titulo de la web

Ferum d'eleccions

Per Xavier Serra i Besalú

En un moment de desafecció generalitzada envers els polítics professionals, ens trobem a la vigília d’unes eleccions, a la tardor. En 11 hores d’obertura de les urnes, els qui votem escollirem qui gestionarà –uns quatre anyets– el poder polític al país. De 9 a 8 de la tarda: per això és tan important ara la propaganda, la manipulació dels sentiments, la dissimulació de fallides i de mentides... La imatge pública que es doni en aquestes properes setmanes és clau: s’hi juga molt més que la llibertat, la justícia o la independència. Hi ha pel mig el sou de molta gent: assessors d’imatge o del que sigui, bufets d’advocats, atorgament d’obra pública, subvencions, etcètera.

Moltes paraules tenen actualment un únic objectiu: un vot més al sac. Després, segons la collita –com ja hem patit més d’un cop– hi haurà el mercat de les triangulacions necessàries per fer-se amb conselleries, direccions generals o el que sigui. El repertori d’encàrrecs basats en l’opció política i l’amiguisme és ample.

No ho noten que hi ha gent nerviosa? No és pas per les inundacions al Pakistan o els incendis russos, no; ni tan sols perquè els controladors aeris ens tinguin amb l’ai al cor. És que perillen força llocs de treball.

Que n’és d’important escollir un bon cap de campanya, un color encertat o aquell somriure convincent! Pel que fa a les persones, els aspirants, ja quasi tot està dat i beneït: les llistes dels partits s’han fet –com sempre– segons dos criteris bàsics: a) a qui li devem favors? (o qui sembla tenir prou poder per tenir-lo a dintre); i b) té imatge? (allò típic: noia, jove, nouvingut...) I la qualitat?, aquella aristocràcia de la virtut, que interessava Aristòtil i que ha estat el fonament de les grans repúbliques (en sentit filosòfic: no em malpensin, que ara no en vull d’enrenous).

La qualitat no és essencial: la gent honesta i noble no en guanya prou, de vots populars. Les eleccions depenen massa de l’agència contractada: una publicitat adient i popular (que no vol dir cara), en una societat encara poc alfabetitzada políticament, és decisiva. La qualitat humana del candidats se’ns amaga: només es faria palesa amb la proximitat, coneixent-los de prop. Per això, alguns lluitem tant per un sistema electoral de circumscripcions petites i llistes totalment obertes.

Si el criteri d’elecció dels representants no és la prudència i saviesa, la seva qualitat humana, tots podríem acabar representats per una Lady Gaga o un Matt Damon qualsevol. Només un sistema electoral de proximitat ajudaria que surtin els millors governants i no pispes i oportunistes.

Què en traiem de tot plegat? Penso que caldria donar suport a les plataformes per a un millor sistema electoral, de llistes obertes, per poder votar persones i no marques; i ara mateix, el diumenge que toqui, serà bo votar –enmig d’aquesta ferum electoral–encertant en la papereta que cal pel bé del país i cadascú dels qui hi vivim. Potser sortiran quatre anys més d’aprofitar-se de nosaltres. O no. Que tinguem sort!

Xavier Serra i Besalú, professor de filosofia a l’Institut Illa de Rodes (Roses)

Font: http://avui.elpunt.cat/

 

Por unas elecciones directas

Por Josep Miró i Ardèvol

Una ola de decepción arrasa las conciencias de los ciudadanos por la incapacidad de los partidos y las instituciones políticas para escucharlos y aportar respuestas. Su origen se encuentra en la ley electoral, que establece listas electorales cerradas y bloqueadas, que obliga a votar etiquetas en lugar de méritos, impidiendo la relación directa y el compromiso de los elegidos con sus electores. Así los diputados son impelidos a obedecer ciegamente lo que dicta la dirección de cada partido. La opinión de los electores no cuenta para lo más importante: el día a día de la política.

Sin resolver esta cuestión, otorgando al ciudadano el poder de elegir a su diputado, la frustración y el desengaño político nos dominan, porque la democracia queda corrompida por la partitocracia, el poder hiperbólico de los partidos.

Catalunya posee una normativa electoral de carácter provisional acordada en 1980. Desde entonces los partidos han hablado mucho pero no han modificado nada. La democracia española está aquejada del mismo problema. También ahí hay que actuar, pero como decía Coll i Alentorn citando a Bismarck, las alcachofas se comen hoja a hoja. Que Catalunya sea ejemplo de regeneración política cambiando su sistema electoral. La ley actual promueve la abstención, facilita el poder de minorías y lobbies, en detrimento del bien común y de las necesidades reales de las personas. El partido se ha convertido en un fin en sí mismo, cuando sólo es un medio para encauzar el pluralismo. No puede suplir la voluntad del pueblo, pero con el actual sistema, el voto es un cheque en blanco por cuatro años. Esto es una perversión que sólo corrige la relación directa entre electores y elegidos. Las listas cerradas tuvieron sentido al inicio de la democracia para fortalecer a unos partidos débiles, pero con el tiempo la bondad degeneró en un gigantismo partidista.

Por eso hemos de exigir la modificación de la ley electoral, para conseguir la elección directa de diputados y concejales, en el marco de la proporcionalidad que la Constitución dispone. Es necesario, además, establecer obligaciones concretas del diputado hacia sus electores. Para lograr estos propósitos ha surgido una iniciativa plural, independiente y cívica, encabezada por cincuenta personalidades, a la que puede adherirse todo ciudadano interesado. El punto de encuentro está en internet: www.accioperlademocracia.org. Juntos podemos.

josepmiro@e-cristians.net


Per a «construir» junts...
Són temps per a «construir» junts...
Tu també tens la teva tasca...
Les teves mans també són necessàries...

Si comparteixes els valors que aquí defenem...
Difon aquest lloc !!!
Contribuiràs a divulgar-los...
Para «construir» juntos...
Son tiempos para «construir» juntos...
Tú también tienes tu tarea...
Tus manos también son necesarias...

Si compartes los valores que aquí defendemos...
Difunde este sitio !!!
Contribuirás a divulgarlos...