La ampliació de la imatge del món


Al segle XV hi haurà un seguit de canvis que ens portaran a l'època dels grans descobriments geogràfics i de retruc a la modernització dels mapes i de la concepció esfèrica de la Terra.
Durant la primera meitat del segle XV el príncep portuguès Enric el Navegant va reunir les millors geògrafs i cartògrafs de l'Europa cristiana de l'Espanya musulmana i del nord d'Àfrica i va començar a conquerir per a Portugal les illes de Madeira, Açores, Cap Verd i els seus marins van anar 200 km més enllà de Cap Bojador i se'n va adonar que era fals el que deia Tolomeu que cap al Sud tot era deserts. Ell hi va trobar terra fèrtil i frondosa, or, ivori i esclaus negres.
La cartografia avança ràpidament amb els nous coneixements i els nous descobriments de Colon, de Américo Vespucio, Cabot, Vasco de Gama, de Magallanes,
El 1492, el mateix any del descobriment d'Amèrica, Martin Behaim a Nuremberg va representar la seva "poma terrestre", la Terra com un globus de 54 cm de diàmetre, sense la representació d'Amèrica. És una autèntica revolució de la imatge geogràfica de la Terra i és la irrupció de la imatge esfèrica de la Terra pròpia de L'Edat Moderna.

El mapa de Mercator
Gerhard Kremer, mes conegut com Gerardus Mercator matemàtic i cartògraf flamenc va crear el 1569 el mapa de Mercator i un sistema de projeccions que van ser un gran progrés i que amb retocs en ha arribat avui. Expressa la esfericitat de la terra i serveix als navegants ja que permet fer una ruta en línia recta entre dos punts del mapa, que es poden seguir sense canviar la direcció magnètica de la brúixola.

El mapa rectangular de Mercator era completament diferent dels mapes circulars que s'havien fet fins el segle XVI i que tenien una concepció bíblica.
Era una mapa proporcionat amb una imatge nítida i molt pràctic pels navegants. A més de la fidelitat d'eix ( que el nord o el sud siguin verticals d'un punt concret, cosa que no passa en els mapes circulars i ovalats ). També és localitzen en el mateix lloc els punts que tenen la mateixa insolació, en el mateix paral·lel.
També al tenir una xarxa de coordenades tan senzilla de dibuixar la feia molt apropiada per l'ús escolar.

El mapa de Mercator va marcar la imatge del planeta durant 400 anys. A més de les seves indubtables qualitats el mapa tenia una manca important; la de fidelitat de superfície. Com exemple podem citar que Europa era representada igual de gran que Àfrica, quan aquest continent es tres vegades més gran.
Mercator era conscient de que el seu mapa no podia ampliar-se fins als pols, però era una petita distorsió en un moment que encara no es coneixia Austràlia ni l'Antàrtida.
El planisferi de Mercator té un marcat caràcter eurocèntric, marca la superioritat d'Europa en un moment que s'inicia la europeització del món. No havia dividit el planisferi en dues meitats iguals al desplaçar l'equador i utilitzar dos terços del mapa per representar l'hemisferi nord i representar les potencies colonials més grans que en la realitat.