|
|
|
|
![]() |
||||||||||||
EXPERIENCIA DE L’AREA DE MATEMATIQUES Els objectius de l’àrea de Matemàtiques corresponents al projecte l’ “Escola adopta un monument” anaven encaminats a esbrinar el grau de coneixement i l’opinió que la gent de Cambrils tenia sobre els monuments locals, i en concret sobre la Torre del Port, el monument que adoptà el nostre centre. L’àrea de matemàtiques va desenvolupar el treball didàctic corresponent a aquest objectiu, el primer trimestre del curs 2002/2003 mitjançant un crèdit variable de 4rt ESO (els alumnes implicats enguany feien quart curs) preparat a tal efecte . El curs anterior s’havia comunicat als alumnes que hi hauria aquest crèdit i que no seria un crèdit qualsevol per a què tinguessin en compte, a l’hora d’escollir-lo, el volum de treball que comportava. El nombre d’alumnes que finalment van voler participar-hi va ser de 15, i hi va haver 5 alumnes més inscrits al crèdit, de forma involuntària, per diverses circumstàncies del centre. Tot i així he de dir que la totalitat dels alumnes va treballar de valent, cadascú des de la seva capacitat i particularitats personals. El treball a l’aula es va iniciar explicant als alumnes els objectius que teníem i la feina que calia fer. A continuació es van repassar els principals conceptes estadístics, donats en cursos anteriors, i es recordà quins passos i aspectes calia tenir en compte a l’hora de fer un estudi estadístic. Per treballar tots aquests aspectes es va lliurar als alumnes un dossier que contenia part teòrica i exercicis pràctics sobre els conceptes i aspectes de l’estadística que necessitaven per a fer el treball. Un cop acabada aquesta feina es començà a entrar en matèria, en primer lloc distribuint la classe en grups de 3 ó 4 alumnes, donat que el treball es faria sempre en equip. A continuació es procedí a elaborar l’enquesta, necessària per a l’obtenció d’informació. A partir de les quatre preguntes comunes que teníem amb la resta de centres, i que havíem acordat en una reunió prèvia donat que tots els centres d’alguna o altra manera passaven alguna enquesta sobre aquest tema per copsar com estava la situació, es completà el qüestionari amb dotze ítems més (com podeu veure al final d’aquest apartat), concentrant la cerca d’informació en la Torre del Port. El pas següent fou la tria de la mostra de població i planificació de la manera de distribuir i recollir les enquestes.
Es decidí treballar per d’edats (mostra estratificada pe edats), distribuint la població en tres sectors principals: menys de vint anys, de vint-i-u a cinquanta i majors de cinquanta. Amb un total de 150 persones.
La recollida d’informació es realitzà a nivell individual. Cadascú es responsabilitzaria d’unes 10 enquestes. Es cercaria informació al voltant del seu barri (població de mitjana edat), es visitaria el casal d’avis (població majors de 60 anys), i s’aniria als centres educatius (població menor de 20 anys).
Un cop recollida la informació es procedí a buidar les enquestes mitjançant unes plantilles elaborades per a facilitar als alumnes aquest treball. El treball es realitzaria per grups i en forma encadenada, de manera que mentre uns alumnes feien el primer buidatge la resta anava creant taules més resumides (l’ideal hauria estat comptar amb la sala d’informàtica per a estalviar temps i càlculs manuals però no va ser possible tenir aula les tres hores del crèdit).
El pas següent introduir les dades a l’ordinador, tabular-les i realitzar càlculs i gràfics, per acabar amb l’extracció de conclusions. Finalment es procedí a l’edició del treball i la seva enquadernació. Cada grup va fer el seu propi treball i de tots els grups s’escolliria el més ben elaborat. Tot i que hi havia algun altre treball que també va merèixer una menció especial, es considerà que el millor era el treball dels alumnes: Sara Picazo, Sara Sigles, Ambrosi Santiago i Judit Blay. El resultat un estudi estadístic darrere el qual hi ha un treball molt important dels alumnes implicats.
L’experiència ha estat força positiva, tot i que un treball d’aquest volum no es pot fer en un sol crèdit de trenta-cinc hores. La dificultat principal va ser precisament la manca de temps, es van perdre moltes hores en la recollida d’informació la qual cosa provocà que haguéssim de seguir treballant un cop acabat el crèdit. La majoria d’alumnes del crèdit va col.laborar en les tasques que s’anaven proposant amb molt èmfasi que si el crèdit s’hagués plantejat de forma tradicional. Solament aquest fet fa que puguem valorar com a molt positiva la participació en aquest projecte. Text elaborat per: M.Mercè Santandreu Professora de Matemàtiques
|