Principal
El Cister
L'entorn
Vida monàstica
Visita al monestir
Història

La vida monàstica

La vida dels monjos cistercencs als seus monestirs havia de seguir la Regla de Sant Benet, aquesta Regla, de setanta-tres capítols, marcava horari de la vida monàstica de forma estricta, conté les normes sobre l'oració, l'horari que s'ha de seguir, de com ha de ser un abat, de l'administració econòmica dels recursos, la construcció d'edificis, etc. La Regla de Sant Benet diu,

El monestir, si és possible, s'ha d'establir de tal manera que totes les coses necessàries, és a dir, l'aigua, el molí, el forn, l'hort i els diversos oficis, s'exerceixin a l'interior del monestir, per tal que els monjos no tinguin necessitat de córrer per fora, perquè no convé de cap manera a les seves ànimes. (Capítol LXVI)

 

 

L'abat és el cap de la comunitat, encarregat i responsable de fer complir la Regla. L'elecció es farà tenint en compte el mèrit de vida i la saviesa de doctrina del qui hagi de ser instituït, encara que sigui l'últim per ordre de comunitat (Capítol LXIV).

Els altres càrrecs del monestir depenen directament de l'abat: el prior, els degans, el majordom, l'infermer, l'alberguer, el porter i el mestre de novicis.

Per majordom del monestir, que s'esculli d'entre la comunitat un home de seny, reposat, sobri, ni golut, ni vanitós, ni turbulent, ni injust, ni cançoner, ni pròdig, sinó temerós de Déu, que sigui com un pare per a tota la comunitat. Que s'ocupi de tot....Que vetlli per la seva ànima, recordant-se sempre d'aquella dita de l'Apòstol: "Qui administra bé, es guanya un bon lloc". (Capítol XXXI)

El majordom administrarà tots els béns del monestir, que poden provenir del conreu de l'hort, la venda de productes elaborats dins el monestir, els beneficis del treball d'altres terres, les granges treballades per conversos.

Hi ha dos tipus de pregària, la col·lectiva i la privada; pel que fa a la primera, la Regla estableix l'horari de realització; pel que fa a la segona diu: ...Per això la pregària ha de ser breu i pura, fora del cas que s'allargués per una efusió inspirada per la gràcia divina" (Capítol XX). La pregària col.lectiva es fa a l'església, en cant gregorià.

 

 

La Regla de Sant Benet estableix uns horaris dependents de les estacions, així l'any queda dividit en un horari d'estiu i un d'hivern (del 15 de setembre fins començar la Quaresma). Durant l'hivern només es farà una menjada a dos quarts de tres de la tarda, en temps d'abstinència no es menjarà fins les cinc de la tarda i a l'estiu es menja dues vegades, a la una del migdia ia les sis de la tarda. Però durant la Quaresma, fins a Pasqua, que menguin al vespre. Les vespres, tanmateix, s'han de celebrar de manera que per menjar no necessitin d'encendre les llànties, sinó que tot s'acabi encara amb claror de dia (Capítol XLI)

Les hores benedictines segons la Regla de Sant Benet:

Temps
Horari d'estiu
Horari d'hivern
Lloc
aixecar-se 1.45 1.20
Veure imatge
matines 2 1.35
Veure imatge
laudes 3 7
Veure imatge
repartiment treball    
Veure imatge
treball    
Veure imatge
prima 4 8
lectura de la Regla    
Veure imatge
tèrcia 7.45 9.20
sexta/dinar 10.40 11.20
Veure imatge
nona 14 13
Veure imatge
treball    
Veure imatge
vespres/sopar 18 15.30
completes 19.30 16
Veure imatge
dormir 20 16.30
Veure imatge

 

Tornar a l'inici d'aquesta pàgina
Tornar a la pàgina principal