Els bateigs fins el 1700

Abans del s. XVIII són poques les parròquies que conserven els registres sagramentals. En el gràfic pots observar, a partir de les dades de quatre parròquies (Alfara, la catedral de Tortosa, Paüls i Xerta), l'evolució dels bateigs entre finals del s. XIV i finals del s. XVII. S'aprecia com el nombre de bateigs augmentà fins a meitat segle XVI; com després s'estabilitzà durant gairebé un segle, entre 1560 i 1635; com hi hagué una forta contracció entre aquest últim any i el 1650; i finalment, com a partir de llavors s'inicià una recuperació, inicialment lenta i més ràpida durant les dues últimes dècades del segle XVII.

 

D'acord amb aquestes dades, digues:

1/ A partir dels bateigs, com et sembla que es pot definir la segona meitat del s. XVI a Tortosa, d'expansió, d'estancament o de crisi? Explica la teva resposta.

2/ A partir de les dades de la catedral, de Paüls i d'Alfara, el període que va de 1630 a 1650 es clarament de crisi. De ben segur que en aquesta situació hi degué influir la guerra que afectava a Catalunya per aquests anys i l'arribada de la pesta. Busca informació tant d'un fet com de l'altre i explica com et sembla que van poder influir en els bateigs.

3/ D'acord amb el que s'observa en el gràfic, quan va començar la recuperació dels bateig? Et sembla que pot tenir alguna relació amb l'economia? Justifica la teva resposta.

 

Introducció Registres Parròquies Bateigs Expòsits Matrimonis Immigració Enterraments Creixement Vegetatiu Efectius Mapa Crèdits