Introducció Registres Parròquies Bateigs Expòsits Matrimonis Immigració Enterraments Creixement Vegetatiu Efectius Mapa Crèdits

Tornar a la pàgina principal

 

Els expòsits: Quan es tenia un fill que no es volia o no es podia mantenir, ja fos per motius econòmics o socials (fills tinguts fora del matrimoni) s'abandonava de manera secreta a la porta d'una església, d'un convent o, en el cas de Tortosa, al claustre de la catedral. A partir d'aquest moment una institució público-religiosa se solia fer càrrec de criar-los. Encara que una part important dels expòsits morien per la falta de condicions higièniques i sanitàries adequades, si hi havia sort i el xiquet arribava a una certa edat

Encara que d'expòsits se'n troben a totes les parròquies, des de final del segle XVII la major part d'aquests xiquets s'abandonaven al claustre de la catedral de Tortosal. Posteriorment, a partir de meitat segle XIX, un cop s'hagué ubicat la Casa de Beneficència a Jesús, els expòsits es deixaven a aquesta parròquia o bé eren les mateixes llevadores les que els portaven a la dita institució. Aquesta sèrie está elaborada a partir l'agregació dels expòsits de la catedral i de Jesús i pot ser considerada com a representativa del conjunt de la zona.

1/ Explica l'evolució general dels expòsits de manera absoluta i relativa (en relació amb el total de bateigs). Al llarg d'aquests anys, va augmentar o va disminuir el nombre i percentatge d'expòsits? Creus que això pot estar relacionat amb la difusió d'altres mètodes de control de la natalitat?

2/ Quina relació hi ha entre el nombre d'expòsits i les guerres? Observa el que succeí durant la Guerra de Successió i durant la Guerra del Francès.

3/ Al segle XVII hi ha diferents moments en els quals augmenta el nombre d'expòsits sense que hi hagi cap conflicte bèl·lic que afecti a la zona. Creus que es poden relacionar aquests increments amb dificultats econòmiques?

4/ Es pot considerar els expòsits com un mètode de control de la natalitat? Pensa que aquests sistemes són els que impedeixen la concepció o el naixement de les criatures. I com un sistema de control de la població?

 

, podia ser adoptat per alguna família que no tenia fills i la qual, a partir d'aquell moment, es feia càrrec del seu manteniment.
Control de la natalitat, mètodes anticonceptius i control de la població: Encara que tenen un efecte similar, no són exactament el mateix. Els mètodes anticonceptius eviten la concepció (preservatiu, marxa enrera...); els mètodes de control de la natalitat poden ser aquests mateixos o qualsevol altre que impedeixi el naixement dels xiquets (abortament); finalment, els mètodes de control de la població poden ser qualsevol dels anteriors més aquells que per diferents sistemes impedeixen o dificulten que els xiquets sobrevisquin després del naixement (abandonaments, exposicions, etc.)

Els expòsits