L'edat del matrimoni, un sistema de control de la fecunditat

Les freqüències acumulades: mostra de manera acumulativa per a cada edat el percentatge de dones i homes que estaven casats. És important observar quan hi ha més de la meitat de la població i quan s'ha arribat a un percentatge elevat.

Com llegir el quadre: per exemple, a la columna de dones del període 1801-1825, s'observa que als vint anys ja s'havien casat el 62,26% de les dones que en aquest període es van casar solteres; o que, per a aquest mateix sexe i període, als 24 anys ja s'havien casat el 90,57% de les dones que es van casar

En el quadre numèric d'aquesta pàgina pots observar les freqüències acumulades per a cada edat, en homes i dones, de l'edat a la qual es casaven. S'observa clarament com les dones es casaven majoritàriament a una edat inferior a la dels homes, cosa que els permetia aprofitar més el seu període fèrtil. Tot i això, al llarg d'aquests dos segles hi hagué un progressiu retard en l'edat a la qual es casaven tant els homes com les dones. Aquest retard fou més important en les dones que en els homes.

1/ Observa per a cada període de vint-i-cinc anys a quina edat ja estaven casats més de la meitat del homes i de les dones (el 50%) i compara aquestes edats.

2/ Fes el matex pel que fa al 90%. Pensa que amb aquest percentatge ja s'havien casat la immensa majoria de les persones solteres.

3/ Si admetem que la major part de naixements es produïen a dintre del matrimoni, quina influència pot tenir el retardar en l'edat a que es casaven les dones sobre el nombre de bateigs? A partir de les dades agregades referides als bateigs, indica si aquesta reducció va poder tenir influència en la reducció del nombre de bateigs que s'observa a la zona a finals del s. XIX.

Introducció Registres Parròquies Bateigs Expòsits Matrimonis Immigració Enterraments Creixement Vegetatiu Efectius Mapa Crèdits