Llibres infantils i juvenils
 
 
 
 
Títol:  Cuentos del cero Editorial: Nivola  (Madrid 2006)
Autor: Luis Balbuena Pàgines:  93

 

Cuentos del cero és un recull de contes matemàtics majoritàriament fluix. Hi ha, sense anar més lluny, dos pseudocontes en els que un triangle i una esfera es limiten a explicar les seves propietats; el fet de que ho facin en primera persona no aixeca l'explicació a la categoria narrativa. La història del zero en primera persona pel fet de ser una explicació història té una mica més de to però tampoc arriba a ser un autèntic conte. Altres històries que s'aprofiten per proposar alguns problemes clàssics de recreació se'n surten millor tot i que els contextos triats tampoc són massa originals. Un agreujant de la sensació fallida del llibre no sembla ser responsabilitat de l'autor. El llibre recomana la lectura "a partir de 11 anys". El format també convida a pensar en nens petits. No tots els contes són per aquestes edats. Concretament l'adaptació "light" del "Romance de la Derivada con el Arcotangente" no ho és.

 

Tornar al començament

 
Títol:  ¡Alucina con las mates! Editorial: SM (Madrid, 2005)
Autor: Johnny Ball Pàgines:  96

 

Un llibre ben editat i que fa pinzellades sobre molts temes. Està organitzat en quatre apartats:

  • D'on venen els nombres?
  • Trucs matemàgics
  • Formes i més formes
  • El món de les matemàtiques

Hi trobarem des d'una breu història de la numeració fins a temes no tan usuals en llibres juvenils, com el caos o l'art. Pel mig molts altres tòpics de la divulgació com el triangle de Pascal, el nombre d'or, Pi. Tot tractat d'una forma breu, àgil i, sobre tot, ben presentada. Els temes es treballen a capítols de doble pàgina subdividida en petits apartats.

L'únic però al llibre són algunes frases massa lleugeres incrustades de tant en tant. Com aquesta: "Per què hom va començar a comptar? Per evitar els enganys. Imagina que pesques deu peixos i li demanes a un amic que te'ls porti a casa. Si no sabessis comptar podria robar-te algun i mai ho sabries".

Si fem la vista grossa d'alguna d'aquestes perles (escasses per sort) tindrem a l'abast un llibre força llaminer.

 

Tornar al començament

 
Títol:  Usa las matemáticas (Resuelve un crímen) Editorial: Santillana  (Madrid, 2006)
Autor: Wendy Clemson, David Clemson, Kev Pritchard i Allison Jones Pàgines:  32

 

Amb tanta moda CSI no havia de trigar molt en sortir un llibre en el que petits problemes de lògica, observació, d'enigmes geomètrics o numèrics, amb petits missatges codificats... ens portessin a resoldre un crim, en aquest cas un robatori, trobant al culpable i recuperant les joies robades.

I el primer que ho fa és el que es porta el gat a l'aigua. Els problemes no són difícils i tenim petites ajudes com algunes pistes per resoldre els problemes i un petit glossari matemàtic. Això, unit a un disseny prou atractiu i a no voler estirar la corda massa fent un llibre prou curtet, fa que tinguem un llibret prou entretingut per la canalla.

La millor notícia és que aquest llibre forma part d'una col·lecció en la que trobem altres títols sobre esports, zoològics, avions...

 

Tornar al començament

 

Títol:  Esos círculos viciosos y otras formas salvajes Editorial: Editorial Molino  (Barcelona 2004)
Autor: Kjartan Poskitt Pàgines:  159

 

Un altre llibre de la sèrie "Esa horrible ciencia" dedicat a les matemàtiques i "pergenyat" per la parella Poskitt-Reeve, el segon amb les il·lustracions. I com els altres magnífic. Les idees geomètriques estan presentades de forma clara i divertida.

Cercles, circumferències, triangles i altres polígons, poliedres... es passegen per les pàgines del llibre presentats per alguns dels habituals personatges de la sèrie: el professor diabòlic, els extraterrestres, Berto Baraja i Linda Fullera...

Afegiu-lo a la llista dels que ja teníeu i si no inaugureu la col·lecció. Només cal esperar que es tradueixin els títols pendents

Pàgina personal de l'autor: http://www.kjartan.co.uk/

 

Tornar al començament

Títol:  El chico, el lobo, la oveja y la lechuga. Un enigma por resolver Editorial: Alfaguara Infantil  (Madrid 2004)
Autor: Allan Ahlberg Pàgines:  104

 

Segurament el problema del noi (o el pastor), l'ovella, el llop i la col és un dels problemes més coneguts que hi ha. També és dels més antics. Sabem que a l'edat mitjana ja s'enunciava. Per tant l'objectiu d'aquest llibre no és fer-nos conèixer el problema, ben bé al contrari, compta amb que el coneixem i el considerem un "clàssic popular". Amb gran sentit de l'humor la pregunta que es fa aquest llibre és la següent: ¿Què redimonis fan un noi, una ovella, un llop i un enciam (versió del problema segons el llibre) davant d'un riu en el que només hi ha una barca en la que hi caben dues coses? ¿Quin atzar ha portat a aquest pintoresc grup a aquesta situació rocambolesca? Imagineu el joc que pot donar amb altres problemes també clàssics: per exemple, quina mena d'esquizofrènia ens porta agafar contínuament mitjons a les fosques? Quina mena de neura et pot portar a dir sempre la veritat, sigui quina sigui, o mentir a cada cosa que dius? O perquè no anem mai a omplir aigua a les fonts amb els recipients de mida justa i arrosseguem sempre un parell de mides que no volem?

El que em costa és imaginar-me el llibre com a infantil. I si ho és (tampoc és pròpiament d'adults) té un humor absurd no sé si a l'estil de l'Alícia, dels germans Marx o alguna altra cosa per l'estil. Aquest humor ja es veu en la tria de cites que obren els capítols:

  • "Qualsevol que no estigui confús és que no entén de veritat la situació" (Ed murrow)

  • "Just quan menys t'ho esperes apareix l'inesperat" (Joe Orton)

  • "Alegreu-vos! No heu d'estar tristor, nopis. Des del començament de la batalla està escrit. Que de vegades, lluitem i vencem. I altres vegades, lluitem i correm" (Thackeray)

El llibre està plantejat com una mena d'investigació periodística que porta a interrogar els testimonis dels fets, ja posats fins i tot a l'enciam.

Un bon divertiment

 

Tornar al començament

Títol:  Matecuentos cuentamates Editorial: Nivola  (Madrid 2005)
Autor: Joaquín Collantes Hernáez - Antonio Pérez Sanz Pàgines:  127

 

Un nou títol d'una nova col·lecció de la ja imprescindible editorial Nivola. Tot i que aquesta vegada el resultat no és tan reeixit. En tot cas el resultat no acaba d'estar a l'altura de les expectatives. El llibre anuncia "cuentos con problemas", "historias cortas con unos protagonistas que corren aventuras y que no paran de meterse en líos, y además en líos problemáticos ya que para salir de ellos tienen que resolver algún problema". Però el llibre no conté pròpiament contes. Són historietes en diferents contexts (trolls, gats, discoteques, colles potterianes, senyoranellianes...) sense "plantejament-nus-desenllaç" en les que s'han encalçat alguns problemes. Està bé la idea d'enllaçar problemes formant una mena d'història, fins i tot segurament paga la pena mirar com funcionen en classe, però a primer cop d'ull hi algunes coses que no acaben de quadrar. Una d'elles és, potser, que el nivells dels pseudocontes és, de vegades, una mica infantil i el nivell dels problemes a resoldre no ho és sempre; hi ha un desajustment.

Tot i així benvinguda la idea. A alguns els hi deu haver agradat perquè ja s'han publicat 2 volums més. Les provarem un dia a veure com funcionen.

 

Tornar al començament

Títol:  Matelocuras 2 (Una odisea espacial) Editorial: Limusa - Wiley (México DF  2004)
Autor: Ivars Peterson - Nancy Henderson Pàgines:  121

 

Aquest llibre continua tenint les mateixes virtuts que el primer volum que ja vam comentar en el seu temps: Matelocuras. Parla a un públic infantil (o fins i tot adolescent) de temes que sovintegen en altres llibres pensats i escrits per aquestes edats. Aquesta vegada l'excusa és una mena de viatge espacial que ens porta a parlar dels omnipresents nombres de Fibonacci (potser un tema ja prou manit), mosaics, dels políedres regulars i semiregulars, de la geometria esfèrica, de pistes per rodes quadrades i corbes d'amplada constant, de Pi, de passejades aleatòries, de l'hipercun o del triangle de Pascal. Per tant, com es pot veure, una proposta engrescadora. El llibre no és només expositiu sinó que cada capítol te unes petites seccions titulades "Ahora tú" en les que es porposa un problema o una petita experimentació.

Té el mateix defecte que el seu predecessor: una certa desompensació en el preu. Tot i així és una bona continuació.

 

Tornar al començament

Títol:  El armonógrafo

Editorial: Oniro (La aventura de la ciencia - 9)  (Barcelona 2005)
Autor: Anthony Ashton Pàgines:  64
Títol:  Geometría sagrada Editorial: Oniro (La aventura de la ciencia - 7)  (Barcelona 2005)
Autor: Miranda Lundy Pàgines:  64

 

Aquests dos llibres pertanyen a una nova col·lecció (dirigida per un vell apassionat per la recreació i divulgació matemàtica, Carlo Fabretti) proposada per l'Editorial Oniro. Els llibres en principi estan adreçats a un públic adolescent i altres títols són "Números mágicos y estrellas fugaces",  "Sólidos platónicos o arquimedianos" per citar-ne dos més.

"El armonógrafo" parla d'una de les possibles relacions entre la música i la matemàtica basada en els dibuixos creats per l'oscil·lació d'un parell de pènduls amb longituds proporcionals a les que creen notes armòniques.

"La geometria sagrada" toca aspectes més diversos com la proporció àuria, la quadratura del cercle, el dissenys de finestres gòtiques, els sòlids platònics.

L'esquema de tots dos llibres és el mateix: una pàgina que tracta de forma molt breu alguns aspecte concret i la següent (fent com un petit díptic) amb algun dibuix il·lustratiu. 32 petits díptics cada llibre. Això permet una lectura ràpida, que passa molt per sobre dels temes, de fet només els planteja (una opció perfectament legítima, per altra banda si només es vol introduir temes per fer-los conèixer).

Però hi ha un aspecte a comentar d'aquests dos llibres, molt especialment del dedicat a la geometria, però que d'alguna manera (com a mínim a primera cop d'ull) semblen respirar també els altres títols de la col·lecció: un cert aire místic-esotèric-hermètic que comentat com a curiositat i ben emmarcat no tindria més importància, però que aquí queda massa a la lliure interpretació del lector/a, i, no ho oblidem, la col·lecció està pensada per adolescents.

El nom de l'editorial no ajuda a espolsar-se les sospites.

 

Tornar al començament

Títol:  Las semillas mágicas

Editorial: Fondo de Cultura Económica (México DF  2004)
Autor: Mitsumasa Anno Pàgines:  40
Títol:  El misterioso jarrón multiplicador Editorial: Fondo de Cultura Económica (México DF  2004)
Autor: Mitsumasa Anno, Masaichiro Pàgines:  44

 

No podem fer una altra cosa que donar salts d'alegria davant de la reedició d'aquest parell de llibres infantils de l'autor japonès Mitsumasa Anno. La reedició ha vingut de la mà de l'editorial mexicana del Fondo de Cultura Econòmica. Aquí feia anys que estaven descatalogats. El propòsit de tots dos llibres és explicar-nos unes històries que ens facin veure com les multiplicacions repetides fan créixer els nombres ràpidament. A la història de les "Semillas..." ens parla d'una mena de càlcul potencial  i a la del "Jarrón..." ni més ni menys que dels factorials

Vegem la idea de la història del "Jarrón": Al mar de del conte hi ha una illa, a cada illa dos països, a cada país tres muntanyes, a cada muntanya quatre regnes murallats, a cada regne cinc aldees, a cada aldea sis cases, a cada casa set habitacions, a cada habitació vuit armaris de fins materials, en cada armari nou caixes idèntiques i en cada caixa deu gerros.. Quants gerros hi havia en totes les caixes? Ni més ni menys que 3 628 800 gerros. No content amb la història una representació amb punts ens fa una idea del creixement del càlcul factorial.

Podeu trobar una magnífica proposta de treball per Primària feta per la Mariona Monterde al llibre de Graó Editorial Matemáticas recreativas (pàgs. 95-106).

Si teniu nens o nenes o sou mestres correu a la botiga.

 

Tornar al començament

Títol: Saps comptar fins a un googol?

Autor: Robert E. Wells
Editorial: Joventut  (Barcelona 2004) Pàgines: 30

 

A finals dels anys 30 el matemàtic Edward Kasner va demanar al seu nebot que "bategés" un nombre molt gran: un 1 seguit d'un centenar de zeros. Aquest nombre, no gaire impressionant d'escriptura, és enorme. Algunes estimacions diuen que és superior al total de paraules pronunciades per la humanitats des que va començar a parlar, al total de paraules impreses des de que Gütemberg va inventar la impremta o, fins i tot, a la quantitat d'àtoms que hi ha a l'univers.

Aquest llibre intenta explicar als nens i a les nenes la immensitat del googol. Així, pàgina rera pàgina, ens va il·lustrant diferents potències de 10 fins arribar a 10100.

"10 bananes són moltes per que un mico faci equilibris... imagina 10 micos amb 10 bananes cadascun, 100 àguiles et poden portar volant...etc."

El llibre és correcte i està mínimament ben il·lustrat. Ha perdut el "factor sorpresa" d'altres títols anteriors del mateix autor com "Hi ha res més gran que una balena blava" o "Hi ha res més petit que una musaranya?", però continua sent interessant i pot formar part de la biblioteca d'un aula dels primers cursos d'educació primària.

 

Tornar al començament

Títol: Los diez magníficos

Autor: Anna Cerasoli
Editorial: Maeva (Madrid  2004) Pàgines: 206

 

Aquest llibre, que la portada recull la frase "Un niño en el mundo de las matemáticas" pretén donar al nen una visió més oberta de les matemàtiques de les que ofereixen les que s'acostumen a treballar a nivell escolar. Així seguint un fil més o menys històric es van presentant conceptes, fets i personatges que parlen d'aspectes tan variats com poden ser la irracionalitat de l'arrel de dos, els nombres de Fibonacci (i el nombre d'or), el naixement del càlcul de probabilitats o de l'àlgebra, el Teorema de Pitàgores o el càlcul de Pi. La tria, com es pot veure, és més àmplia de la que acostumem a trobar en altres llibres semblants, la qual cosa dóna un punt a favor al llibre. El fet de que la seqüència de presentació sigui la pròpia història de les matemàtiques dóna un segon punt a favor. Punts en contra no en donarem, perquè ja va bé que hi hagi llibre de divulgació per infants, però molts més punts a favor tampoc.

Hi ha una certa indefinició de l'edat del públic destinatari. El protagonista és un nen de 8 anys, però un nen de 8 anys no seguiria el llibre i el to no és massa interessant (al marge de l'interès dels propis temes tractats) per edats superiors. El model és el ja clàssic de "nen-guiat-per-expert". Aquest expert, en aquest cas, són l'avi, un oncle i, al final, la pròpia germana de Filo (el nen protagonista).

Resumint: un llibre interessant pels continguts triats però menys pel format escollit per tractar-los.

 

Tornar al començament

Títol: Esa condenada mala suerte

Autor: Kjartan Poskitt
Editorial: Molino (Barcelona  2001) Pàgines: 176

 

Fa la sensació de que cada llibre d'aquest autor està una mica millor que l'anterior. És com si, en comptes d'anar esgotant la idea, anés agafant cada vegada més el "tranquillo" de la cosa. Recordem que és ja el sisè títol de la sèrie que aquesta editorial tradueix. Abans van ser Esas mortíferas mates, Más mortíferas mates, Esas endiabladas mates, Esas inignificantes fracciones i Esas exasperantes medidas.

En aquest llibre, en el que tornem a trobar personatges dels altres llibres (el Professor Daibòlicus, els Gollarks, la banda de gàngsters, es revisen qüestions de probabilitat i combinatòria amb un estil humorístic força informal. Però no per això no es deixen de tocar aspectes històrics, conceptes com la probabilitat condicionada, aparents paradoxes probabilístiques i altres problemes de gran interès.

Aquest llibre, a l'igual que l'anterior de la sèrie, guanya interès al centrar-se en un sol aspecte i no barrejat diferents temes com als primers títols de les "mortíferes mates".

Un parell d'apunts finals:

  • hi ha més llibres en espera de traducció. Podeu consultar la web de l'autor (per altra banda també força entretinguda)

http://www.kjartan.co.uk/

  • recomanar també altres sèries d'aquesta editorial com els de "Esa horrible historia"

Per quan una traducció al català?

 

Tornar al començament

Títol:  L'ogre, el llop, la nena i el pastís

Autor: Philippe Corentin
Editorial: Corimbo  (Barcelona 2004) Pàgines: 32

 

Els problemes de "pas de riu" són dels més antics que es coneixen dins del camp de la recreació matemàtica i, dintre d'aquest tipus de problemes, el del pastor, el llop, l'ovella i la col és, segurament, el més clàssic. Faltava que algun autor de llibres infantils en fes una versió pels més petits. Ara ja la tenim. Canvien els personatges però es manté el problema.

El llibre està molt ben pensat amb una mena de joc de dobles pàgines que ens permet veure sobre un mateix decorat el pas de barca en un sentit o en un altre. El problema es planteja de manera real (l'ogre veu que no pot deixar el llop i la nena junts), per tant es veu obligat a refer el que ha començat i atacar una solució ben pensada.

Un llibre preciós!

 

Tornar al començament

Títol:  La cabina màgica

Autor: Norton Juster
Editorial: Editorial Barcanova (Barcelona  1998) Pàgines: 256

 

Estem davant d'una novel·la infantil (es pot llegir a partir de 10 anys, amb tota la relativitat a considerar quan es recomanen edats de lectura) que data de l'any 1961 i que ha venut, en tots aquests anys, més d'un milió d'exemplars arreu del món (segons assegura la solapa feta per l'editorial).

Un nen, en Milo, inicia un estrany viatge per un món imaginari, on l'acompanyarà un "gos-despertador". El seu objectiu serà, simplificant molt l'argument, reconciliar els pobles de Diccionòpolis i Digitòpilis (les paraules i els nombres). La gent que coneixerà, les ciutats que visitarà, els entrebancs que trobarà van farcint aquesta aventura.

Encara que hi ha capítols més interessants que uns altres estem, sens dubta, davant d'una bona història, amb troballes excepcionals com un home normal que "es guanya la vida" sent el nan més gran del món, el gegant més petit del món, l'home prim més gras del món i l'home gras més prim del món.

No és un llibre que parli exclusivament de les matemàtiques, però una de les parts importants del llibre passa a Digitòpolis. La visita a aquesta ciutat farà passar a Milo algunes aventures "numèriques" que li faran reflexionar sobre la importància de l'ús dels nombres, sobre les seves característiques, algunes qüestions sobre l'infinit...

Una bona lectura que tampoc desagradarà a alguns grans.

 

Tornar al començament

Títol:  Ernesto el aprendiz de matemago

Autor: José Muñoz Santonja
Editorial: Editorial Nivola (Madrid  2003) Pàgines: 153

 

Sembla que l'esquema que s'ha de seguir en les novel·les matemàtiques (o apologètico-divulgatives en general) per a joves és el següent:

  • noi/a que no li agraden gaire les matemàtiques o que té dificultats
  • noi/a que coneix personatge que el guiarà per l'aparentment intricat món de les matemàtiques.
  • noi/a que s'il·lumina i descobreix que les matemàtiques no són tan complicades i que, fins i tot, tenen el seu encant.

Què ens aporta aquesta novel·la de diferent? Quines són les seves variants sobre l'esquema general?

  • el camí de proselitisme matemàtic és la màgia. Bona idea: a pocs nois o noies no els hi agrada la màgia. A molts adults també.
  • la tria de trucs està bé: numèrics, algèbrics, geomètrics, topològics... És variada, no gaire abundant (els trucs s'han de poder explicar amb calma) i força encertada.
  • es llegeix amb facilitat.

Qualsevol llibre que amb una certa dignitat (i aquest títol en té suficient) tracti de fer divulgació matemàtica serà sempre benvingut des d'aquesta web. Esperem més títols, de l'autor i de l'editorial.

 

Tornar al començament

Títol:  Endevina qui fa què (Una passejada invisible)

Autor: Gerda Muller
Editorial: Corimbo (Barcelona 2001) Pàgines: 34

 

Aquest llibre, molt ben il·lustrat i pensat pels més petits, ens presenta una petita història que no ens queda explicada pel text o per dibuixos en que es veuen als protagonistes sinó per les petjades que deixen al terra i els canvis de lloc o d'aspecte dels objectes entre un dibuix i el següent. Així per exemple veiem les petjades d'un nen i d'un gos que s'adrecen cap a un pontet, que un pèl abans del pontet les del gos desapareixen i poc després tornen a aparèixer. Ha saltat el gos? El nen l'agafat a les mans mentre creuava el pontet?

Potser no és el clàssic llibre de comptar, de descomptar, de figures geomètriques... les matemàtiques no hi són presents d'una manera formal ni, fins i tot, de manera informal. Però convida a pensar, a deduir... i ja n'hi ha prou. Què més es pot demanar?

 

Tornar al començament

Títol:  Experimentos sencillos sobre ilusiones ópticas

Autor: Michael A. DiSpezio
Editorial: Oniro (Barcelona 2002) "El juego de la ciencia" nº 6) Pàgines: 126

 

Si bé aquest llibre s'acosta més a la física que a les matemàtiques no és menys cert que la "tradicional" presència d'il·lusions òptiques en els llibres de recreacions matemàtiques justifica la seva presència en aquesta secció.

El llibre té 5 seccions:

  • Estigues quiet! (Il·lusions de moviment)
  • Trucs visuals (Il·lusions integrades)
  • Les alteracions de la veritat (Distorsions de longitud i grandària)
  • Inclinacions, girs i inversions (poti-poti)
  • Els sorprenents fantasmes de pantalla plana (il·lusions de profunditat)

Potser el que el fa diferent a altres títols sobre il·lusions òptiques és que es presenten com a experiments proposant gairebé sempre la pròpia construcció dels esquemes i aparells per part del lector/a.

Un llibre (i una col·lecció) força interessant i que pot donar idees per classe.

 

Tornar al començament

Títol:  L'4ss4ss1n4t d3l pr0f3ss0r d3 M4t3m4t1ques

Autor: Jordi Sierra i Fabra
Editorial: Barcanova  (Barcelona  2002) Pàgines: 172

 

Jordi Sierra i Fabra és actualment un dels autor més prolífics, especialment en literatura infantil i juvenil. Segurament deu estar fregant l'establiment d'algun record Guinnes de velocitat editora (llibres publicats/temps). Aquest obra que, tot i tenir el risc de donar idees a l'alumnat de matemàtiques, es pot recomanar com a lectura, especialment al 1r cicle d'ESO.

La història de la novel·la es centra en la necessitat de dos nois i una noia, no excessivament brillants en matemàtiques, de resoldre un sèrie de problemes per esbrinar qui ha estat l'assassí del seu professor. L'obra no intenta excessivament reflexionar sobre el caràcter de les matemàtiques, ni tampoc d'informar o fer divulgació sobre els seus continguts típics. D'aquesta manera s'allunya de títols com "Malditas matemáticas", "El señor del cero", o d'altres que podeu trobar en aquesta mateixa secció Només tres nois que van resolent problemes de diferents tipus. Potser l'únic valor que se'ns vol donar és que cal una certa constància per enfrontar-se degudament a la resolució d'un problema: que cal voler resoldre'l. Potser aquí rau un dels petits defectes de la novel·la: no tots els problemes són iguals d'interessants, especialment alguns de moviments força tradicionals que es resolen per equacions i que només es justifiquen perquè els protagonistes els havien trobat anteriorment en algun examen. Si no fos per aquests problemes la lectura seria també perfectament recomanable pel Cicle Superior de Primària.

Un llibre sense gaires pretensions i que es deixa llegir còmodament.

 

Tornar al començament

Títol:  Matelocuras

Autor: Ivars i Nancy Peterson
Editorial: Limusa  (Méxic DF  2002) Pàgines: 116

 

És aquest un títol pensat per fer divulgació matemàtica entre  nois i noies a partir del 12 anys. Però una divulgació una mica especial perquè en ell es tracten temes que no acostumen a aparèixer en els llibres pensats per aquestes edats, com poden ser els fractals, el caos, el problema dels mapes de 4 colors, etc. El llibre es presenta com una passejada per una mena de Parc d'Atraccions Matemàtiques o, més aviat, un Parc Temàtic. Es divideix en 10 "aventures" que tracten temes diferents. És un llibre breu, de lectura relativament fàcil i que sap presentar de manera força entenedora aspectes que poden ser una mica complicats. Proposa, a més, problemes y experiments a més de "prolongacions del viatge" a través d'internet.

 

Tornar al començament

Títol: La desaparició de l'u Autor: Mercé Viana

Editorial: Alfaguara-Voramar  (Madrid  1999)

Pàgines: 83

 

L'escriptora valenciana Mercè Viana (mestra i pedagoga) ens proposa una faula en la que els protagonistes no són animals sinó símbols o estris matemàtics.

La història és senzilla: al Palau de l'Exactitud es reuneix el Consell del Quadrivi (format per un regle, un compàs, una clau de sol, un telescopi i un zero) per un assumpte de màxima urgència: el nombre 1 ha desaparegut i s'endevina una crisi d'imprevisibles conseqüències. Efectivament, passat poc temps la gent es comença a perdre perquè no troben casa seva o els deutes i preus canvien perquè han "caigut" els uns i les coses que valien 1000 ara valen 000. També es comencen a detectar ciutats en les que tot es fa doble...

Una història curiosa i original pensada per a nois i noies de 10 anys en amunt. El llibre fa pensar en la importància de les xifres, concretament en l'u com el primer nombre. Es podrien proposar històries semblants fent desaparèixer el zero, el dos o bé algunes operacions com la suma, la resta, etc. Però, a més, també fa pensar sobre la conducta humana: la cobdícia, la desconsideració, la inconsciència...

 

Tornar al començament

Títol: ¡Cuánta geometría hay en tu vida! Autor: Rosa Mª Herrera
Editorial: SM El barco de vapor-Saber nº8  (Madrid  2001) Pàgines: 109

 

Aquest nou títol presenta el mateix esquema que els anteriors de la mateixa col·lecció: una petita introducció amb un mini-test i uns quants problemes senzills, un conte, una secció anomenada "La puerta del saber" que intenta parlar sobre els continguts, interessos i utilitats de la geometria i una curta secció final amb una miscel·lània de petites coses. El llibre s'adreça, segons la contraportada, a nens i nenes a partir de 9 anys . La primera i darrera seccions del llibre (amb molta menys importància fins i tot en quant a número de pàgines) són força fluixes i deslligades; fins i tot, de vegades, poc "geomètriques". 

La millor part, amb diferència, és el conte escrit per Carlo Fabretti, "La medición de la dulzura". En ell el protagonista s'ha d'enfrontar a tres proves per aconseguir la mà de la princesa Hipotenusa: calcular el per d'una corona sense usar la balança, esbrinar la capacitat d'una sitja fen servir una balança i calcular l'àrea d'un país a partir d'un mapa.

El gruix del llibre es dedica a explicar què és i de què tracta la geometria. La veritat és que són millors els títols de les preguntes que encapçalen cada capítol que el que realment s'explica. Així preguntes com si es mesuren els angles amb termòmetres o si menges cossos geomètrics serveixen per explicar el concepte de grau o dels cossos de revolució (caramels amb pal, cucurutxos i llaunes de refresc). En el fons s'explica les mateixes coses de sempre però amb to "coleguilla". Hi ha poques novetats en l'enfocament o amb els models presentats.

Només el conte justificaria la compra (o augmentar la presència de llibres de matemàtiques a la biblioteca escolar, que tampoc és un motiu per prendre a la lleugera)

 

Tornar al començament

Títol: Triangles mortals o la sala dels difunts Autor: Olga Xirinacs

Editorial: Barcanova  (Barcelona  2001)

Pàgines: 94

 

L'única raó de la presència d'aquest llibre en el recull d'aquest trimestre és el títol. De fet ens trobem davant d'una novel·la de misteri (més aviat de por) que barreja elements de l'estil dels contes gòtics amb d'altres que recorden a les històries de Lovecraft. Un jove pintor, en Jeroni Escalè, amb una forta inclinació cap a les formes triangulars descobreix una cova amb unes misterioses mòmies enterrades amb una disposició triangular. Aquestes formes es tornen omnipresents al llarg de tota la història.

Un conte força correcte que pot donar peu per a discutir alguns aspectes interessants. Per exemple la presència del triangle com a forma bàsica o instrument de disseny de moltes construccions de culte (piràmides, temples greco-llatins, hindús, inques, etc.). També la seva presència en l'obra de molts artistes (Kandinsky, Miró,...). També pot ser un punt d'inici dels nombres triangulars a partir de la disposició de les tombes que ens explica la novel·la.

 

Tornar al començament

Títol: Esas exasperantes medidas Autor: Kjartan Poskitt
Editorial Ed. Molino  (Barcelona 2000) Pàgines: 176

 

Un llibre més de Kjartan Pokitt per a la col·lecció "Esa horrible ciencia". D'altres anteriors com "Esas mortíferas mates" o "Más mortíferas mates" els podeu trobar també aquí comentats.

En general el llibre està força aconseguit. En ell es tracten de forma força divertida i original el Sistema Mètric Decimal, la notació científica, la mesura dels angles o el càlcul d'àrees. El llibre dedica una bona part al problema de les mesures anglosaxones però no deixa de tenir el seu interès per poder valorar millor els avantatges del SMD. Cal mencionar, perquè no ho havíem fet sobre els títols anteriors, el bon nivell de les il·lustracions ja que complementen molt bé el to humorístic del text que les acompanyen.

Un llibre que tracta conceptes força complicats d'una manera clara i divertida.

 

Tornar al començament

Títol: Contes numèrics i una mica histèrics Autor: Alegria Julià

Editorial: Alfaguara Infantil (Barcelona-2001)

Pàgines: 114

 

Sembla que l'autora no ha perdut aquella petita afecció infantil (o no) a jugar amb els nombres i en aquest llibre ens convida a continuar-ho fent nosaltres. Però aquest recull de contes no és, ni de bon tros, un text més per fer popularització de les matemàtiques per la via de la divulgació, la simplificació o la proposta d'un joc matemàtic "pur", sinó que ens proposa, senzillament, una manera diferent d'acostar-nos a les matemàtiques: relacionar el "comptar" amb el "contar".

Així trobem un conte en el que els nombres van apareixent en ordre successiu (comptant) integrats en la narració per seguir amb un altre en que es va descomptant. També un altre conte en el que un omnipresent quatre es relaciona amb el seu significat de "pocs" per seguir amb un altre en el que el vuit és l'eix central del text. També conté un parell de contes en els que juga amb les "paraules numèriques" que es poden formar amb la calculadora...En resum, nou contes en els que els nombres, senzillament els nombres, són excusa per jugar i explicar històries i que, llegits a classe (per exemple) poden donar peu a algunes discussions interessants.

 

Tornar al començament

Títol: Más mortíferas mates Autor: Kjartan Poskitt
Editorial: Molino (Esa horrible ciencia 10)  (Barcelona-1999) Pàgines: 159

 

La col·lecció "Esa horrible ciencia" continua publicant títols i, del mateix autor de "Esas mortíferas mates", també comentat en aquesta pàgina, trobem tota una pluja de títols nous sobre fraccions, càlcul aritmètic, mesures, etc.

Aquesta continuació no cau en alguns dels defectes que vam trobar a la primera part (un sentit de l'humor no sempre massa a to) i ens presenta diferents situacions matemàtiques d'una manera força entretinguda. Així trobem situacions amb dòminos, pentòminos... , mesures en una, dues i tres dimensions, velocitats i canvis d'unitats, cinta de Möbius, Pitàgores, el nombre Pi, relacions entre àrees i perímetres, etc.

Força entretingut de llegir.

 

Tornar al començament

Títol: Para Elisa, tres lobos y un cerdito feroz Autor: Claudi Alsina/José Vigueras

Editorial: Parque de las Ciencias y Proyecto Sur (Cuentos de ciencia 3) (Granada-2000)

Pàgines: 33

 

Un intent de conte amb comptes que intenta jugar justament amb el doble significat de la paraula castellana (contar és "explicar" i "calcular"). Així primer hi juga amb els nombres que apareixen als contes (3, 7, 40...) després amb la classificació i l'ordenació per acabar amb una petita consideració sobre la presència i importància dels nombres i el càlcul al nostre entorn. Per completar el llibre hi ha un ampli glossari (fet per Juan Mata) amb explicacions i comentaris sobre algunes de les paraules que apareixen en el llibre.

Hi ha un cert desequilibri entre el conte i el glossari: no semblen adreçats a nens i nenes de la mateixa edat. El conte és massa infantil pel glossari o el glossari (que conté aspectes interessants com petits poemes matemàtics d'autors coneguts com Alberti o Salinas) és massa elevat pel conte. La narració és, a més, una mica "fluixeta". Hem llegit coses més interessants del Claudi Alsina com "Fem comptes amb els contes- Del número 0 al 99" que va publicar a Graó. Tot i així pot ser un llibre perfectament vàlid per la biblioteca de l'escola.

 

Tornar al començament

Títol: Póngame un kilo de matemáticas / El mundo secreto de los números Autor: Carlos Andradas / Ricardo Gómez
Editorial: El barco de vapor-Saber  Sèrie vermella (nº 4) Ed. SM (Madrid-2000) / El barco de vapor-Saber  Sèrie blava (nº 4) Ed. SM (Madrid-2000) Pàgines: 125 / 93

 

Recomanat el primer a partir de 12 anys i a partir de 7 el segon, (encara que no ens hi juguem el coll en això de les edats) tots dos llibre tracten de divulgar algunes idees sobre com són les matemàtiques i que fan els matemàtics. Tenen 4 parts ben diferenciades de les quals les dues que formen el cos central (i amb un pes més important en quant a número de pàgines) són les més interessants. L'esquema és el següent: Una introducció amb un petit test i uns quants problemes joc, un conte amb problemes, una secció que pretén contestar una vintena de preguntes com "Per què s'odien les matemàtiques?" "Què pinten les matemàtiques a l'art?", "En quantes parts es divideixen?", "Es poden menjar les matemàtiques amb ganivet i forquilla?", "Són les matemàtiques cosa de noies?", "Com és la vida d'un matemàtic?", etc. i una mena de "poti-poti" de coses diverses: anècdotes sobre matemàtics, comentaris sobre història, curiositats sobre jocs, topològiques, numèriques, etc.

La lectura és, en conjunt, amena, sent força interessants les seccions del conte i les preguntes.

 

Tornar al començament

Títol: El país de las mates para novatos / El país de las mates para expertos Autor: L.C. Norman

Editorial: Nivola (Madrid 2000)

Pàgines: 80 / 74

 

Un parell de llibres-joc força aconseguits. Resolent problemes anirem trobant les instruccions per dibuixar un itinerari sobre una quadrícula. En cas de quedar-nos encallats trobarem altres problemes "pista" i diferents ajudes. També podem anar sumant punts per autoqualificar-nos "d'excel·lent" a "desastrós".

El 1r llibre està recomanat  d'11 anys en endavant, i el 2n a partir de 14, però potser sumar un o dos anys a cada títol no serà massa sobrer.

 

Tornar al començament

Títol: La Selva de los números Autor: Ricardo Gómez
Editorial: Alfaguara (Madrid 2000) Pàgines: 116

 

Un llibre pels més petits. A partir de 8 anys. Explica la història de la tortuga Tuga que vol ensenyar a comptar a la resta d'animals de la selva. Així fa un primer i descoratjador intent  amb un lleó, per anar provant després amb altres animals com els elefants, les abelles o els monos. La novel·la comença força bé però a mesura que va avançant la trama perd una mica d'embranzida. El capítol del lleó és francament divertit i el dels elefants encara aguanta força bé el tipus, però poc a poc la història es va fent una mica més ensopida. Tot i així pot servir per fer reflexionar als més petits sobre moltes de les qüestions relacionades amb el nostre sistema de numeració. 

 

Tornar al començament

Títol: Malditas matemáticas  Autor: Carlo Fabretti

Editorial: Alfaguara (Madrid-2000)

Pàgines: 132

 

Una altra història que segueix el model implantat pel "Món de Sofia", "El dimoni dels nombres" o, fins i tot, de la pel·lícula "El pato Donald al país de les Matemàtiques". Un guia, en aquest cas ni més ni menys que Lewis Carroll (anomenat Charlie al llibre com a diminutiu del seu nom real Charles Dogson) acompanya a una nova Alícia al País dels Nombres. Aquesta Alícia, lògicament, renega de les matemàtiques fins que el guia li va descobrint alguns aspectes nous que fan modificar poc a poc el seu punt de vista tan esbiaixat. El nostre sistema de numeració, els nombres primers, el problema dels escacs, el dels quadrats màgics, alguns trucs de màgia, algunes qüestions sobre balances... són les "parades" del seu viatge.

La nove·la és força correcta i té la virtut de no tenir grans pretensions. No és excessivament llarga i no té cap intenció de donar una visió exhaustiva sobre el món dels nombres. Només unes poques pinzellades sobre alguns aspectes concrets.

 

Tornar al començament

Títol: Apín capon zapun amanicà (1134) Autor: Pere Roig i Jordi Font
Editorial: Eumo Editorial (Projecte Solaris n. 1) (Vic-1994) Pàgines: 67

 

Una aconseguida col·laboració entre un expert en didàctica de les matemàtiques i un escriptor de literatura infantil i juvenil. La història proposa un viatge en el temps d'un adolescent que retrocedeix fins a l'Edat Mitjana. Per poder tornar a la nostra època ha de dir unes paraules màgiques que inclouen pronunciar el nombre 1134 en la llengua del lloc on és. El problema està en que al lloc on ha viatjat fan servir un sistema de numeració perdut i que el noi haurà d'aprendre per poder iniciar el viatge de retorn. La història està narrada amb prou calma com per anar seguint bé el seu aprenentatge i anar reflexionant sobre alguns aspectes dels sistemes de numeració, principalment sobre el concepte de "base", ja que la numeració de la Baronia de la Mà (on ha anat a parar) està fet en base cinc. El títol es correspon justament amb com es diu 1134 a la Baronia.

Força recomanable.

 

Tornar al començament

Títol: Chapeau pels iaios! Autor: Joan Tardà i Maria Corominas

Editorial: Eumo Editorial (Projecte Solaris n. 9) (Vic-1995)

Pàgines: 94

 

En aquesta novel·la, escrita a quatre mans, es reconstrueix l'època immediatament posterior a la Guerra Civil i el llibre ens explica la història de la fuga d'un represaliat pel franquisme. El protagonista ha d'aplicar diverses vegades conceptes de proporcionalitat geomètrica per superar els entrebancs que se li van presentant durant la seva fugida des de la presó fins al seu final a un petit poble de la Cerdanya francesa.

La lectura d'aquest llibre és una mica més exigent que les anteriors degut, especialment, al context en què està situada. Tot i així els conceptes matemàtics estan presentats d'una forma prou clara i entenedora.

 

 

Tornar al començament

Títol: Planilàndia Autor: Edwin A. Abbot
Editorial: Laertes (Col. L'Arcà- Barcelona) Pàgines

 

"Planilàndia" és un llibre escrit fa més d'un segle i que, tot i tenir algunes "carrinclonades" ideològiques, està ple d'encant. La novel·la consta de dues parts. A la primera se'ns descriu la vida quotidiana d'un món de dues dimensions. A la segona el narrador ens explica els seus viatges al món d'una dimensió i al nostre de tres dimensions. Un llibre magnífic per a reflexionar i comprendre els salts d'una dimensió a un altra i les paradoxes que es poden produir. Si voleu complementar aquesta lectura amb una altra d'un món de dimensió 0 (un sol punt) podeu llegir també el conte d'Italo Calvino "Tot a un punt" del llibre "Les cosmicòmiques" que ens explica com era la "vida" abans del Big Bang.

 

Tornar al començament

Títol: El señor del cero Autor: Mª Isabel Molina

Editorial: Alfaguara Juvenil (Madrid 1998)

Pàgines: 153

 

"El señor del cero" explica la història d'un noi cristià que viu a la Córdoba àrab de les acaballes del segle X. Allà estudia aritmètica i coneix la numeració indo-aràbiga. El noi es veu obligat a fugir de la seva ciutat i arriba fins al monestir de Ripoll on coneix a Gerbert d'Aurillac (futur Papa Silvestre II). Un petit viatge per una part important de la història de les matemàtiques: la resistència a canviar d'un sistema de numeració i de calcular per un altre.

 

Tornar al començament

Títol: El gran juego Autor: Carlo fabretti
Editorial: Alfaguara Juvenil (Madrid 1998) Pàgines: 131

 

"El gran juego" ens presenta la història de Leo, un adolescent que es troba immers en un intrigant joc d'endevinalles lògiques a través d'internet i que inicia una investigació per esbrinar contra qui i per què està jugant. L'autor és un veterà en el camp dels llibres d'entreteniment matemàtic.

 

Tornar al començament

Títol: Esas mortíferas mates Autor: Kjartan Poskitt

Editorial: Editorial Molino (Col. Esa horrible ciencia nº 6) (Barcelona-1998)

Pàgines: 144


Aquest llibret, malgrat el títol, pretén fer una reivindicació de les matemàtiques i del "joc de pensar" que impliquen.

Una petita aventura sobre uns soldats que han de rescatar una princesa i que precisen l'ajuda d'un "màgic-matemàtic" serveix d'excusa per anar lligant petites anècdotes, problemes curiosos i d'altres reflexions sobre aquesta ciència.

El llibre té, en molts moments, un gran encert en el plantejament de les situacions. Problemes molt coneguts tenen aquí una presentació força original. No podem negar que es llegeix d'una tirada. Tot i així té, al nostre parer, alguns defectes, com poden ser una 'aversió manifesta  envers les calculadores i alguns comentaris poc afortunats. Tot i així, i estan avisats dels seus defectes, en conté altres aspectes força remarcables positivament. Si no volem recomanar-lo directament sempre podrem treure un profit parcial del seus continguts (i, fins i tot, de les seves divertides il·lustracions) per les nostres classes.

Tornar al començament

Títol: Pitágoras y su teorema Autor: Paul Strathern
Editorial: Ed. Siglo XXI (Col. Los científicos y sus descubrimientos) (Madrid-1999) Pàgines: 94

 

Aquest llibre no està escrit directament per a gent jove, però, el seu llenguatge i el seu nivell de contingut és força assequible, per aquests. Segurament, aquesta és la seva millor virtut. Sobre tot si tenim en compte que poques són les obres de divulgació d'història de les matemàtiques assequibles pel jovent. (Un altre títol, que vam comentar en mesos anteriors,  pot ser "Els millors problemes" de Lluís Segarra)

L'obra es centra en la vida de Pitàgores, deixant, per altra banda, ben clar que les fonts de que disposem per reconstruir-la són massa disperses i indefinides. Però es parla de moltes més coses. Per exemple, dels coneixements matemàtics anteriors als grecs i de les aportacions concretes que aquests van fer. O de les relacions entre matemàtica, filosofia, religió, política...al món hel·lènic. També es van repassant les idees matemàtiques més importants sobre les que Pitàgores i els seus deixebles van treballar: el propi teorema, les ternes pitagòriques, les relacions harmòniques musicals, el pentagrama i la proporció àuria, el concepte de nombre irracional, etc.

El llibre no és un panegíric de Pitàgores. Se li reconeixen molts defectes, especialment els relacionats amb les seves idees religioses i les normes de la seva Escola. Així se'ns dóna una visió més humana i real d'aquest geni matemàtic.

 

Tornar al començament

Títols: Hi ha res més gran que una balena blava? / Zoom Editorials: Joventut/Fondo de Cultura Económica de México (Los especiales de A la orilla del viento)
Autors: Robert E. Wells/Istvan Banyai Pàgines: 32/64


Aquests dos llibres estan relacionats amb el de Potències de 10 ja que també tracten de viatges pels diferents ordres de grandària, però són llibres especialment pensats pels més petits.


Hi ha res més gran que una balena blava?


Així com a Potencias de 10 es passa del que és infinitament gran al que és infinitèssimament petit, en aquest conte, pensat per a nens i nenes d'educació infantil, l'autor parteix d'un element més proper a la canalla. El relat comença amb l'animal més gran que viu a la Terra: la balena blava. Les il·lustracions del conte van fent comparacions de cara a que els lectors i lectores es puguin fer a la idea de les mides relatives dels objectes. Per fer-ho, per exemple, es mostra una balena blava al costat d'un lleó, un cavall i un elefant i se'ns demana si n'hi ha alguna cosa més gran. A la pàgina següent trobem la resposta amb un dibuix en el que hi ha un pot amb 100 balenes! I després 100 pots com aquest seran poca comparats amb l'Everest, i 100 muntanyes res comparades a la Terra, i 100 Terres poca cosa al costat del Sol...etc. Així fins arribar l'Univers. Del mateix autor i editorial trobem també el llibre Hi ha res més petit que una musaranya? que fa el pas cap a l'infinitèssim.


Zoom


És un conte visual pesat també per Educació Infantil i que només té lletres al títol i a la dedicatòria. És una successió d'imatges que van sorprenent al que les observa perquè aquest s'imagina contemplar una situació que canvia totalment quan es passa a la pàgina següent i s'ha augmentat la grandària relativa del punt d'observació. El viatge també finalitza veient la Terra com un punt a l'espai interestelar. És un llibre impactant. S'ha de veure i no es pot explicar el seu contingut perquè es perdria el seu encís.


Tornar al començament

Títol: L'home que calculava Autor: Malba Tahan
Editorial: Labor Pàgines: 128

 

26 anys després de la 1a. edició castellana al nostre país d'aquest preciós i imprescindible llibre algú s'ha decidit a fer la traducció catalana! Serà conseqüència un cop més de l'exit del Dimoni dels nombres? Un llibre que, amb un estil diferent, pot competir perfectament amb l'anterior.

L'home que calculava ens explica les aventures de Beremiz Samir, "l'home que calculava", que contínuament es va enfrontant a situacions que requereixen de les seves habilitats matemàtiques. L'enginy (i el mètode!) de Beremiz el fa sortir airós, evidentment, de totes les situacions. Aquesta és l'excusa de l'autor per anar-nos presentant tota una col·lecció de problemes clàssics d'entreteniment matemàtic, amb una atenció especial als que impliquen repartiments dificultosos o aparentment paradoxals, i d'altres curiositats (quadrats màgics, nombres perfectes, amics, la llegenda dels escacs, etc.). De pas, Malba Tahan aprofita per rendir un sincer homenatge als matemàtics clàssics, especialment als àrabs.

Malba Tahan no era, en realitat, un autor àrab, tal com es pot pensar pel seu pseudònim i el contingut de l'obra. El seu nom autèntic era Julio César de Mello Souza (Rio de Janeiro-1895; Recife-1974). El seu llibre és més aplicable a classe, en alguns aspectes, que no el d'H. M. Enzensberger, ja que proposa una bona quantitat de problemes per resoldre. De fet, una mestra de Terrassa (l'Àngels Closa) n'ha preparat tot un crèdit variable sobre aquest títol.

 

Tornar al començament