Mars Pathfinder

Tornar a la pàgina d'Astronomia

Imatges recents
All photos NASA.
 

Peter Smith - 4 de Novembre:

Aquestes imatges corresponen a la panoràmica de 360 graus "corregida geomètricament i de color millorat" coneguda com "Gallery Pan", la primera panoràmica completa i uniforme obtinguda mitjançant la càmera IMP (Imager for Mars Pathfinder) durant els Sols 8, 9, i 10. Les diferents zones es van fotografiar a diferents hores durant tres dies marcians per aconseguir una il·luminació uniforme. A aquesta versió corregida geomètricament s'ha eliminat la distorsió de l'horitzó produïda per l'inclinació de 2,5 graus de la càmera.

La càmera IMP, una vegada desplegada, s'aixecava 1,8 metres per sobre de la superfície de Mart, i permetia obtenir imatges en relleu amb una resolució de dos mil·límetres a dos metres de distància. Els 24 filtres, 12 per objectiu, permetien obtenir imatges en color. per obtenir aquesta panoràmica se van emprar els filtres vermell, verd i blau. a la versió de color realçat s'ha mantingut el color (hue), ajustant només l'esclat i la saturació, perquè es vegin millor els detalls de la superfície sense que canviï l'aspecte del cel.
 


corregida geomètricament


corregida geomètricament i de color millorat
 


 
 
A l'esquerra s'hi veu un pètal del lander i el pal metàl·lic de l'antena de baix guany. La doble imatge de l'antena i d'altres detalls ha estat produïda per la paral.laxi dels objectes en primer pla. A la dreta s'hi veu un altre pètal, amb la rampa davantera totalment desplegada.
A l'horitzó s'hi veuen els dos turons bessons ("Twin Peaks"), a un o dos km de distància. La roca corbada i fosca que s'hi veu a la dreta dels Twin Peaks es "Couch". A l'esquerra s'hi veu un pètal del lander amb la rampa de darrera, totalment desplegada. Aquesta rampa és la que va utilitzar el rover Sojourner per baixar al terra de Mart al 5 de juliol de 1997. A l'esquerra de la rampa s'hi troba la roca "Barnacle Bill", de composició andesítica. El que no ha quedat clar del tot és si es tracta d'una roca volcànica (una vertadera andesita) o d'un conglomerat de partícules de diferents composicions. Darrera de Barnacle Bill s'hi veuen les marques fetes per les rodes del rover, que condueixen fins al vehicle, que en aquest moment estava aplicant l'APXS (Alpha Proton X-Ray Spectrometer) a la roca "Yogi". Yogi, que conté poc quars, sembla una roca menys diferenciada que Barnacle Bill, semblant als basalts que es troben a la Terra. 

Les abundants marques fetes pel rover a aquesta zona es van produir durant un experiment per comprovar les propietats mecàniques del sòl mitjançant variacions de la força tractora aplicada a les rodes. El rover va remenar el sòl i va deixar al descobert materials que estaven a uns quants centímetres de profunditat. A una de les maniobres per aplicar l'APXS, les rodes van fer un forat especialment profund i es va descobrir una crosta blanca a sota, de la mateixa composició que la roca "Scooby Doo". És probable que aquest tipus de material es trobi a sota de la capa superficial de pols per tota la zona. Els 'airbags' desinflats s'hi veuen envoltant els pètals del lander.

Al peu de la imatge s'hi veuen dos pètals del lander. A la dreta s'hi veu el pal de l'estació meteorològica ASI/MET (Atmospheric Structure Instrument and Meteorology package), amb els seus 3 detectors per mesurar la velocitat del vent.
El pal de l'estació meteorològica de la Mars Pathfinder projecta la seva ombra a sobre d'un dels plafons solars. Durant el temps que va estar funcionant, l'estació va fer 8,5 milions de mesures de temperatura, pressió, i velocitat del vent. Els detectors del vent s'hi veuen inclinats per l'oratge del sud-oest. La imatge es va obtenir al matí, mirant cap al sud-est.
 La Mars Pathfinder va ser el segon dels programes Discovery de la NASA, de baix cost i objectius científics molt específics. El Jet Propulsion Laboratory de Pasadena, CA, va desenrotllar i controlar la missió Mars Pathfinder per la Office of Space Science de la NASA a Washington, D.C. JPL és una divisió operativa del California Institute of Technology (Caltech). La càmera IMP va ser desenrotllada pel Lunar and Planetary Laboratory de la University of Arizona mitjançant contracte amb el JPL. Peter Smith és l'investigador cap (Principal Investigator).



Llunes:
 
A aquesta imatge obtinguda al Sol 56 amb la càmera IMP s'hi veu Phobos, el satèl·lit natural més proper a Mart. Aquest tipus d'observacions es fan per determinar les característiques espectrals dels satèl·lits i les propietats de l'atmosfera marciana.
A aquesta imatge obtinguda al Sol 4 amb la càmera IMP s'hi veu Deimos, el satèl·lit natural més allunyat de Mart. Aquest tipus d'observacions es fan per determinar les característiques espectrals dels satèl·lits i les propietats de l'atmosfera marciana.



Imatges 3-D (Anaglyphs), pel Dr. Timothy Parker, JPL:
 
Els Twin Peaks són un parell de petits turons que es troben al sud-oest del lloc on va aterrar la Mars Pathfinder. Es van descobrir a les primeres imatges panoràmiques obtingudes per la càmera IMP al 4 de juliol de 1997, i després es van identificar a les imatges obtingudes 20 anys abans per la Viking Orbiter. Els seus cims es troben aproximadament a 30-35 m d'alçada. El turó nord (North Twin) es troba a uns 860 metres del lander i el del sud (South Twin) a un quilòmetre. A l'escena també s'hi veuen carenes rocoses i depòsits al·luvials d'inundació (o "hummocks"). La roca gran de la dreta es va batejar "Hippo" (hipopòtam). Es troba a 25 metres de distància i té aproximadament un metre de llarg. 

Aquesta vista dels Twin Peaks es va elaborar per combinació de 8 fotos fetes amb l'objectiu esquerre i 7 amb l'objectiu dret, emprant diferents filtres pel color. Les imatges es van ampliar un 500% i es van sumar amb Adobe Photoshop per obtenir finalment aquesta imatge pancromàtica d'alta resolució, que és més clara que les imatges individuals per separat. 

La imatge estereoscòpica dels Twin Peaks es va elaborar per combinació dels mosaics obtinguts mitjançant l'objectiu dret i esquerre, assignant a l'ull esquerre color vermell i al dret els colors verd i blau (cyan). Per veure el relleu cal emprar ulleres especials, amb filtres vermell i blau.
També podeu veure una versió de mida més gran de la mateixa imatge: Twin Peaks (3-D gran - 2,183 KB)

El Gran Cràter ("Big Cràter"), en realitat, és un cràter relativament petit que es troba al sud-est del lloc d'aterratge de la Mars Pathfinder. Té un diàmetre de 1500 metres, més o menys el mateix que el Meteor cràter d'Arizona. Superposat al marge del Big Cràter (a la part central des d'aquesta perspectiva) hi ha un cràter més petit anomenat "Rimshot cràter". La distància a aquest cràter, i al marge més proper del Big Cràter, és de 2200 metres. A la dreta del Big Cràter, cap al sud, quasi invisible a través de la pols atmosfèrica marciana, s'hi veu el cim del "Far Knob", un turó de més de 450 metres d'alçada que es troba a 21 km de la nau. 

Big Cràter, Far Knob, i Southeast Knob, es van descobrir a les primeres panoràmiques obtingudes per la càmera IMP al 4 de juliol de 1997, i després es van identificar a les fotos obtingudes per la Viking Orbiter 20 anys abans. A l'escena també s'hi veuen carenes rocoses i dipòsits al·luvials d'inundació (o "hummocks"). La roca més gran que s'hi veu a l'esquerra del centre, es va anomenar "Otter". Amida aproximadament 1.5 metres de llarg i es troba a 10 metres de la nau. 

Aquesta vista del Big Cràter es va elaborar per combinació de 8 fotos fetes amb l'objectiu esquerre i 7 amb l'objectiu dret, emprant diferents filtres pel color. Les imatges es van ampliar un 500% i es van sumar amb Adobe Photoshop per obtenir finalment aquesta imatge pancromàtica d'alta resolució, que és més clara que les imatges individuals per separat. 
També podeu veure una versió de mida més gran de la mateixa imatge: Big cràter (gran - 4,928 KB)

La imatge estereoscòpica del Big Cràter es va elaborar per combinació dels mosaics obtinguts mitjançant l'objectiu dret i esquerre, assignant a l'ull esquerre color vermell i al dret els colors verd i blau (cyan). Per veure el relleu cal emprar ulleres especials, amb filtres vermell i blau.
També podeu veure una versió de mida més gran de la mateixa imatge: Twin Peaks (3-D gran - 2,183 KB)

Panoràmica de la regió situada al nord-est del lander. Es va obtenir per ajudar a l'equip del Sojourner Rover a planejar un "recorregut autònom" d'una zona allunyada del lander, una vegada completats els objectius científics programats. La superfície relativament brillant que s'hi veu a uns 10 metres de distància és "Baker's Bench". La roca llargaruda a l'esquerra del centre s'anomena "Zaphod"

Aquesta vista es va elaborar per combinació de 8 fotos fetes amb l'objectiu esquerre i 7 amb l'objectiu dret, emprant diferents filtres pel color. Les imatges es van ampliar un 500% i es van sumar amb Adobe Photoshop per obtenir finalment aquesta imatge pancromàtica d'alta resolució, que és més clara que les imatges individuals per separat. 
També podeu veure una versió de mida més gran de la mateixa imatge: Zaphod (gran - 519 KB)

La imatge estereoscòpica es va elaborar per combinació dels mosaics obtinguts mitjançant l'objectiu dret i esquerre, assignant a l'ull esquerre color vermell i al dret els colors verd i blau (cyan). Per veure el relleu cal emprar ulleres especials, amb filtres vermell i blau.
També podeu veure una versió de mida més gran de la mateixa imatge: Zaphod 3-D (gran - 3,395 KB)

Copyright Jet Propulsion Laboratory, California Institute of Technology.
Processat de la imatge i mosaic per Tim Parker, JPL. 

Scientific American


rover
cheer
 

La trajectòria que va seguir era més ràpida que la del Mars Global Surveyor, que va ser llançat el 7 de novembre i arribarà a Mart el setembre de 1997. La Mars Pathfinder va arribar al planeta vermell el 4 de Juliol del 1997. 

Aquestes són les dues primeres missions a Mart d'una sèrie de deu que els Estats Units projecten fer abans de l'any 2006. Rússia, Japó i Europa també pensen enviar naus a Mart durant el mateix període. 

La Mars Pathfinder va emprar un grup d'airbags per suavitzar el xoc amb la superfície de Mart. La nau portava un petit vehicle (microrover) de 10 kg de pes provist d'una càmera i d'altres instruments per efectuar diferents anàlisis.


Va entrar en contacte amb l'alta atmosfera marciana a una velocitat de més de 27.000 km/h (7600 m/s). En uns dos minuts e va frenar a 1.450 km/h (400m/s). Un microprocessador (de 32 bits, 4 Mbytes de RAM i 64 Mbytes de memòria extra per magatzemar imatges) va controlar la velocitat i va ordenar l'obertura d'un gran paracaigudes que va reduir la velocitat de caiguda a uns 250 km/h (70 m/s). Quan l'altímetre indicava que l'alçada era menor de 100 m es van inflar els airbags i es van engegar els motors de frenat. La nau es va aturar a uns 12 m dalt Sol (uns 4 pisos), es va desprendre el paracaigudes i ... 

Va caure a uns 50 km/h, va rebotar i va rodar. El mètode mai s'havia provat amb anterioritat, però va funcionar. 

Després d'una hora, els airbags es van desinflar i replegar parcialment. En obrir-se els tres pètals metàl·lics (plafons solars) va fer fotografies dels voltants. Després es van donar ordres al rover des de la Terra per començar l'exploració. 
 

 


El lloc seleccionat es troba a 19,5 graus de latitud N i 32,8 graus de longitud oest, a la regió Ares Vallis, que va ser un dels canals escorredors de les planes inundades de les rodalíes. 

Ares Vallis es troba prop de Chryse Planitia, 850 km al sud-est del lloc on es troba el Viking 1, que al 1976 va ser el primer vehicle depositat a la superfície marciana. Amb el Pathfinder es reprèn l'exploració gairebé 20 anys després dels Viking. 

Més de 60 científics americans i europeus van participar a la tria d'ars Vallis. Les roques d'aquesta regió són d'al.luvió. Encara que no serà possible conèixer exactament el seu lloc d'origen, constituiran una variada mostra del Sol marcià.



Visiteu la pàgina informativa del projecte Mars Pathfinder a la NASA:

Mars Pathfinder is the second in NASA's Discovery program of low- cost spacecraft with highly focused science goals.
The Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, CA, developed and manages the Mars Pathfinder mission for NASA's Office of Space Science, Washington, D.C.
JPL is a division of the California Institute of Technology (Caltech).
The Imager for Mars Pathfinder (IMP) was developed by the University of Arizona Lunar and Planetary Laboratory under contract to JPL.
Peter Smith is the Principal Investigator.