Departament de Tecnologia IES CAN PLANAS Castellano.

Can Planas, Portada, Nosaltres, Materials, #Tecnologia, Mapa.
Energia, Transport, Construcció, Electrònica, Satèl.lits, Robòtica, #Museus.
Electricitat F., #Electricitat A..

Museu de l'Electricitat de l'Aragó
El Museu de l'Electricitat de l'Aragó, a Murillo de Gállego, és un espai que permet estudiar l'evolució tecnològica del sector hidroelèctric des de començament de segle fins a l'actualitat. Situat a un antic molí fariner, consta de tres plantes a on es mostren les peces de l'antiga central hidroeléctrica de Murillo, desmontada a començament dels anys setanta. El seu fundador i director, Luis Gállego, explica que «les visites són guiades, pel caràcter tècnic del museu; d'aquesta forma qualsevol que el visiti pot comprendre el que es mostra i el procès de fabricació de l'electricitat».

A la planta baixa es situen les peces més pesants com l'alternador, la turbina o els transformadors. Una escala condueix fins la primera planta a on es troba una maqueta a escala de la presa original. Al soterrani s'exposen peces de menor envergadura però de gran importància al control de la central. Junt a aparells com voltímetres, amperímetres, fusibles i comptadors, es mostren alguns dels primers telèfons instal.lats a Espanya, allá per l'any 1901.

Entre les peces que més acostumen a cridar l'atenció del públic es troba un alternador «Electromekano», els motors «Matacas» i els telèfons «Ericcsson» de començament de segle. Al recorregut pel museu s'en va acompanyat per una complerta colecció de fotografies que ajuden a situar les diferentes instal.lacions conforme a la seva ubicació originaria a la central.

Dades d'interès

Museo de la Electricidad de Aragón.
Carretera de Francia, s/n. Murillo de Gállego (Zaragoza).
Telèfons: 976.437246 i 976.441114.
Horari: dissabtes, diumenges i festius, de 10,00 a 13,00 hores i de 16,00 a 18,00 hores.
Entrada: gratuita.
Conta amb servei de visites guiades.
*