ACTIVITATS D’AREES

       Examinem els materials i la mesura.

                                               Ens endinsem en la seva construcció

  • Treball de camp:
    • sessió fotogràfica per recollir els aspectes constructius  i detalls més rellevants (interior/exterior)
    • comprovació de les mesures dels plànols
  • Treball documental:
    • recerca dels plànols editats per     l’ajuntament de la localitat.
    • recopilació fotogràfica per observar les diferents modificacions.
  • Treball a l’aula:
    • planificació de la construcció de la     maqueta
    • preparar les mesures de la maqueta
    • construir la maqueta

 

Memòria de l’experiencia viscuda

 

EXPERIENCIA DE L’AREA DE TECNOLOGIA

Els objectius de l’àrea de Tecnologia corresponents al projecte l’ “Escola adopta un monument” anaven encaminats a descobrir els materials utilitzats en la construcció de la torre i fer una maqueta del monument.

Aquesta memòria intenta ser un resum, més o menys detallat, del procés seguit tant pels professors com pels alumnes de l’àrea de Tecnologia en el desenvolupament del projecte “L’escola adopta un monument”.

El plantejament inicial del projecte estava programat per a dos cursos escolars, per tant per als alumnes que en aquell moment estaven cursant 3r ESO (curs 2001/02 inici del projecte) i que el curs 2002/03 cursaven 4t ESO (final del projecte). Des de l’àrea de tecnologia va creure oportú dur a terme les activitats programades del projecte, en aquest últim curs escolar i per tant amb els alumnes de 4t ESO per diferents raons que seguidament exposem.

L’àrea de tecnologia, partint de les activitats programades inicialment al projecte, te aquest tipus d’activitats incloses com a programació i com objectius bàsics, que l’alumne d’ESO ha d’assolir al finalitzar l’etapa i per tant no em hagut de fer un plantejament específic envers l’àrea sinó només readaptar els continguts en base a la planificació de l’activitat concreta del projecte.

Concretament a l’àrea de tecnologia els alumnes de final d’etapa treballen durant tot l’any en un projecte únic, se’ls deixa escollir el projecte a realitzar a l’inici del curs entre; edificis, monuments i altres construccions característiques de la nostra població, fent-ne una petita maqueta. Per tant tota la programació del projecte estava en la nostra línia d’actuació i per tant podria encaixar perfectament amb el projecte “l’escola adopta un monument”.

L’activitat programada consistia en la realització d’una maqueta del monument adoptat,  concretament, “La Torre del Port “ de Cambrils, per tal d’incloure aquestes activitats en la marxa general del curs, es van considerar adients de dur-les a terme al crèdit comú de l’àrea, engrescant un conjunt d’alumnes, bàsicament aquells que voluntàriament hi volguessin participar d’una manera activa, ja que algunes d’aquestes activitats sortien de la rutina i de l’horari escolar i, per tant, pedagògicament es podria treballar millor.

El grup d’alumnes inicial va ser de deu, que semblava un bon nombre d’alumnes per dur a terme les activitats sense cap problema i a més a més al departament s’hi va afegir un altre professor per tirar endavant el projecte, per tant hi havia un conjunt de deu alumnes i dos professors.

Tot aquest conjunt va començar a treballar en el projecte i concretament en l’activitat de la maqueta seguint la programació inicial planificada.

En primer lloc es tractava de cercar informació concreta del monument adoptat ( plànols, mesures, detalls i altres en definitiva començar a conèixer-lo ). Els plànols es van aconseguir parlant amb un responsable de l’Ajuntament de Cambrils, concretament amb el director del Museu Històric de la ciutat, ja que se sabia que aquest monument havia estat reconstruït feia uns anys i per tant en el seu moment se’n van editar uns plànols.

Una vegada obtinguts aquests, es van estudiar conjuntament amb els alumnes i al mateix temps s’havia de decidir l’escala més apropiada per realitzar la maqueta, partint de la base dels materials a utilitzar en la construcció d’aquesta, finalment aquesta escala va ser una escala normalitzada d’1/50.

Seguidament una vegada decidits aquests paràmetres, es van realitzar amb el alumnes una sèrie de visites al monument per cercar informació dels detalls exteriors més rellevants a incloure a la maqueta, mitjançant la realització d’una sèrie de sessions fotogràfiques, les quals van aportar una visió més clara del monument i una informació visual a l’aula.

Aquí en tenim una petita mostra: 

Una vegada aconseguides totes aquestes informacions necessàries per a la construcció de la maqueta, el camí triat va ser mans a l’obra, els alumnes van anar pensant, conjuntament amb el professors, els materials més senzills i robustos al mateix temps que haurien d’utilitzar per a la seva realització i triant materials al seu abast com per exemple: la fusta, el porespan, el cartró, pintures a l’aigua, fill de coure, l’aguaplast, etc.

El grup d’alumnes, amb ajut del professors, va anar construint la maqueta amb el materials triats, fent un reportatge detallat del procés de construcció, mitjançant sessions fotogràfiques tal com podem veure.

       

Didàcticament els alumnes havien de prendre nota de tots els passos seguits, per aconseguir el treball final, fent una memòria detallada de tot el projecte, amb els punts més importants:  els materials, les eines i les operacions realitzades amb aquests. Aquestes memòries el professorat,  les va fer servir per valorar-les per a l’avaluació dels alumnes.

 

                     

Aquest es el resultat final de la maqueta que, per raons de seguretat i per preparar-la contra curiosos, finalment es va protegir mitjançant una urna de metacrilat per poder-la exposar. 

La  maqueta ha estat cedida al Museu d’Història de Cambrils. Aquesta cessió es va fer pública durant els transcurs de la conferència que sobre l’Escola adopta un monument va tenir lloc el 29 d’abril, en el marc de la macroexposició sobre aquest projecte.

Tant els professors com els alumnes, pensen que ha estat una experiència positiva en tots els sentits, tant didàcticament com a nivell personal, exceptuant el fet del temps dedicat, que moltes vegades, tal com s’ha esmentat abans, no era en horari estrictament escolar i havíem de comptar amb la voluntarietat dels alumnes i dels professors per dur a terme certes tasques especifiques.

Aquest problema ha portat als alumnes a pensar moltes vegades en l’objectiu del projecte, i per tant el professorat ha hagut de defensar-lo d’una manera ferma, i fins i tot als alumnes els ha portat a pensar que la Torre del Port ha estat una qüestió més  aviat didàctica o d’àrea, oblidant sovint l’objectiu final del projecte: conèixer i difondre entre els escolars i la població de la ciutat tots els monuments que ens envolten, objectiu que pensem que també ha estat plenament assolit.

Text elaborat per:

Josep M. Viñas

Professor de Tecnologia