L'univers tou de Salvador Dalí

Ciències experimentals. Relacionem art i ciència[Proposta didàctica]

A Salvador Dalí, que era un gran lector dotat d'una curiositat innata i amb un gran bagatge intel·lectual, sovint el van fascinar els avenços tecnològics i científics que s'anaven desenvolupant en la seva època.

Els que el van conèixer afirmen que posseïa un gran potencial d'intuïció i veia a venir de lluny allò que seria important i per tant noticia destacada en un futur proper. Aleshores ell s'avançava als aconteixements, s'informava a fons, es relacionava amb científics o coneixedors del tema que en aquells moments desvetllava el seu interès i s'afanyava a reflectir en les seves obres aquells fenòmens o descobertes que tant l'impressionaven: descomposició de l'àtom, explosions atòmiques, avenços matemàtics, arribada de l'home a la lluna...

Aquestes obres van arribar a constituir en molts casos com una mena de premonició o profecia, que al cap de pocs anys es materialitzava, causant fins i tot la sorpresa del propi geni.

En el cas dels rellotges tous que hem observat en l'obra La persistència de la memòria segurament Salvador Dalí coneixia i es va inspirar en diversos experiments òptics i científics que ens provoquen la sensació visual o tàctil de deformació, inversió o canvis d'estat...

A continuació et proposem algun d'aquests experiments:


CONVERSIÓ D'UN OBJECTE DUR EN UN OBJECTE TOU

Llapis màgicAgafa un llapis normal tot subjectant-lo amb les dues mans, explica als teus companys que es tracta d'un llapis màgic que sovint actua de forma rara i poc previsible. A continuació retira una mà i aguanta el llapis per un sol extrem amb els dits polze i índex, en posició horitzontal, tot sacsejant-lo amb moviments curts i de forma ràpida diverses vegades. Com per art de màgia, el llapis comença a ondular-se, estirar-se i plegar-se com si es tractés d'un llapis de goma.

  > T'adones que has aconseguit com el gran Dalí convertir un objecte dur en un objecte tou!
  > Quina explicació donaries a aquest canvi de qualitat o estat d'un objecte?
  > Parleu-ne amb els companys i intenteu esbrinar perquè es produeix aquest fenomen.

CONVERSIÓ DE FORMES RODONES EN FORMA OVALADES

Bombolles de sabóAmb un xic de traça, fins i tot pots arribar a deformar les efímeres i lleugeres bombolles de sabó. Només cal que a mesura que vagis fent les bombolles les deixis caure sobre un feltre, en lloc de sobre una superfície dura (així no es trenquen amb tanta facilitat), i si situes damunt d'elles una superfície electritzada (de paper, plàstic...) la bombolla canvia de forma i es va deformant, tot estirant-se cap amunt.

  Salvador Dalí

Conten que de petit a Salvador Dalí li encantava jugar amb diversos elements i materials relacionats amb l'òptica, i li fascinaven sobretot els miralls de les fires o del parc del Tibidabo que allargaven, eixamplaven o deformaven de diverses formes la seva imatge.

També va aprendre que ell mateix podia deformar i contemplar la realitat des d'un altre punt de vista, tot observant els objectes quotidians i el paisatge empordanès a través del cristall tallat d'una ampolla de vidre que contenia el licor preferit del seu pare. Aquesta fal·lera infantil segurament va influir a l'hora de plasmar pictòricament en les seves obres els seu univers d'objectes tous i imatges amb deformacions.


Gomes elàstiquesTu també pots experimentar aquest fenomen a l'aula, tot aconseguint ampliacions i deformacions a partir d'estirar i arronsar diferents gomes i materials elàstics.

Sabies que l'escalfor a vegades provoca que els objectes sofreixin canvis i variacions. En el cas d'una goma elàstica observaràs que si l'escalfes es contrau, s'encongeix en lloc de dilatar-se. L'explicació és senzilla quan es contrau la goma elàstica absorbeix calor i quan es dilata el desprèn.

En canvi si col·loques una vareta de vidre sobre la flama d'una espelma encesa, observaràs amb sorpresa com la vareta s'aprima. Però quan l'apartis de la flama comprovaràs que només es tractava d'una il·lusió òptica.

Dibuix sobre globusUna altra proposta interessant consisteix en realitzar un dibuix amb retolador permanent de color negre sobre la superfície d'un globus desinflat.

Si a continuació comences a inflar-lo lentament, descobriràs amb sorpresa com el dibuix inicial va augmentant, però alhora es va deformant i va perdent la nitidesa dels seus contorns.

I un cop desinflat t'adonaràs que, tot i que el dibuix ha tornat a disminuir ja mai més serà com el dibuix realitzat de forma inicial, per la senzilla raó que la goma dels globus s'ha deformat i per tant també la representació gràfica.

Efectes dels miralls dels parcs d'atraccionsSi el que t'agradaria és reproduir els efectes dels miralls dels parcs d'atraccions, pots utilitzar tota una sèrie d'objectes de metall i de formes corbes com poden ser: culleres, cullerots, bales grans de les que s'utilitzen per adornar l'arbre de Nadal, o qualsevol altra forma corbada que prèviament s'haurà folrat amb paper d'alumini, procurant que quedi completament estirat.

Si t'emmiralles el rostre per la superfície convexa, corba i sortint d'una cullera la teva imatge es reflectirà de forma allargada i estreta; en canvi si t'emmiralles per la superfície còncava i enfonsada, la teva imatge es reflectirà cap per avall i lleugerament més ampliada.

I si en lloc d'emmirallar-te tu, emmiralles diversos objectes et semblarà observar el món irreal d'objectes tous, deformacions i inversions que tan entusiasmaven a l'artista Salvador Dalí.

Però sabries explicar perquè es produeix aquesta il·lusió o fenomen òptic?

 

L'univers tou de Salvador Dalí