Solters que es van casar al Baix Ebre i Montsià i que eren de fora d'aquestes dues comaques (1701-1900)

En aquest gràfic s'observa com al Baix Ebre i Montsià, en el primer quart del segle XVIII, el 26% de les dones que es van casar solters i el 31% dels homes casats en les mateixes circumstàncies procedien de fora de la zona. Aquest percentatge anà disminuint fins situar-se, a partir del període 1776-1800, i de manera molt regular, al voltant del 10% per als homes i del 6% per a les dones. És a dir, durant els dos primers terços del segle XVIII, a la zona estudiada la immigració tingué un paper de important en el creixement demogràfic.

En resum, la immigració va jugar un paper important en el creixement d'aquesta zona, encara que no al llarg de tot el període, sinó en els moments inicials. Potser s'hagi d'atribuir a l'arribada d'aquests immigrants l'impuls inicial que va permetre superar, en part, la situació de despoblament en què encara trobaven aquestes terres a començament del segle XVIII.

1/ A partir de les dades del gràfic, explica quina va ser l'evolució de la immigració a les Terres de l'Ebre.

2/ Valora la importància que va poder tenir la immigració en l'important creixement que van experimentar aquestes comarques al llarg del segle XVIII.

3/ Creus que la disminució de la immigració que s'observa al s. XIX pot tenir alguna cosa a veure amb l'estancament demogràfic d'aquestes comarques a partir de final d'aquets segle? Justifica la teva resposta.

Introducció Registres Parròquies Bateigs Expòsits Matrimonis Immigració Enterraments Creixement Vegetatiu Efectius Mapa Crèdits