Valoració del professor tutor 97-98
Aprofitant els contactes que teníem amb l'IES A. Deulofeu de Figueres, amb un institut d'Anglaterra (Woodbridge School), i amb un de Finlàndia (Saarnilakson Koulu, Espoo), vam decidir de mesurar el pH de la pluja i intercanviar-nos les dades. Volíem comprovar si estàvem afectats de pluja àcida.
A partir d'aquí, vaig intentar involucrar-hi els alumnes d'un crèdit comú de 4t d'ESO. Com que el curs ja havia començat, no hi havia la possibilitat d'organitzar aquesta tasca en forma de crèdit variable. Això va ser un petit problema, per què anàvem compaginant les classes de física amb alguna explicació i alguna pràctica de laboratori relacionada amb la pluja àcida. Aquestes classes eren per a tot el grup de 4t d'ESO, i així aprofitava per donar-los a conèixer el problema. Això fou positiu perquè, d'alguna manera, la resta d'alumnes se n'anaven assabentant de la tasca que realitzaven els alumnes participants en el treball.
Crec que té molt de mèrit el que han fet, ja que havien d'estar alerta i tots els dies de pluja mesurar el pH de l'aigua que havien recollit a casa seva.
La meva tasca de tutoria i orientació consistia en, un cop explicats els fonaments de la pluja àcida, motivar els alumnes per tal que no perdessin constància en la recollida de dades, i anar posant aquestes dades en comú. Va anar bé perquè es van introduir (bé, algun ja el coneixia) en el programa EXCEL, on vam crear la nostra base de dades. A més, van aprendre a fer gràfics, taules, calcular mitjanes, etc.
Vaig repartir-los una fotocòpia en color del codi de colors del paper indicador de pH 4.0-7.0 que vam utilitzar i, periòdicament, els anava subministrant tiretes. Com que aquestes, amb el temps s'assecaven i totes acabaven essent del mateix color, vam desistir d'anar-les guardant.
Vam prendre mostres des de l'octubre fins el març, per tal que poguessin reposar el tercer trimestre. Durant el mes de març només van ploure dos dies, però de manera inapreciable. Així que tenim dades fins al febrer.
Les dades que ens enviaven els altres instituts (bé per e-mail o per correu habitual), a més d'altres informacions (alguna revista, vídeos,...) eren comentades a classe.
Finalment, hem agrupat els resultats, n'hem escrit les conclusions i hem explicat tot el que havíem fet. El resultat és el treball que presentem amb aquests alumnes a concurs.
Arribats a aquest punt, només queda dir que, si l'agència Sòcrates ens segueix concedint ajut, aquest treball és només el punt de partida i que pensem continuar-lo, amb altres grups d'alumnes, els propers cursos.
Per acabar, destaquem que les dades recollides, juntament amb les que pensem continuar recollint, constitueixen un material molt valuós, que podria proporcionar tema per un treball d'investigació d'algun alumne del nou Batxillerat.

conclusions 98-99
Després de realitzar aquest treball hem comprovat que no hi ha pluja àcida a la Bisbal, tot i que hem trobat algun valor per sota del pH normal.
Una de les causes que fan que no tinguem pluja àcida és que els vents que ens afecten, venen del nord on no hi ha gran quantitat d'indústries. En canvi, quan els vents venen del sud, observem que tenim valors de pH més baixos degut a les indústries químiques de Tarragona i Barcelona.
El dia 3-12-98 i el 9-1-99 vam obtenir dades de pH molt baixes (amb mitjanes de 5.5 i 5.2, respectivament). Vam intentar trobar una raó meteorològica, però no en vam trobar cap.
La raó per la qual no tenim pluja àcida a la Bisbal és perquè no hi ha ni centrals tèrmiques ni indústries químiques a prop.
