titulo de la web

Valors a l'alça

La confiança, la fe en l’altre

Confiar en algú: con-fiar, creure en algú, fiar-se d'algú, fiar-me'n d'ell. Sense confiança les relacions humanes són difícils. La confiança és la base de qualsevol relació i comunicació pare-fill, metge-pacient, professor-alumne, amistat, parella, etc. La confiança és necessària, sense ella no podem viure. És el fonament de tota relació humana. Ningú no pot caminar al costat de l'altre sense tenir la certesa que hi pot confiar. La confiança és un factor clau en tots els aspectes de la nostra vida. Sense confiança és impossible avançar i créixer.

Quant més es coneix una persona, més confiança hi pot haver-hi en una relació. La confiança mútua pot obrir la porta a una comunicació enriquidora i fecunda. La veritable confiança existeix quan hi ha maduresa en les relacions. Implica estabilitat, respecte, amor. Tots necessitem que algú confiï amb nosaltres. Qui confia en una altra persona la fa créixer i enriqueix. De vegades, potser ens penedim d'alguna cosa que hem fet i que ha suposat que l'altra persona hagi deixat de confiar en nosaltres. Som humans i tots ens podem equivocar. Per què no reconèixer-ho? Recuperem la confiança amb aquesta persona sent humils i admetent el nostre error, com a humans és natural que ens equivoquem, que no sempre l'encertem. Confiança en un mateix, confiança en els altres.

Per Francesc Torralba. Doctor en Filosofia i Teologia

La confiança és una relació de rostre a rostre. Obeeix al desig d’obrir-se, d’exposar lliurement el propi jo, de manifestar el núvol de pensaments i de sentiments que ens bull al dedins. Aquesta obertura solament és possible quan el mite de l’autosuficiència es desfà i un s’adona que necessita els altres per viure. És un pacte tàcit, invisible, sense papers, ni signatures, una forma de fe laica, que no s’eleva cap amunt, però que fa possible la vida aquí baix. Confiar és tenir fe en l’altre, en allò que diu i promet, és creure en la seva paraula. És posar-se en les seves mans, sabent que també ell està exposat a l’error. Qualsevol moviment, per petit que sigui, ve precedit per un acte de confiança. Sense confiança, és impossible viure. Si cada moviment vital hagués d’anar precedit per una certesa immutable, per una evidència lògica universal, mai no podríem moure’ns, ni tan sols fer un pas. En un univers teixit d’incerteses i de perplexitats com el nostre, la confiança és el nodriment essencial. Necessitem confiar, abans que res, en nosaltres mateixos, en la nostra capacitat d’afrontar allò inesperat i de transformar la misèria en llum. Necessitem confiar en els altres, en el talent dels més joves, en les institucions democràtiques i en els mestres, en el gènere humà per afrontar les situacions difícils.

Quan tot està en crisi, la confiança és l’únic motor de transformació. Si la confiança entra també en crisi, no hi haurà forma humana de superar-la. La confiança té un aire quixotesc, un fonament que transcendeix la raó; es basteix sobre una intuïció del cor i sobre el convenciment de què no tot està perdut. Ens ho hem de dir una i altra vegada, fins i tot quan no tinguem raons objectives per seguir-nos-ho dient. Solament qui s’ho creu, es posa en camí. Hi ha la confiança ingènua, pueril, que aposta per tot i per tothom, que es deixa ensarronar per les belles paraules, però hi ha la confiança que ha madurat a cops, que no s’entrega immediatament a qualsevol postor, que cerca arguments i raons. La confiança que ha assolit la maduresa espiritual sempre està amenaçada per una nova traïció, tampoc no té certesa absoluta de les seves apostes. Confiar és creure i creure és esperar. Quan la confiança s’esgota, la vida esdevé un àrid infern, un escenari presidit per la vigilància i per la por.


Veure també la secció VALORS A L'ALÇA


Per a «construir» junts...
Són temps per a «construir» junts...
Tu també tens la teva tasca...
Les teves mans també són necessàries...

Si comparteixes els valors que aquí defenem...
Difon aquest lloc !!!
Contribuiràs a divulgar-los...
Para «construir» juntos...
Son tiempos para «construir» juntos...
Tú también tienes tu tarea...
Tus manos también son necesarias...

Si compartes los valores que aquí defendemos...
Difunde este sitio !!!
Contribuirás a divulgarlos...