L'univers tou de Salvador Dalí

Llengua. Relacionem art i llengua[Proposta didàctica]

 • Llegeix les següents endevinalles i intenta esbrinar a quins elements tous o durs de l'obra La persistència de la memòria de Salvador Dalí fan referència.


La persistència de la memòria

La persistència de la memòria

Coll de carabassa,
Boca de serpent
Qui no ho endevina
No té enteniment.

Bramo sovint i no sóc ase,
Bramo sovint i no sóc lleó
I guardo moltes més riqueses
que cap rei ni emperador.

Una cosa
que per tot es posa
i a la mar no gosa.

Passo la vida fent voltes,
caminant a poc a poc,
però per més que camino
sempre estic al mateix lloc.

Un llençol apedaçat
Que punta d'agulla
No hi ha tocat.

Som de família robusta
i pel fred no ens espantem,
ja que a l'estiu ens vestim
i a l'hivern ens despullem.La persistència de la memòria
La persistència de la memòria

Solució

 • Relaciona cadascuna de les endevinalles amb la seva representació gràfica.

Relaciona

Solució

 • Si et trobes amb dificultats per resoldre les endevinalles, pots llegir la definició de cada una de les respostes extretes del Diccionari Enciclopèdic de la Llengua Catalana.

 1. Insecte de la família dels formícids, que viu en colònies molt nombroses dins forats subterranis o dins galeries obertes en els arbres.
 2. Massa d'aigua salada que cobreix una gran part de la superfície de la Terra.
 3. Nom donat a gran diversitat d'insectes dípters del subordre dels braquífers.
 4. Instrument destinat a mesurar el pas del temps i a indicar el compte de les hores i d'altres unitats de temps.
 5. Part de l'espai que apareix com una volta sobre la Terra circumscrita per l'horitzó.
 6. Vegetal llenyós d'uns cinc metres d'alçària mínima que presenta un eix simple, anomenat tronc, el qual lleva, en l'anomenada enforcadura, unes branques gruixudes de les quals surten ramificacions de segon ordre, menys gruixudes, i així successivament fins a arribar als branquillons més prims.

Solució

  Salvador Dalí

Fixa't en la diferència entre el tipus de descripció més col·loquial i fantasiosa de les endevinalles, i el llenguatge més precís i acurat de les definicions del diccionari.

 • I si encara no has desxifrat les endevinalles t'aconsellem llegir la solució però començant la lectura de la dreta cap a l'esquerra.

1. AGIMROF
2. RAM
3. ACSOM
4. EGTOLLER
5. LEC
6. ERBRA

 • Si llegeixes amb atenció o completes les següents frases obtindràs tot un seguit de característiques que fan referència a la personalitat i a l'obra de Salvador Dalí.

 1. Salvador Dalí mostra sovint en les seves obres com li agradava aixecar la pell del ............... per descobrir les profunditats del fons marí.
 2. El xiprer, molt habitual a la plana de l'Empordà, és l'............... més representat en les obres del pintor empordanès.
 3. Salvador Dalí explica que quan sentia el brunzit d'una ............... li neixia la inspiració artística i les ganes de crear.
 4. Els paisatges més estimats de Salvador Dalí eren: la immensa plana de l'Empordà, la cala de Portlligat a Cadaqués i les ............... del Cap de Creus.
 5. Després de sopar un bon formatge Camembert a Salvador Dalí se li va acudir la genial idea de crear la imatge dels ............... tous.
 6. A Salvador Dalí les ............... li suggerien coses negatives però també li recordaven les pessigolles, sovint representava aquests petits insectes en les seves obres.
 7. Hi ha qui opina que Salvador Dalí tenia molta ............... perquè no deixava de fer coses extravagants.

Solució

 • Si col·loques en el lloc adequat les respostes anteriors, per una part podràs llegir el nom dels elements principals de l'obra pictòrica observada i per l'altra obtindràs una pista clau per saber el seu títol.

alt

Solució


 

L'univers tou de Salvador Dalí