit es fregeix amb oli abundant i ben calent.

     Arròs bullit

- En una olla amb aigua bullint s'hi fica un grapat d'arròs per persona, una mica de sal i un rajolinet d'oli. Si es vol també s'hi pot afegir una fulla de llaurer trencada en trossos petits.

- Un cop el gra estigui tou només s'ha de colar.

 + Aquest plat serveix com a acompanyament i com a base per a molts altres.

     Crema de verdures

- En una cassola es fica un raig d'oli d'oliva i s'hi sofregeixen les verdures desitjades (carbassons, pastanagues, carabassa, cebes, patates, api...) amb una mica de sal i a foc lent.

- 10min. després s'hi afegeix un got d'aigua per ració. Passats 15min. en ebullició es retira del foc, es tritura en la batedora i es cola per treure-li les fibres. Quan hagi acabat de bullir, si es vol, se li pot afegir crema de llet.

 + Aquest plat es pot servir amb bucins de pa fregit i una fulla de julivert.

     Escalivada

- S'agafa un pebrot vermell mitjà, dues cebes mitjanes pelades i una albergínia i un carbassó mitjans. Es renten i sequen i se'ls posa oli. Se'ls hi fan petits talls i s'emboliquen amb paper de forn.

- Es fiquen en el forn una hora a 180ºC. Quan les verdures s'hagin refredat fora del forn es pelen, es trossegen i s'amaneixen amb oli, comins i petits trossets d'all.

 + Aquest plat es conserva força bé uns dies a la nevera i serveix com a acompanyament de carn i peix.

     Maionesa-All i oli

- Al pot de la batedora s'hi posa un ou, una mica de sal, una dent d'all picat i oli que ho cobreixi tot.

- Es bat tot a intensitat mitja sense moure la batedora del fons del pot.

     Ous escaldats

- En una cassola am aigua bullint s'hi posa una mica de sal i vinagre.

- S'hi afegeixen els ous sense closca molt a poc a poc i només cal esperar uns segons, fins que la clara es torni blanca, per treure-l's i escórrer-l's.

     Puré de patata

- Es pelen i trossegen una patata per persona. Tot seguit es couen amb una mica de sal fins que quedin ben toves.

- S'escorren i se'ls afegeix un dau de mantega de la mida de la meitat d'un formatget per patata, un gotet de llet tèbia i una mica de julivert trinxat. Ara només cal aixafar-ho tot.

 + Si es vol també se li pot afegir formatge ratllat.

     Sofregit de ceba, all i tomàquet

- Es tallen la ceba, l'all i el tomàquet a petits bucins o es ratllen (per separat) i es salpimenten.

- En una cassola es posen dues cullerades d'oli d'oliva i es sofregeixen la ceba i l'all a foc lent. Quan la ceba estigui “pochada” s'hi afegeix el tomàquet i es deixa coure també a foc molt lent.

     Sucre cremat

- Es posa mig got de sucre per persona i unes gotetes de suc de llimona al pot on es vulgui fer la recepta i es fica directament a foc mitjà fins que aquest agafi un color marronós fosc. S'ha d'anar movent el pot sense parar perquè el sucre es vagi barrejant.

     Vinagreta

- Es barreja oli, sal i vinagre al gust.

 + També se li pot afegir una mica de mostassa.

 

Links externs:

                       Carlos Arguiñano

         Eva Arguiñano

Julia Moreno

IES Lluís Domènech i Montaner

Música de McFly