Enrera
Mòdul 2
Recursos TIC a l'educació infantil
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
  Escaneig d'imatges

Al llarg del projecte de treball, centre d'interès o unitat didàctica, us pot fer f lta incorporar imatges que il·lustrin els documents electrònics. Així, podeu aprofitar dibuixos dels alumnes, fotos o imatges d'altres fonts. En aquesta pràctica, utilitzareu l'escàner per digitalitzar imatges que originalment es troben en paper i, fins i tot, per escanejar objectes amb volum.

Els escàners són aparells que converteixen imatges impreses en paper (fotografies, dibuixos...) a un format que l'ordinador pugui entendre. La majoria escanegen les imatges en colors i també en blanc i negre. 

Els escàners treballen com una fotocopiadora, tenen un sensor de llum que es mou a través de la imatge i la reprodueix a la pantalla de l'ordinador, i així es pot desar en el format que es vulgui. Un escàner treballa llegint punts de llum quan s'escaneja la imatge. Com més punts obtingui l'escàner, de més qualitat o de més resolució serà la imatge.

La resolució d'una imatge es calcula en píxels per polzada (ppp, o dpi o ppi en anglès). El rang va normalment de 75 a 1.200 ppp. o més. Cal tenir en compte que la resolució dels monitors és de 72 ppp, per tant, incloure imatges de gran resolució en aplicacions multimèdia és desaprofitar l’espai i alentir-ne el funcionament.  

A quina resolució escanejareu una imatge? Aquest paràmetre depèn de quin ús final tindrà la imatge: 

  • Si es tracta d'una publicació electrònica (pàgina web, CD-ROM, activitat JClic, un Quadern Virtual...), una resolució suficient és la de 75 ppp.
     
  • Si es tracta d'una imatge per imprimir-la, s'ha d'escanejar a la màxima resolució que la impressora sigui capaç de reproduir. Per exemple, una impressora actual us oferirà una bona qualitat en imprimir imatges escanejades a 600 ppp i, fins i tot, a 1.200 ppp. Després, caldrà sempre acabar de retocar les dimensions de la imatge des d'un programa adequat, com el GIMP.
Cal tenir en compte que, quan s'incrementa les dimensions de la imatge, el nombre de píxels i el volum del fitxer creix geomètricament: una imatge de 150 ppp és 4 vegades més voluminosa que una de 75 ppp.

   
Desenvolupament de la pràctica
 

Escaneig d'imatges planes i de cossos amb volum (la darrera part de la pràctica és opcional).

En aquesta pràctica, utilitzareu:

  • L'escàner
  • El programa de dibuix i editor d'imatges GIMP
  • Un dibuix o fotografia per escanejar-lo
  • Un objecte per escanejar-lo (opcional)
   
Pràctica Escanejar un dibuix o fotografia
 

El que fareu ara és, mitjançant el GIMP, escanejar una imatge. Fareu servir el programa de dibuix i editor d'imatges GIMP, ja que és programari lliure i es pot descarregar de la web de la XTEC (DVDWeb, carpeta Eines) o del DVD de Formació. Cal que el tingueu instal·lat al vostre ordinador per començar a treballar-hi. Si ho preferiu, podeu fer servir altres programes similars ja que gairebé tots tenen funcions i eines molt similars, però les pràctiques amb dibuixos i imatges s'explicaran amb el GIMP al llarg de tot el curs.

Seguint amb l'escaneig, un detall que cal tenir molt en compte és que els quadres de diàleg amb les preferències d'escaneig poden variar segons quin sigui el model d'escàner que utilitzeu. En aquest cas, se n'ha fet servir un de la marca HP, concretament el model ScanJet 3300, que és el subministrat a la major part d'aules Argo a infantil i primària. Si treballeu des de casa i teniu escàner, és possible que el model i el programa que el controla sigui diferent del que es mostra en aquesta pràctica. Això no ha de suposar un impediment, ja que poden mostrar-se de forma diferent, però les funcions seran les mateixes o similars.


GIMP té la capacitat d'escanejar directament una imatge sense haver de sortir del programa. Per fer-ho, utilitza l'estàndard TWAIN. 
 

Situeu la foto o el dibuix sobre el vidre de l'escàner, a la part de dalt i dreta.

Obriu el GIMP. En obrir-lo, aquest programa presenta una pantalla petita i llarga amb les eines i menús bàsics. De moment, no es veu la zona de dibuix.

 

Accediu al menú Fitxer | Adquireix | TWAIN..., tal com us mostra el gràfic següent:

 

 

Apareixerà un quadre de diàleg com el de la figura en el qual triareu el perifèric des del qual fareu l'adquisició:

 

Col·loqueu l'objecte que voleu digitalitzar a l'escàner i, un cop triat i assenyalat l'origen (escanner), premeu Seleccionar. Seguidament, us mostrarà un quadre de diàleg semblant a aquest:

 

 

 
Premeu Iniciar una exploración nueva.

Us tornarà a aparèixer una finestra com l'anterior, però ara amb la imatge escanejada.


Hi ha diverses possibilitats de modificar les característiques de l'escaneig. 
  • L'opció 1: serveix per tornar a escanejar la imatge.
  • L'opció 2: determina quin serà el destí de la imatge escanejada. En aquest cas, com que heu obert el programa des del GIMP, només ofereix aquesta possibilitat. Si haguéssiu obert el programa d'escaneig directament des de l'escriptori, oferiria moltes més possibilitats (Writer, impressora, arxiu d'imatge... però, curiosament, no sortirà el GIMP!).
  • L'opció 3: ofereix més subapartats. Es pot definir aquí el tipus de sortida (...al tipo de salida) prement el botó: mostrarà una finestra com aquesta:
  Segons el tipus de destí, n'escollireu una o una altra. A més, heu de tenir en compte que alguns cops l'escàner s'equivoca en l'elecció del tipus de sortida, ja que, quan l'escàner digitalitza pàgines d'un llibre, per exemple, es troba amb text, dibuixos i fotografies, tot barrejat, i ha de decidir entre els tres formats sense saber què es vol escanejar realment.
  • ...al borde de selección: permet seleccionar quina part de l'àrea preescanejada realment es vol digitalitzar. Per defecte, surt tota l'àrea seleccionada, però es pot modificar amb el ratolí. Acostuma a ser l'opció més utilitzada. Feu servir aquesta opció per a aquesta pràctica.
  • ...al tamaño de salida: permet modificar les dimensions de la imatge quan s'envia al GIMP. Podreu definir tant el tant per cent d'augment o disminució de les dimensions, com els píxels que voleu que tingui la imatge en el seu format definitiu. El menú que s'obre en prémer el botó és:

 

Si premeu Enviar la exploración ahora, us digitalitza la imatge i l'envia directament a una nova finestra del GIMP. En cas d'haver escollit, per exemple, el processador de textos, hauria inclòs la imatge com un gràfic del programa en el text que tinguéssiu obert i allà on hi havia el cursor aproximadament.

Hi ha, però, més aspectes que s'han de tenir en compte abans d'enviar la imatge definitiva. La resolució que té definida per defecte l'escàner és de 150 ppp, alta per a una publicació per a mitjans informàtics i baixa per a una impressió o projecció.

La resolució es pot modificar a la barra de menús, concretament, al menú Ajustes, seleccionant l'opció Resolución. Augmentar la resolució farà augmentar la mida de la imatge un cop escanejada, així com la mida en quilobytes (kB) del fitxer que generarà. En el cas d'aquesta pràctica, no caldrà variar la resolució.


Cal dir que moltes vegades s'han de fer proves prèvies per aconseguir que la imatge tingui una qualitat més que acceptable.

Un cop tingueu la imatge a la vista des del GIMP, cal que la deseu per conservar-la i, si cal, modificar-la. Si és una fotografia amb molts colors, deseu-la en format JPG. Si és un dibuix amb poc color, deseu-la com a GIF. Si ha de ser utilitzada en un JClic o un Quadern Virtual, deseu-la com a JPG o GIF

En el GIMP, per desar una imatge modificant-ne el format, cal fer-ho des del menú Fitxer | Anomena i desa... Poseu un nom al fitxer.

Per localitzar la carpeta on voleu desar-lo, heu de fer clic sobre Navega per a altres carpetes. S'ampliarà la finestra i us permet trobar la carpeta desitjada.

Per seleccionar el tipus de fitxer, heu de fer clic sobre Selecciona tipus de fitxer (Per extensió).

Aquest és l'aspecte de la finestra per desar els fitxers, totalment desplegada:

A la part superior, localitzeu la carpeta on deseu les pràctiques. Deseu-lo a la carpeta D114\treballs\modul2\_practiques2.

A la part inferior, localitzeu Imatge GIF i premeu Desa. El GIMP procedirà a exportar la imatge a format GIF. Premeu Exporta, sense variar res.

Es mostrarà encara una darrera pantalla on caldrà prèmer D'acord. El fitxer ha quedat desat.

 

   
Pràctica Escanejar un cos amb volum (pràctica opcional)
 

És possible que us interessi tenir en format d'imatge digital un objecte amb volum. En un escàner de taula, podeu posar-hi qualsevol objecte i treure'n la imatge digitalitzada, i obtenir resultats moltes vegades espectaculars.

Així, podeu obtenir bons resultats en objectes amb cares planes, però també amb cares irregulars. Aquí en teniu uns exemples:

Les petxines s'han escanejat directament. A l'estrella de mar se li ha posat una cartolina per darrere i s'ha obtingut un fons de color.

Si es mou l'objecte mentre s'escaneja, és possible obtenir imatges distorsionades que podrien servir per fer un treball d'identificació visual d'objectes. Aquí podeu veure una petxina i l'estrella de mar.

 

Podeu col·locar els objectes directament sobre el vidre de suport de l'escàner (netejant el vidre després) o utilitzar un vidre transparent com a portaobjectes per evitar ratllades.

   
   
   
 
Amunt