ACTIVITATS D’AREES

Ens hi apropem estèticament

  • Treball de camp:
    • presa de contacte: observació del monument.
    • pluja d’idees
    • localització de fotografies
  • Treball documental:
    • recollida de documentació sobre les primeres imatges de la torre, de les seves remodelacions i de l’estat actual.
    • selecció de fotografies diverses
  • Treball a l’aula:
    • formació de grups i repartiment del treball
    • estimulació de la creativitat de l’alumne, evitant estereoptips
    • realització de les múltiples versions de la torre mantenint algun factor comú.

 

Memòria de l’experiencia viscuda

 

EXPERIENCIA DE L’AREA DE VISUAL I PLÀSTICA

 Els professors  dels departaments interessats en participar vàrem decidir que el projecte lo portarien a terme els alumnes que l’any 2001-2002 feien 3er ESO, i ens repartiríem la temporalització de les activitats per aquest curs i el següent.

Les activitats proposades pel departament de Visual i Plàstica es van desenvolupar durant el tercer trimestre amb el grup de tercer B, ja que eren els alumnes que en aquell moment  feien la assignatura. El grup de tercer A ja  havia fet el crèdit al primer trimestre, quan encara no havíem posat en marxa el projecte.

Els alumnes participants van treballar molt perquè a part de fer el crèdit comú com ho havia fet l’altre grup de tercer al 1er trimestre, desenvoluparen el projecte, per tant suposava una feina afegida.

 

El procediment seguit per a desenvolupar la proposta de treball que teníem preparada va ser el següent:

Primer es va desenvolupar un treball de camp al peu de la torre. Ens vam desplaçar un dia al monument, amb cavallets inclosos, per fer de pintors. La feina a realitzar allí era la de triar la variació que cadascú volia fer així com familiaritzar-se amb el monument: tamany, forma, color,..etc, i fer un esbós. Aquest treball es va repetir diverses vegades, en diferents hores del dia per veure-ho amb diferent llum.

 

Un cop enllestida aquesta primera part, la resta del treball es realitzà a l’aula.

Els alumnes treballaven dividits en grups de 3 ó 4 alumnes fent diferents variacions, canviant l’època de construcció, les materials o les tècniques, el grau d’iconicitat, etc. Destacar que treballaven tots, fins i tot aquells als qui –en condicions normals- els costa posar-s’hi.

La finalitat que perseguíem era la de desenvolupar el potencial creatiu del alumne davant la proposta gràfico- plàstica de fer las diferents variacions de la Torre del Port.

Una bona part dels alumnes davant la proposta es van bloquejar o bé responien amb estereotips. Perquè els alumnes es despreocupessin, vam utilitzar la tempesta d’idees com a primer recurs. Després, es van documentar amb actitud de recerca i innovació.  Al utilitzar les tècniques graficoplàstiques, van buscar noves expressivitats, fent proves a part i adoptar la resposta més novedosa.

La valoració del treball es molt positiva, sobretot perquè tots els alumnes de la classe han col·laorat i es van preocupar per tota la feina que havien de fer. Tots treballaven alhora en feines diferents del mateix projecte i tots s’ajudaven sempre, sobretot quan fèiem les sortides a la Torre per fer esbossos.

Els alumnes, a part de fer una bona feina, fomentaren les relacions de companyia entre els mateixos i amb el professor, que en una classe normal és molt més difícil.

Text elaborat per:

Eva Esteban

Professora de Visual i Plàstica