Enrera
Mòdul 2
Recursos TIC a l'educació infantil
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
   
Exercicis
Exercicis
 
Cerca de recursos al web de la XTEC
 

El web de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya conté un recull molt important per a l'obtenció d'informació que pot ser d'interès a l'hora d'iniciar un treball de projectes.

En la pràctica anterior, heu estat buscant informació en enciclopèdies en web i en CD-ROM. En aquesta pràctica, ho fareu al web de la XTEC, ja que és una font important de recursos al vostre abast.

Desenvolupament de la pràctica

 

Cerca d'informació i recursos al web de la XTEC i a les enciclopèdies en línia.

En aquesta pràctica, utilitzareu:

  • Els navegadors Internet Explorer i/o Firefox.
  • Els navegadors hauran d'estar actualitzas, amb els connectors (plug-in) i complements necessaris per poder veure les aplicacions de l'edu365 que funcionen amb el JClic o programes Macromedia (Flash, Shockwave, Director). Si no ho estan, en intentar fer anar l'aplicació, aquesta mostra la manera com instal·lar el complement que manca al navegador cercant-lo a Internet. L'actualització pot ser lenta. Si tot us funciona correctament, no caldrà que feu res.

 

Prąctica El web de la XTEC
 

Connecteu-vos a Internet i escriviu la URL: http://www.xtec.cat a la barra d'adreces.

Feu clic sobre l'enllaç Escola oberta, que és a la part esquerra de la pàgina. Com podeu veure, hi ha un recull de pàgines que parlen sobre diferents àmbits educatius.

Com que el tema del projecte que us ocupa en aquesta ocasió són els dofins, entreu dins l'apartat Ciències de la naturalesa. Baixeu amb la barra de desplaçament vertical que hi ha a la dreta de la pantalla: trobareu una entrada al web corresponent al Zoo de Barcelona.

Si actualment no trobeu aquest enllaç dins l'Escola oberta, podeu accedir directament a l'adreça del Zoo de Barcelona: http://www.zoobarcelona.com

Feu clic sobre l'opció Fitxes d'animals. Observeu que, a la part esquerra, us proposa els grups d'animals segons els diferents criteris d'agrupament.

 

Com que el que voleu és buscar informació sobre els dofins, seleccioneu l'apartat Mamífers.

Trieu l'entrada corresponent al Dofí mular: trobareu una informació completa, que podreu imprimir fent un clic amb el botó dret del ratolí a la pantalla i triant l'opció Imprimir del menú contextual que us apareix.

Feu un clic amb el botó esquerre sobre la imatge del dofí i la fareu més gran. Fent clic amb el botó dret a sobre de les imatges, podreu desar-les amb l'opció Guardar imagen como del menú contextual que us apareix. Recordeu que al mòdul 2, pràctica 2 es va treballar com desar imatges d'Internet segons el navegador que feu servir.

Deseu l'arxiu amb el nom m2zoo.gif dins la carpeta D114\treballs\modul2\_practiques2.

Si el que voleu és copiar el text per modificar-lo posteriorment, situeu el punter del ratolí sobre la primera lletra amb què voleu iniciar la selecció del text per copiar i feu un clic amb el botó esquerre del ratolí; i, sense deixar de prémer-lo, arrossegueu la selecció fins a on desitgeu copiar. Amb el text seleccionat, feu clic amb al botó dret a sobre del text i trieu l'opció Copiar del menú contextual.

Obriu el programa Writer mitjançant el botó Inici | Programes | OpenOffice.org 2.0 | OpenOffice Writer i enganxeu a partir del menú Edita | Enganxa . Com a la pràctica anterior, podeu canviar tot allò que vulgueu pel que fa al format del text. Deseu l'arxiu amb el nom m2zoo.odt dins la carpeta D114\treballs\modul2\_practiques2.

Recordeu que també ho podeu fer com a la pràctica anterior: amb la combinació de tecles Control + C per copiar i Control + V per enganxar en el lloc de destinació.

 

Prąctica Enciclopèdies en línia a l'edu365
L'edu365.com és el portal educatiu del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, orientat i desenvolupat específicament per a l'alumnat i les seves famílies, que es basa en les infraestructures i els serveis de la Xarxa Telemàtica Educativa de Cataluna (XTEC).

El portal proporciona al professorat un conjunt de recursos i serveis que el poden ajudar en el desenvolupament de la tasca educativa.

Des de la pantalla principal de la XTEC, feu clic sobre l'opció d'entrada a l'edu365.cat.

Observeu que, a la part superior, hi ha diferents entrades. Feu clic sobre l'apartat escriptori.

La pantalla que us apareix és similar a una taula de treball. L'escriptori del portal ofereix un conjunt d'eines que faciliten les diverses tasques escolars. Són eines d'Internet amb les quals es pot treballar des de qualsevol lloc que disposi de connexió.

Com que el que voleu consultar és l'enciclopèdia, feu clic sobre l'apartat corresponent.

Després de demanar-vos que us identifiqueu (heu de posar el vostre identificatiu i contrasenya que feu servir al correu de la XTEC), entreu a la Hiperenciclopèdia.

Es tracta d'un accés al contingut de la Gran Enciclopèdia Catalana en la seva darrera actualització. Recull 150.000 entrades, fotografies, topònims, plànols, connexions internes i externes a Internet i un recull històric de notícies de premsa relatives a cada article.

Poseu la paraula dofí en la casella del formulari i premeu el botó cerca.

Observeu la quantitat d'entrades que s'han trobat que fan referència a la paraula sol·licitada:

 

Fixeu-vos que, cada una de les entrades d'informació, a més d'oferir-vos una petita descripció del terme, us mostra també un arbre de continguts relacionats amb aquesta informació.

Diccionari en xarxa DIDAC

El DIDAC és un diccionari escolar destinat a alumnes de primària i dels primers cursos d'ESO, en un llenguatge planer i senzill, amb il·lustracions i làmines amb dibuixos que permeten trobar la definició de la paraula fent clic a damunt del dibuix senyalat. El DIDAC conté 400 il·lustracions situades al costat de les paraules definides i 40 làmines il·lustrades que permeten l'accés directe a la definició de molts dels elements que hi són representats.

Torneu a triar l'escenari de la taula de treball a l'apartat escriptori.

Trieu, ara, l'opció DIDAC i obtindreu la pantalla següent:

Escriviu la paraula que voleu cercar, en aquest cas, dofí i premeu el botó cerca. El resultat serà el següent:

El resultat de la cerca ha estat una definició senzilla i un dibuix que podeu desar fent un clic amb el botó dret del ratolí.

Com abans, també podreu fer tant la selecció del text com desar el dibuix, i inserir-ho en un processador de textos per poder treballar-hi posteriorment.

   
Pràctica Altres recursos de l'edu365 per als projectes
 

Accediu a la pàgina principal de l'edu365, a la secció d'INFANTIL

Cerqueu L'ENTORN

Us recomanem una visita detallada a l'es aplicacions que es proposen, principalmen a EL MÓN PER UN FORAT

Accediu a la secció Essers vius i, seguint amb el tema del projecte, feu clic a El dofí i navegueu per les seves activitats (vídeo, fotos, dibuixos, etc.). A més d'informació, trobareu recursos molt adients per a que els facin servir els vostres alumnes.

   
   

Seguint dins el web de la XTEC, es recomana que accediu a la secció Escola oberta i doneu una ullada als diferents apartats i enllaços de la pàgina d'educació infantil.

Dins l'Escola oberta, accediu, també, a la pàgina de Necessitats Educatives Especials. Totes dues aporten una gran quantitat d'idees, recursos i informació.

Un altre recurs a Internet, que servirà per obtenir més informació sobre el tema dels projectes, és poder accedir a les càmeres web (webcam) que estan permanentment connectades i que mostren indrets interessants. Se us indica l'adreça per accedir a la càmera web de l'aquàrium de Londres. Cada deu segons canvia la imatge i, amb una mica de paciència, es poden veure els taurons i altres peixos: http://www.camvista.com/england/london/sharks.php3