EL SANTUARI

 

Reconstrucció virtual del santuari d'Olímpia: (1) gimnasi, (2) palestra, (3) Taller de Fídias, (4) Filipèon, (5) Pelòpion, (6) altar de Zeus, (7) temple d'Hera, (8) Metroon , (9) tresors, (10) temple de Zeus, (11) buleuteri, (12) pòrtic meridional, (13) estadi, (14) hipòdrom.

 

Edificis religiosos del recinte sagrat (Altis)

Temple de Zeus

El més gran i magnificent dels temples del santuari està dedicat a Zeus. D'ordre dòric, va ser construït entre el 468 i el 457. El frontó est representava els preparatius de la cursa entre Pèlops i Enomau. El frontó oest mostrava el combat entre els centaures i els lapites. Les mètopes del fris representaven els dotze treballs d'Hèracles. La cel·la estava dominada per la colossal estàtua de Zeus construïda per Fídias. El segle VI va patir els efectes d'un terratrèmol, que va deixar els tambors de les columnes caiguts a terra. 

Davant el temple de Zeus s'alçava l'olivera sagrada de la qual es treien les branques per fer les corones per als vencedors olímpics. 

L'altar de Zeus

Format per una pedra base coberta per un munt en forma cònica de cendres acumulades a partir dels sacrifics a Zeus. Va anar pujant de nivell fins a arribar als set metres d'alçada, que permetia que la crema de les víctimes fos vista des d'arreu del santuari. 

Temple d'Hera (Heraion)

El dedicat a Hera és un temple dòric que data de la fi del segle VII a. C., un dels més arcaics del món grec. Les seves columnes eren originàriament de fusta i van anar sent reemplaçades al llarg dels segles per d'altres de pedra a mesura que s'anaven fent malbé. Per això són diferents les unes de les altres. L'interior allotjava les estàtues d'Hera i Zeus, entre les de molts altres déus.

 
Pelòpion

Túmul funerari de l'heroi Pèlops envoltat per un mur amb una portalada monumental.

Metroon

Temple dòric consagrat a Meter o Rea i construït a l'inici del s. IV o posteriorment.

Filipèon

Edifici rodó (tholos) iniciat per Filip II de Macedònia (s. IV a. C.) en commemoració de les victòries obtingudes una de militar (la batalla de Queronea, 338 a. C.) i una altra en una cursa de carros als Jocs Olímpics. És una exaltació de la seva dinastia. Després de la mort de Filip va ser acabat per Alexandre el Gran.

Tresors

Estances en forma de templets donades per a les ofrenes que cada ciutat feia al santuari.

 

Edificis i espais esportius

Gimnasi

Els termes gimnàs i gimnasi (gumnasion) provenen del grec gumnoV 'nu'. Igual que la palestra, era un edifici habitual en les ciutats gregues, però a Olímpia només hi tenien accés els participants dels Jocs per entrenar-s'hi abans de les competicions. Era un edifici consistent en uns pòrtics i unes cambres al voltant d'un espai a l'aire lliure de forma rectangular, en el qual hi havia una àmplia arena per als practicants del llançament de disc i de javelina. A més disposava de dues pistes per córrer, una de descoberta i una altra de coberta per als dies de pluja o sol excessiu (doble), de la mateixa llargària que l'estadi.

Palestra

La paraula palestra (palaistra) prové de palh (pale) lluita'. Consisteix en una arena quadrada envoltada d'un pòrtic que dóna a un seguit de sales de descans, d'entrenament, banys i vestidors. Les sales de conferències fan veure que també s'hi desenvolupaven activitats intel·lectuals.  

Estadi

En grec el terme "estadi" (stadion) tenia originàriament el significat d'una mesura de longitud que variava segons les ciutats. A Olímpia tenia la longitud de 192, 24 m. Com que un estadi era la distància bàsica de la modalitat de cursa, la mateixa paraula va passar a anomenar la pista on es corria, que tenia aquesta extensió, delimitada per les dues línies de pedra blanca que marcaven la sortida i l'arribada. La superfície rectangular era coberta d'una barreja de sorra i terra. Tot al voltant hi havia una vora de pedra amb algunes basses que proporcionaven aigua fresca als atletes i al públic. El públic, que podia arribar fins als 40.000 o 50.000 espectadors, s'estava dret o s'asseia sobre l'herba dels pendents dels quatre costats. Només els jutges (hel·lanòdices) s'acomodaven en una tribuna amb seients de pedra. El públic hi accedia des de la part superior dels pendents, mentre que els atletes entraven a la pista per un túnel de 32 m. cobert per una de les voltes més antigues de l'arquitectura grega.

Hipòdrom

No queda pràcticament cap vestigi d'aquesta construcció perquè el riu Alfeu s'hi va desviar i el va inundar. Era l'escenari de les curses de genets i de carros i estava situat paral·lelament al sud de l'estadi.

Altres edificis

Buleuteri

Seu del Consell Olímpic, que s'hi reunia. S'hi guardaven els arxius i davant l'estàtua de Zeus els atletes i entrenadors feien el Jurament Olímpic.

Taller de Fídias

Taller on Fídias va construir la gran estàtua de Zeus i la decoració interior del temple de Zeus.

 

Pòrtic meridional

Era un dels diversos pòrtics del conjunt. Des d'aquest els hel·lanòdices donaven la benvinguda als participants als jocs.

Els hel·lanòdices eren els deu magistrats que organitzaven i supervisaven els jocs. Eren elegits per a una Olimpíada.

 Pritaneu

Era el centre administratiu i una de les seus dels sacerdots. També s'hi celebraven els banquets oferts als vencedors. A l'altar d'Hèstia cremava dia i nit un foc que no es podia apagar mai. 

 

Les reconstruccions virtuals procedeixen de l'exposició virtual 1000 Years of the Olympic Games: treasures of Ancient Greece, Powerhouse Museum de Sidney, visitada el novembre del 2003.