Enrera
Mòdul 6
Estadística amb el full de càlcul: usos didàctics
  Pràctica
1
2
3
4
5
6
   
Exercicis
Exercicis
  Els contrastos d'hipòtesis. La prova khi quadrat  Documentació
Glossari
Glossari
  Proves de normalitat   Documentació
 
 
  Contrast d'hipòtesis estadístiques
   
 

En aquest mòdul es treballa un primer aspecte de l'estadística inferencial, el que fa referència als contrastos (o proves o tests) d'hipòtesis estadístiques. En el mòdul següent, el darrer del curs, podeu conèixer un altre camp de treball de la inferència: l'estimació de paràmetres.

El mòdul inclou una presentació conceptual del marc de treball de les proves estadístiques que s'ha procurat que sigui entenedora i que s'ha centrat sobre tot en la prova de la. És important remarcar que la part pràctica ajuda a captar millor els conceptes estudiats i els diversos punts de vista que es poden prendre.

   
  Objectius
   
 
  • Entendre el significat del vocabulari associat amb els contrastos d'hipòtesis o proves estadístiques (testos): hipòtesi nul·la, risc de primera espècie, nivell de significació del test, regió crítica, valor p d'una observació
  • Conèixer el test de khi quadrat i saber-lo aplicar per a valorar la bondat de l'ajustament mitjançant un model teòric d'un conjunt de dades corresponents a una variable categòrica o numèrica discreta
  • Aplicar la prova o test de khi quadrat per a l'anàlisi inferencial de taules creuades o de contingència; entendre els diversos punts de vista i les sortides d'informació que proporciona l'Excel

  • Valorar les possibilitats de la prova de i els inconvenients que pot presentar per contrastar la normalitat d'un conjunt de dades i conèixer altres proves de normalitat.

  • Revisar altres procediments de l'Excel relacionats amb els contrastos d'hipòtesis sobre la mitjana o en processos d'observació - experimentació - nova observació

   
  Continguts
   
 
  • L'àmbit de treball dels contrastos d'hipòtesis
  • La prova khi quadrat de la bondat de l'ajust
  • Diverses possibilitat de l'Excel per a la prova
  • La prova khi quadrat per estudiar les relacions entre variables
  • com a prova de normalitat?
  • La prova de normalitat de Kolmogorov-Smirnov
  • Proves d'hipòtesis sobre mitjanes
  • Proves de dades emparellades
   
  Orientacions per al seguiment del mòdul
   
 

L'objectiu fonamental del mòdul és situar tothom en el marc de les proves d'hipòtesis estadístiques i arribar a donar sentit rigorós a la idea de "significativitat estadística d'una hipòtesi". Per presentar el tema s'inclouen dos documents teòrics.

  1. Els contrastos d'hipòtesis la prova de khi-quadrat. En aquest document es presenten, a partir d'exemples força intuïtius, els temes estadístics fonamentals del contrast d'hipòtesis en l'àmbit del curs D128; convé treballar-lo molt a fons. Per assolir l'objectiu que s'assenyala en la introducció s'ha de tenir present que les tres primeres pràctiques del mòdul concreten amb l'ajut de l'Excel els conceptes i procediments estudiats i en la quarta es presenten altres exemples d'aplicació.

  2. Proves de normalitat. Tot i que la comparació d'un conjunt de dades amb el model donat per la distribució normal és fonamental en les aplicacions pràctiques de l'estadística, l'Excel no incorpora cap prova de normalitat entre les més reconegudes per la bibliografia. Els autors van creure molt convenient comentar amb una certa profunditat el tema però, tanmateix, el contingut d'aquest document es pot considerar d'ampliació. No és imprescindible per als objectius del curs D128.

Pel que fa a les pràctiques:

  • Les dues primeres pràctiques (1 i 2) són fonamentals per entendre la prova de khi-quadrat per valorar la consistència/significativitat de la representació d'un conjunt de dades mitjançant un model "teòric".
  • La tercera pràctica també és essencial en el context del curs i serà d'aplicació al treball global final. S'estudia si tenim raons estadístiques per rebutjar la hipòtesis "hi ha relació entre dues variables categòriques o qualitatives" o bé si tenim arguments consistents per acceptar una visió intuïtiva que ens diu que sí que hi ha relació entre les variables.
  • En la quarta pràctica es fa una ullada a tres nous exemples d'aplicació de la prova de khi-quadrat, que "corresponen" un a cada una de les pràctiques anteriors. Es tracta de presentar nous exemples per tal de consolidar i reforçar els conceptes lligats amb la prova de , però no s'introdueix cap idea nova.
  • Com ja s'indica en la introducció de cada una, les pràctiques 5 i 6 tenen un caràcter d'ampliació. La cinquena complementa el tema de les proves de normalitat i la sisena presenta altres proves estadístiques molt interessants en la pràctica (i aquestes sí, incorporades a l'Excel) però que escapen dels objectius fonamentals del curs D128. Aquestes pràctiques es poden deixar "per estudiar-les més endavant"; no són imprescindibles per a la realització dels exercicis.

 
Amunt