c) Massa visceral


La massa visceral es situa dorsalment i inclou els òrgans interns.

Un plec de la seva paret corporal recobreix la massa visceral (mantell) i deixa entre la paret del cos i el mantell una cavitat anomenada cavitat pal·lial. Aquesta cavitat comunica amb l'exterior i pel seu interior pot circular l'aigua del medi.

En els pulmonats (cargols i llimacs de terra) una part d'aquesta cavitat ha desaparegut i la part que queda pot tancar-se i obrir-se per tal de renovar l'aire.

 
Figura 9.- Visió ventral d'un barretet (mol·lusc gasteròpode). Fotografia d'Erling Svensen
 

A l'interior de la cavitat pal·lial s'allotgen les brànquies (normalment un parell). En alguns casos en aquesta cavitat desemboquen el tub digestiu, l'aparell excretor i l'aparell reproductor.

Les vores del mantell poden cargolar-se en forma de tubs (sifons) que faciliten l'entrada i sortida activa d'aigua per l'interior d'aquesta cavitat pal·lial, gràcies a les contraccions de la seva musculatura.

 
Figura 10.- Imatge dorsal d'un mol·lusc gasteròpode (Trivia sp.).Fotografia d'Erling Svensen
 

També és freqüent, especialment en les formes aquàtiques, la presència de receptors sensorials (normalment en forma de papil·les) a les vores del mantell. En alguns bivalves com la petxina de pelegrí, cada un dels tentacles del mantell disposa d'un ull primari.

 

 

Figura 11.- Imatge d'una petxina de pelegrí, on es veuen els tentacles del mantell. Fotografia d'Erling Svensen

 

Per la cara externa, el mantell segrega la closca o conquilla de naturalesa calcària i quitinosa que protegeix l'animal.