ACTIVITATS D’AREES

     Explorem la seva composició

                                               i la seva erosió amb el pas del temps

  • Treball de camp:
    • observació directa
    • recollida de mostres de materials
  • Treball documental:
    • estudi de la classificació de roques i       minerals
    • estudi de les tècniques de separació de mescles.
  • Treball al laboratori:
    • classificació de les roques del monument
    • de la presència de la sal en les roques de la Torre.
  • Treball a l’aula:
    • disseny del treball experimental

 

Memòria de l’experiencia viscuda

 

EXPERIENCIA DE L’AREA DE CIÈNCIES DE LA NATURA

Els objectius del àrea de Naturals respecte al projecte l’“Escola adopta un monument” anaven encaminats a esbrinar el tipus de roques amb les que s’havia construït el monument i demostrar la presència de sal a les parets del mateix, un dels elements causants de l’erosió de la seva erosió.

En la nostra àrea aquest projecte va estar iniciat durant el curs 2001-2002 pels alumnes de 3r d’ESO, tutoritzats pels professors Montse Nogués i Pere Petrus, i el van finalitzar els mateixos alumnes durant el curs 2002-2003, cursant 4t d’ESO, tutoritzats per Joana Angós, Assutzena Baqué i Pere Petrus.

A tercer curs  els aspectes que hem tractat són els següents:

A. Vam fer l’estudi del clima de Cambrils ja que vàrem considerar bàsic veure l’aspecte extern que presentava l’edifici. Per la qual cosa vàrem tenir en compte:

  • 1.- Pluges anuals
  • 2.- Temperatures anuals.

Cada un d’aquests aspectes van ser estudiats i desenvolupats calculant les pluges i temperatures de cada mes. Després els càlculs de les mitjanes respectivament. Tot això ho vam representar en un climograma de manera individualment.

B. Vam fer l’estudi geològic i general de Cambrils (Baix Camp) i concretament en les roques i minerals transportats i arrossegats per les rieres  d’Alforja, Maspujols i Riudecanyes, procedents de les serralades de l’Argentera i de la Mussara.etc. L’observació la vam fer al laboratori amb l’ajut de lupes, microscopi, etc. També vam estudiar la composició mineralògica de les diverses roques, classificant-les segons claus dicotòmiques existents al nostre laboratori. Tanmateix vam calcular densitats, porositats, dureses, colors, etc. Aquest treball es va fer en grups de quatre persones.

Finalment, vam comprovar que les rieres estaven formades per diversos tipus de roques i que aquestes roques coincidien amb les de les parets de la Torre del Port. Aquestes roques eren:

  • Sedimentàries: calcàries, conglomerats, gresos i margues.
  • Magmàtiques: granit
  • Metamòrfiques: pissarres

     

Els alumnes van arribar a la conclusió, que la Torre del Port estava construïda amb materials (roques) que havien estat arrossegats i transportats per les rieres, abans esmentades,  que desemboquen a Cambrils. Algunes d’elles són les següents:

A quart curs l’objectiu era l’aprenentatge de l’aplicació pràctica de separació de substàncies, la creació d’una aplicació a l’àmbit real, i finalment, la seva execució tant per aplicar els coneixements adquirits teòricament com per comprovar la seva utilitat. Tot això ha estat determinat pels tutors en el context d’extreure conclusions pràctiques als continguts teòrics de la matèria explicada a classe.

Atès els continguts de la matèria explicada durant el primer i segon trimestre dins del crèdit comú de ciències experimentals a l’apartat de química els alumnes han après tot un seguit de tècniques de separació de mescles com:  Dissolucions; Filtració; Decantació; Destil·lació;  Cristalització

Cadascun dels mètodes emprats ha estat explicat teòricament a classe. La seva aplicació pràctica ha estat assajada al laboratori. A més cal afegir que la seva aplicació, tant a la vida quotidiana com a la indústria, han estat objecte de discussió a classe.

Un cop la teoria va estar explicada, comença la seva aplicació per part de l’alumne. Ells saben que l’objectiu és dissenyar una pràctica per esbrinar si la proximitat al mar de la Torre del port de Cambrils fa que hi hagi sal (clorur de sodi) sobre els materials externs que formen la torre.

Un cop definit l’objectiu i coneguda la teoria, els alumnes van dissenyar a casa un esborrany de la pràctica amb els apartats següents: Objectiu, material, pràctica i conclusions.

El professor va corregir l’expressió de la pràctica fent repetir a l’alumne aquelles parts no explicades adequadament o incorrecta. Aquest procés va requerir que en alguns casos fos repetit diverses vegades.

A partir d’aquí es va passar a la part experimental de la pràctica. Per dur-la a terme es va anar a la Torre del port amb els alumnes i ells mateixos van agafar mostres del material a analitzar.


Un cop al laboratori, i fent servir les tècniques de separació que cadascú havia descrit a la part teòrica, van arribar a cristal·litzar sal.

Finalment van escriure la pròpia conclusió: la torre tenia components salins.

La valoració d’aquesta experiència ha estat positiva ja que mitjançant l’estudi d’un monument molt proper als alumnes, han estudiat i experimentat coneixements relacionats amb l’assignatura Ciències Naturals (Geologia i  Química).

Text elaborat per:

Montserrat Nogués i Joana Angós

Professors de C.Naturals