Enrera
Mòdul 2
Recursos TIC a l'educació infantil
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
Altres fonts d'informació
 

Quan ens plantegem treballar un tema deteminat, el primer que cal fer és trobar força informació per poder destriar posteriorment aquella que us interessi més. 

Els suports on localitzar la informació poden ser variats: paper, CD-ROM, Internet, etc.; així, caldrà tenir en compte aquesta diversitat de suports a l'hora de buscar informació de cara als projectes d'aula i fer adonar als alumnes de l'existència d'aquesta diversitat.

 

Desenvolupament de la pràctica

En aquesta pràctica, cercareu informació de les enciclopèdies de Internet i explorareu un CD-ROM per veure com treure'n la informació adient al vostre projecte. 

En aquesta pràctica, utilitzareu:

  • Els navegadors Internet Explorer i/o Mozilla Firefox.
  • El programa Writer de l'OpenOffice
  • Els recursos propis del Windows
  • El programa GIMP
  • L'Enciclopèdia Compacta 2000 (opcional)
 
 
Pràctica Enciclopèdia a Internet: La Viquipèdia
 

Com ella mateixa es defineix, es tracta de l'enciclopèdia lliure que qualsevol pot editar. Es tracta d'una enciclopèdia plurilingüe basada en la tecnologia wiki, que consisteix en compartir un lloc web entre diversos usuaris que poden crear i modificar continguts lliurement i que són publicats d'immediat (wiki wiki vol dir ràpid en hawaià).

La Viquipèdia s'escriu de forma col·laborativa per voluntaris, permetent que la gran majoria dels articles siguin modificats per qualsevol persona amb accés a internet mitjançant un navegador web.

El projecte va començar el 15 de gener de 2001, fundada per Jimbo Wales i Larry Sanger. A l'any 2006, existien viquipèdies en 137 idiomes.

Malgrat el seu contingut no estigui pensat per a nens petits, us serà de força utilitat per la gran quantitat d'informació que conté, disponible al moment, amb imatges i nombrosos enllaços per ampliar-la.

Aquestes són les adreces que us poden ser de més utilitat:

 

 

Accediu a la web de la Viquipèdia i cerqueu la paraula "dofí". Compte! No han d'haver-hi faltes d'ortografia.

Us apareixerà la informació disponible, amb molts enllaços d'ampliació, il·lustrada amb imatges.

Amb el ratolí, podeu seleccionar el text que us interessi i amb el botó de la dreta fer Copia.

Obriu el programa Writer a partir del botó Inici | Programes | OpenOffice.org 2.0 | OpenOffice.org Writer. Obriu el menú Edita | Enganxa. Observeu que s'ha copiat el text que apareixia a l'enciclopèdia. Ara ja podeu canviar la lletra, la mida i donar-li el format que desitgeu.

Deseu l'arxiu amb el nom m2viquipedia.odt dins la carpeta D114\treballs\modul2\_practiques2.

 

  Capturar una pantalla
 

Potser en algun moment voldreu capturar alguna pantalla sencera de la Viquipèdia o d'altres fonts d'informació (d'un CD-ROM per exemple), o bé un retall de la mateixa (una imatge i una part del text, per exemple) per poder-la afegir al mateix Writer.

Per fer-ho, quan tingueu a la pantalla allò que voleu capturar, premeu la tecla Impr Pant que teniu a la part superior dreta del teclat. En aparença, us semblarà que no ha succeït res. Minimitzeu la pàgina fent un clic sobre la icona de la ratlleta que us apareix al vèrtex superior dret.

Obriu ara l'editor gràfic GIMP, a partir del botó Inici | Programes | GIMP | GIMP 2. Creeu un fitxer nou tan gran com la vostra pantalla (1024x768 o 800x600 és el més habitual).

A la pantalla en blanc, activeu el menú Fitxer | Adquireix | Del porta-retalls: amb aquesta acció, heu fet una còpia de tota la pantalla a l'editor gràfic.

Ara només us caldrà retallar la part de la fotografia, que és el que realment us interessa. Per a això, podeu fer servir l'eina Selecciona regions rectangulars del GIMP. Quan escolliu aquesta eina, al costat del cursor apareix el símbol de l'eina.

Situeu el cursor al vèrtex superior esquerre de la imatge i, sense deixar de prémer el botó esquerre del ratolí, us desplaçareu en diagonal cap al que seria el vèrtex inferior dret. En deixar de prémer-lo, el resultat que visualitzareu serà la imatge emmarcada amb una selecció de línia de punts, i ara, el cursor s'haurà transformat en una creu . Ara copiareu la imatge prement la combinació de tecles Control + C, o bé a partir del menú Edita | Copia.

El pas següent serà enganxar la imatge. Això ho aconseguireu a partir del menú Edita | Enganxa com a nou. El resultat serà un arxiu nou que conté únicament la imatge retallada.

Si la imatge que s'ha de retallar és molt petita, per treballar més còmodament, la podeu engrandir seleccionant l'eina Amplia i redueix el zoom , , situada a la finestra El GIMP. Prement el botó esquerre del ratolí sobre la imatge, la fareu més gran, si la voleu empetitir, podeu seleccionar l'opció de modificar el zoom.

Ara ja podeu desar el fitxer mitjançant el procediment habitual. Obriu el menú Fitxer | Desa. Recordeu que heu de selecionar la carpeta i l'extensió del fitxer, tal com heu fet a la pràctica 3 d'aquest mateix mòdul. Fixeu-vos, però, que l'extensió en què us proposarà desar per defecte serà la XCF. Canvieu l'extensió a GIF, desplegueu l'opció Seleciona tipus de fitxer i selecconeu el tipus Imatge GIF, així el podreu inserir posteriorment en un document Writer, o bé ja el tindreu amb l'extensió adient, si el que voleu és inserir-lo en una pàgina web.

Deseu lo amb el nom m2dofi.gif dins la carpeta D114\treballs\modul2\_practiques2.

Inseriu la imatge al document m2viquipedia.odt que heu fet abans amb el programa Writer. Recordeu el procediment que es detalla en el mòdul 1 pràctica 3 pel que fa al tema d'inserció d'imatges al Writer.

 

   
Prąctica Exploració d'un CD-ROM (pràctica opcional)
 
  1. Cerca d'informació sobre el tema de projecte en un CD-ROM.
  2. Tractament d'aquesta informació.

Per al desenvolupament d'aquesta pràctica, fareu servir l'enciclopèdia Compacta 2000, que s'ha lliurat a les escoles durant el curs escolar 2001-2002.

Conté un llibre petit amb les instruccions d'instal·lació i descripció dels elements bàsics de funcionament que us ajudarà en el procés d'instal·lació al vostre ordinador.

En formen part dos CD. Inicialment, treballareu amb el CD núm. 1, encara que us demanarà que inseriu el CD núm. 2 quan desitgeu veure algunes animacions.

 

1. Cerca d'informació sobre el tema de projecte en un CD-ROM

Un cop instal·lat el CD, el podeu executar a partir d'Inici | Programes | Enciclopèdia Compacta | Compacta 2000. Després de presentar-vos la pantalla inicial, feu un clic i us apareixerà la pantalla següent:

Com que el tema de projecte que treballareu són els dofins, buscareu informació rellevant que pugueu utilitzar per introduir el tema a l'aula. Així, doncs, feu clic sobre l'apartat Què i doble clic sobre Zoologia i zootècnia quan us aparegui la llista de temes.

A la part superior esquerra de la pantalla, surten indicats el nombre d'articles disponibles. A sota observareu que, quan passeu el ratolí per sobre, canvia la forma de la mà per la d'un cursor, i us permet introduir una paraula per fer-ne la cerca.

Escriviu la paraula dofí i confirmeu amb el Retorn. Us apareixerà la pantalla següent:

Observeu el que heu trobat: a part de la paraula relacionada dofí, de la qual us mostra la informació en pantalla, també us apareixeran, a la part inferior esquerra, altres temes que tenen relació amb el concepte del qual esteu buscant la informació.

A la zona central, hi ha una descripció breu del dofí.

Observeu que, a sota de la fotografia, surten tres icones que us permetran veure dues fotografies més.

 

Fixeu-vos que, a la part inferior de la pantalla, apareixen les opcions següents, amb les quals fareu les accions que veureu a continuació:

  • Atles: visualitzareu l'atles.
  • Imprimir: imprimireu el text corresponent a la informació que teniu en pantalla.
  • Ajuda: us portarà al sistema d'ajuda de l'enciclopèdia.
  • Copiar: us permetrà copiar la informació escrita a un processador de textos per poder-la modificar posteriorment.

    Feu clic sobre el botó Copiar: aparentement, us semblarà que no ha succeït res. Feu clic sobre la ratlla que hi ha al vèrtex superior dret per minimitzar l'enciclopèdia.

2. Tractament d'aquesta informació

Obriu el programa Writer a partir del botó Inici | Programes | OpenOffice.org 2.0 | OpenOffice.org Writer. Obriu el menú Edición | Pegar. Observeu que s'ha copiat el text que apareixia a l'enciclopèdia. Ara ja podeu canviar la lletra, la mida i donar-li el format que desitgeu.

Deseu l'arxiu amb el nom m2compacta.odt dins la carpeta D114\treballs\modul2\_practiques2.

Feu doble clic sobre les paraules que han sortit a l'apartat Articles relacionats i podreu ampliar la informació obtinguda. Si també voleu engarxar aquesta informació al Writer, premeu el botó Copiar, i després de minimitzar l'enciclopèdia, ja al Writer, obriu el menú Edita | Enganxa .

Poseu ara, com a paraula de cerca, cetacis i confirmeu amb el Retorn. Obtindreu la pantalla següent:

En aquesta ocasió, a part dels mateixos apartats que sortien anteriorment, a sota de la fotografia surten les icones mitjançant les quals podreu escoltar el so que fa l'orca i el de la balena.

La icona us permetrà visitar les pàgines web referenciades sempre que estigueu connectats a Internet. Feu-hi clic a sobre i observeu l'adreça que us proposa visitar.

Observeu que us porta a una pàgina d'Internet
Accediu a l'apartat Espècies, on obtindreu més informació.

 

Atenció !

Recordeu que, encara que la instal·lació de l'enciclopèdia només s'ha de fer la primera vegada, cada cop que vulgueu consultar el CD l'haureu de tenir inserit al lector del CD.

En ocasions, i per veure algunes animacions, us demanarà que inseriu el CD núm. 2.

 
Amunt