L'univers tou de Salvador Dalí

La persistència de la memòria[Els objectes tous]

L'obra pictòrica a l'oli La persistència de la memòria que actualment es troba en el Museu d'Art Modern de Nova York, va ésser pintada al 1931 per un jove Salvador Dalí que no s'imaginava que es convertiria en una de les obres cabdals de la seva trajectòria artística.

La persistència de la memòria (1931)
La persistència de la memòria (1931)
Oli sobre tela, 24 x 33 cm
Museu d'Art Modern de Nova York

[Model orientatiu de fitxa d'observació]      

Segons explica el mateix Dalí aquesta obra popularment anomenada Els rellotges tous la va pintar un vespre en què es va quedar sol (mentre Gala anava al cinema amb uns amics), ja que sentia un estrany maldecap i un malestar general. Sembla ser que durant el sopar havien degustat un excel·lent formatge de Camenbert i Dalí es va entretenir reflexionant filosòficament sobre allò que l'inspirava la imatge del formatge tot desfent-se.

Abans d'anar a dormir, com era el seu costum, va anar a donar una última ullada a l'estudi per veure com estava l'obra en la qual últimament treballava. El quadre que en aquells moments estava pintant, representava un paisatge dels voltants de Port lligat il·luminat per una especial llum del capvespre; i en un primer pla s'hi trobava una olivera amb les branques tallades i sense fulles. Aquest paisatge havia de servir de fons per alguna idea genial, però per més que hi havia pensat no se li acudia cap imatge sorprenent.

Quan ja anava a apagar la llum li va venir la inspiració: dibuixaria dos rellotges tous, fonent-se com el formatge, i un dels quals penjaria de la branca d'olivera. Tot i el mal de cap va preparar la paleta i va començar a pintar... Dues hores després quan va arribar Gala del cinema, un dels seus quadres més coneguts ja estava del tot acabat. Dalí conta que Gala va exclamar sorpresa: Oh! estimat, qualsevol que observi aquesta obra ja no la podrà oblidar mai més.

I ho va encertar, al cap de poc temps Julien Levi un galerista americà va comprar l'obra que li va semblar extraordinària però molt difícil de poder vendre. El temps demostraria el contrari ja que aquest quadre ha estat venut i revenut per acabar en el Museu d'Art Modern de Nova York on és l'obra més famosa.

S'han fet moltes i diverses interpretacions sobre La Persistència de la Memòria en el sentit de que tot allò creat per l'home està representat en el quadre com un element tou efímer, passatger, que es desfà... només els elements durs que constitueixen les roques del paisatge perduren, i així es troba la vertadera perdurabilitat dels records. El mateix Dalí ens recorda que la mesura tècnica del temps no té cap valor ni importància en comparació amb el valor infinit del paisatge del Cap de Creus.

El que cal reconèixer és que els rellotges tous s'han convertit en un dels símbols iconogràfics més importants de Dalí i la seva obra, i que constitueix una de les obres mestres del pintor però també una de les obres més representatives del segle XX.

 

L'univers tou de Salvador Dalí
- -