Vist des de la nostra perspectiva, a cavall entre el segle XX i el segle XXI, sembla del tot lògic que un cavaller que participa en combats rebi de tant en tant ferides. És el que passa moltes vegades a la novel·la Tirant lo Blanc: Tirant és ferit i necessita temps per recuperar-se dels mals que pateix.

  1. Al final del combat amb el senyor de les Vilesermes, tant Tirant com l'altre cauen a terra molt mal ferits... I Tirant es recupera passat un temps...

  2. En la batalla per mar de l'exèrcit de Tirant contra els turcs, Tirant també és ferit...

  3. A Constantinoble, després de passar la nit al llit de la princesa Carmesina, Tirant ha de saltar per la finestra per no ser descobert i...

  4. ...ha de fer repòs una temporadeta...

  5. ...de manera que més endavant recau en la mateixa malaltia...


És evident que al segle XV un cavaller real també era ferit sovint. Cliqueu aquí i ho podreu comprovar fàcilment.


Podríeu explicar ara per què volen mentir respecte a la ferida de Tirant els seus companys, quan l'ajuden aquella nit que ha passat al costat de la Princesa?

Fixeu-vos que les caigudes del cavall són freqüents a la novel·la. Per què?


Segur que ara ja teniu molt clar el motiu pel qual Joanot Martorell tracta el seu cavaller com si fos un personatge de carn i ossos. En un moment de la novel·la, ens explica que si Tirant guanya tots els combats no és perquè tingui una força extraordinària, fora del normal, sinó que el que li passa és que "li dura molt l'alè". Dit en unes altres paraules, Tirant té una gran capacitat (pulmonar) per respirar dins de la seva armadura de ferro.

Sabríeu argumentar per què el Tirant lo Blanc no és un llibre de cavalleries sinó una novel·la cavalleresca? Voleu refrescar-vos la memòria?


En la vida real, el final de tantes ferides pot ser la mort. I Tirant lo Blanc mor al final de la novel·la. Segur que podeu explicar per què precisament aquest episodi va agradar tant a Miguel de Cervantes.

Penseu uns moments en el final dissortat de Tirant, que després d'haver conegut l'èxit més gran acaba els seus dies de la manera més absurda. Us sembla que aquest fet podria tenir alguna relació amb la biografia de Joanot Martorell? Podeu comprovar aquí si ho heu encertat (heu d'arribar al final de la pàgina per trobar la resposta).


Retorn a "Aspectes relacionats amb la guerra" BLUEBALL.GIF (901 bytes)
Retorn "Llegim el text des de la cavalleria" REDSPOT.GIF (326 bytes)
Retorn a "Propostes de lectura" BLUEBALL.GIF (901 bytes)
Retorn a l'inici REDSPOT.GIF (326 bytes)