L'univers tou de Salvador Dalí
Els objectes tous
Autora: Carme Garriga i Verdaguer

Aquest treball forma part d'una llicència d'estudis retribuïda concedida per al curs 2003-2004 pel Departament d'Educació.

L'autora agraeix a la Fundació Gala-Salvador Dalí el permís d'ús de les imatges per aquest web educatiu.

Setembre 2004
Si vols capbussar-te de ple en un univers delirant, poblat de formes arrodonides, masses toves, elements deformats... i alhora descobrir els originals i extravagants rellotges tous, creats per la força expressiva i la inesgotable imaginació de l'artista Salvador Dalí... et convido a llegir a fons aquesta proposta didàctica de caire interdisciplinari com el mateix artista on hi trobaràs:
Dalí
Una introducció sobre l'artista, el seu mètode paranoic-crític i la curiosa estètica dels seus anomenats elements tous.
Dalí
Una presentació de la popular obra La persistència de la memòria, amb la descripció del seu procés de creació i la simbologia de la icona daliniana dels rellotges.
Dalí
Un model orientatiu de fitxa amb diverses pautes d'observació que pretenen afavorir la realització d'una bona lectura de la imatge i dels diversos elements que la configuren.
Dalí
Una descripció de la imatge secreta o del rostre ocult, que una observació acurada ens portarà a descobrir i que també és present en altres obres de l'artista.
Dalí
Una relació d'obres dalinianes de diferents períodes artístics, on podem contemplar la mateixa iconografia dels rellotges que es desfan.
Dalí
Una completa pluja d'idees, amb la seqüenciació o el desplegament de diverses propostes d'Educació artística visual i plàstica, adreçades a infants d'Educació Infantil i Primària, i generades a partir de l'univers dels elements i els rellotges tous de Salvador Dalí.
Dalí
Un recull de diverses activitats d'experimentació, que com Salvador Dalí pretenen relacionar l'art amb la ciència, tot comprovant com es poden originar diversos efectes de deformació, inversió i canvis d'estat.
Dalí
Un bloc d'entreteniments, endevinalles i mots encreuats inspirats en l'obra La persistència de la memòria que poden servir com a motivació o com a activitats de l'àrea de Llengua.
Dalí
Un apartat de suggeriments i llistat d'obres per treballar la lectura o realitzar activitats d'Educació musical.
L'univers tou de Salvador Dalí
Introducció La persistència de la memòria La imatge oculta La iconografia dels rellotges tous Ciències experimentals Llengua Educació musical Educació artística visual i plàstica