D150: Recursos TIC a les aules d'acollida

Mòdul 4: Tractament de textos: OpenOffice.org Writer.

Pràctica 1

L'arrencada: El menú Fitxer

Aquesta primera part de la pràctica és una passejada per la barra de menús del programa. Us trobareu amb opcions que les podeu activar i d’altres que us donen informació per quan les necessiteu.

Tan bon punt cliqueu a Inicia , aneu a Programes i en seleccioneu Aplicacions Generals, poseu el cursor damunt de OpenOffice.org i davant vostre s’obre un nou món en l’edició de texts: el Writer
Un cop heu activat l’editor de texts Writer, us apareix aquesta pantalla al davant: arxiu Començant des de dalt, teniu un text, amb una sèrie d’elements que heu de conèixer:

Sense nom1 OpenOffice.org Writer que correspon al nom del document que acabeu de crear en la vostra pantalla d’ordinador. Quan l’aneu a desar, normalment li donareu un títol, al vostre gust, i canviarà aquest Sense nom pel nom que li hàgiu atorgat, per exemple Pràctica 1.

Aquesta seria la primera Barra de les que té el programa.

S’anomena Barra de títol, perquè és, com acabeu de veure, la que dóna nom al document.

A sota teniu el que se’n podria dir l’àrea de treball
m4-2.jpg

La barra de Menús

Conté la llista de possibilitats que podreu fer i triar treballant amb el Writer.

m4-3.jpg

Aquesta barra és la que treballareu essencialment en aquest curs i és la que us permetrà tenir les nocions bàsiques més essencials per treballar amb el Writer.
Com podeu veure hi ha submenús, on podreu treballar amb totes les funcions de què disposa el Writer.
m4-4.jpg

Si cliqueu damunt d’Anomena i desa veureu que aquesta opció permet crear, obrir, tancar, guardar, imprimir, enviar, ... documents compatibles.

Explicarem unes quantes opcions. Fixeu-vos que algunes d’elles tenen a la dreta una punta de fletxa, a mode de triangle, que en clicar-la obre un nou desplegable sobre el punt de la banda esquerra. Ocasionalment també hi ha el mot Control seguit del signe + i després una lletra majúscula. Això vol dir que prement la tecla Ctrl i al mateix temps la majúscula corresponent, obtindreu el mateix efecte que l’opció. Per exemple, si volguéssiu imprimir, des del menú on us trobeu, ho podríeu fer clicant a la paraula en qüestió, o bé fent el Control + P i s’imprimirà igualment el document.

En clicar a Nou podreu obrir un fitxer al qual escriure allò que vulgueu. Per Obrir un document, teniu tres formes per fer-ho:

Teniu 4 formes de desar el document:

L’opció Auxiliars és un assistent genèric capaç de fer documents “tipus” que podeu fer servir més sovint: cartes, presentacions, faxos, sobres...

Anomena i desa i Desa són les possibilitats de guardar el document.

L’opció Torna a carregar permet substituir el document actual per la darrera versió guardada.

Versions permet guardar el document en diferents versions.

Envia ajuda a donar publicitat al document, que podreu enviar per correu electrònic, que podreu enviar a una altra carpeta, a una unitat externa USB, i altres.

Una altra possibilitat de donar format extern al document és “Exporta com a PDF”. Ja sabeu que el format .PDF és una possibilitat que molts altres programes de tractament de textos no contemplen, mentre que l’OpenOffice.org Writer, a partir de la versió 1.1.0 ja ho fa.

A més de poder exportar un document al format PDF (Exporta com a PDF), el programa permet exportar en format XHTML, cosa que d’altres tractaments de texts no fan.

Pràctica

m4-29.jpg

Sota d’aquesta capçalera teniu l’espai on aniran els escrits.

m4-32.jpg

El menú Edita

Seguim la passejada pel menú Edita, que permet, anant des de dalt cap abaix, respectivament:

Desfer: els darrers canvis fets en un document

Repetir: també el darrers canvis

Retallar: selecciona i talla una part del text que podeu o no enganxar en una altra part

Copiar: la part del text que vulgueu

Enganxar: el que hàgiu retallat o copiat, col·locant prèviament el cursor en el lloc adequat

Enganxar especial : un tipus d’enganxat que comporta el Seleccionar el format en què voleu Enganxar el text escollit.

Seleccionar el text: triar la part del text que us convingui.

Seleccionar tot el text: la selecció és de tot el que hi ha al document

Canvis: on trobareu una llista de tasques.

Comparar document, tal i com diu el seu nom, porta a comparar el treball actual amb una versió seva que, prèviament, haureu guardat.

Cercar i reemplaçar són dos punts que van d’allò més bé. D’entrada cercar troba paraules o grups de paraules en el document. I reemplaçar fa que a la vegada que cerca i troba el/s mot/s, el/s substitueix per d’altres que heu escollit en el seu lloc.

Fent cas al seu nom, el Navegador porta pel document a certes parts destacades com ara imatges, encapçalaments, taules, etc.

El Text automàtic és l’ajut que permet usar textos molt estereotipats, que consten ja com a element repetitius i que són útils per a cartes, factures, faxos, instàncies, ...

Intercanviar bases de dades és d’ajut quan, tenint dues bases de dades distintes però amb un mateix nom per als camps que les conformen, vulgueu traspassar dades de l’una a l’altra; però, com ja heu llegit, si els camps que conformen les taules no tenen el mateix nom, no es podrà fer el traspàs ni l’intercanvi.

El plug-in o connector serveix per activar o desactivar els que hi hagi al document.

Pràctica