Són marins, bentònics o nedadors, amb una gran capacitat per al camuflatge (canvis de color segons l'ambient).

Dins d'aquesta classe es troben els representants més grans del tipus, que acostumen a viure a grans profunditats.

 

 

 

Figura 42.- Imatge d'una sepia del gènere Rossia.

Fotografia cortesia d'Erling Svensen

 

Regió cefàlica: Està ben desenvolupada, amb ulls de visió molt bona, similar a la humana.

La boca està proveïda de mandíbules i ràdula i els llavis estan hipertrofiats en forma d'una corona de braços o tentacles proveïts de ventoses (8 o 10 segons el grup).

 

Figura 43.- Regió cegàlica en visió anterior d'una sípia (Sepia officinalis).

Fotografia de © John W. Forsythe, CephBase.

 

Peu: Està extremadament modificat i adopta la forma d'un embut o sifó ventral situat per sota de la regió cefàlica.

A través d'ell pot expulsar de manera més o menys violenta l'aigua que ha penetrat al mantell i afavorir un desplaçament de tipus "propulsió a raig". Aquest embut és mòbil i es pot dirigir cap endavant o cap enrere i per tant permet modificar la direcció del moviment.

Sípia (Sepia officinalis)

Fotografia de James B. Wood, CephBase

Calamar (Loligo pelaeii)

Fotografia de Maggie Villoch, CephBase

 

Mantell i closca: El mantell recobreix tota la massa visceral i la closca, quan hi és present, és interna (excepte en alguna forma més primitiva -Nautilus- i altres espècies fòssils).

 

Figura .- Imatge d'un Nautilus amb la seva closca calcària externa. Fotografia de © John W. Forsythe, CephBase.

 

La closca pot ser calcària o bé quitinosa, i sempre es troba en posició dorsal. El mantell està soldat dorsalment i forma un sac o butxaca obert cap endavant. Quan es contreu amb força, buida el seu contingut d'aigua pel sifó i l'animal surt projectat en direcció oposada (natació per reacció).

Hi ha un parell de brànquies que es ventilen gràcies a la musculatura de la paret del mantell que s'eixampla per permetre l'entrada d'aigua i es contrau per deixar sortir l'aigua pel sifó. Aquest moviment d'aigua afavoreix també l'eliminació dels residus que provenen del tub digestiu.

 

A l'últim tram del tub digestiu, prop de l'anus hi desemboca la bossa de la tinta, que és utilitzada com un mètode de distracció per preparar la fugida.

 

Figura .- Imatge de la fugida d'una sípia que ha deixat anar un raig de tinta.

Fotografia de Roger T. Hanlon

 

El sistema nerviós està especialment perfeccionat. El cervell del pop és el més gran de tots els invertebrats. Això es tradueix en una notable capacitat d'aprenentatge i de memòria així com en una certa complexitat de les pautes de conducta: les femelles dels pops, després de la posta d'ous, els protegeixen sense ocupar-se de la pròpia alimentació i moren quan ja han assegurat la supervivència d'uns quants, com a mínim.

 
Figura .- Imatge d'un pot (Eledone sp.). Fotografia cortesia d'Erling Svensen
 
Presenten sexes separats amb fecundació interna (després d'efectuar una parada nupcial, més o menys elaborada) i desenvolupament directe.
 

Parada nupcial de la sípia (Sepia officinalis)

Fotografia de James B. Wood, CephBase

Ous de calamar (Loligo vulgaris)

Fotografia de John W. Forsythe, CephBase

 

Hi ha calamars gegants, Architeutis, que durant la seva etapa adulta poden assolir 18 m de longitud (el cos, només uns 10-12 m) i arribar a pesar fins a 450 kg. Són els invertebrats més grans que existeixen. S'alimenten de peixos i d'altres cefalòpodes i, al seu torn, són menjats pel catxalot amb qui es baralla. Els seus costums són bastants desconeguts, ja que només es deixen veure esporàdicament quan estan malalts i queden varats en alguna platja.